用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會轉校長後...?
go

港大同學會轉校長後...? [複製鏈接]

港大同學會轉校長後, 在有教學上什麼不同及轉變 ? 點解口碑比以前差 ?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

口碑比以前差? 邊方面?
我見HKUGA俾人CHALLENGE得最多, 都係轉校長吧了....其他方面應該無咩大問題WOR
原帖由 virginia_328 於 10-11-23 09:53 AM 發表
港大同學會轉校長後, 在有教學上什麼不同及轉變 ? 點解口碑比以前差 ?

我就係唔知點解d人話學校轉咗校長無以前咁好, 但d人都無實質事例說明 !
我依家真係心大心細, "播道" 定" 港同" ! 本想讀"英小" , 但估唔到會咁好彩考到"港同", 真煩死啦 !
"港同"咁難入, 擔心"細佬" 考唔到, 因唔係"必收" , 是嗎 ?  因聽講 "播道" 好似話 "必收" 細佬妹, 唔想再玩呢個"遊戲" 啦 !  

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-23 10:15 發表
口碑比以前差? 邊方面?
我見HKUGA俾人CHALLENGE得最多, 都係轉校長吧了....其他方面應該無咩大問題WOR

講來講去都係話轉左校長的問題, 我係學校家長暫時真係睇唔到轉了校長有什麼差了, 唯一係轉了新運動服遲遲未有貨囉, 咁算唔算呀? 另外反而覺得學校在行政上愈來愈有系統 , 收生亦嚴謹了。
我仔仔當年都考到播道, 仲好彩考埋優才, 自己又住TKO, 真係好難去做決定。不過經考慮當年因為播道仍新,只開了兩年, 唔想仔仔做白老鼠, 所以選了港同,到現在仔仔3年班, 冇後悔決定。不過現在播道已開到5年班, 都應該在行政上上了軌道, 但我就唔喜歡它的網站, 唔得update。
祝早日有決定。
iwff

原帖由 virginia_328 於 10-11-23 10:47 發表
我就係唔知點解d人話學校轉咗校長無以前咁好, 但d人都無實質事例說明 !
我依家真係心大心細, "播道" 定" 港同" ! 本想讀"英小" , 但估唔到會咁好彩考到"港同", 真煩死啦 !
"港同"咁難入, 擔心"細佬" 考唔到, 因唔 ...

iwff  
thank you for your reply
charlotte_mom  & iwff
請問除了HKD2100(10期)學費 + 校車費 (知否藍田要幾多錢?) , 校內還有否其他開支雜費嗎? 如課外活動每科大約要幾錢 ?
另請問你們的小朋友有否在校外再補中英數呢 ?

原帖由 iwff 於 10-11-23 11:21 發表
講來講去都係話轉左校長的問題, 我係學校家長暫時真係睇唔到轉了校長有什麼差了, 唯一係轉了新運動服遲遲未有貨囉, 咁算唔算呀? 另外反而覺得學校在行政上愈來愈有系統 , 收生亦嚴謹了。
我仔仔當年都考到播道, 仲好 ...

virginia_328,
我印象中藍田的校車費好似$1,500幾雙程, 無辦法了過海隧道費貴。課外活動都係幾十元至百多元1個學期(12堂), 要睇下是什麼活動, 但普遍唔貴的。
我認識好多出名小學的家長朋友都有比小朋友補習的, 好坦白講間學校幾出名教得幾好, 家長都會比小朋友補習的。我仔仔都有個姐姐每星期來家中兩天補習, 中英數都補下囉。但姐姐教的會是再深一點的課程, 可能老師未教到的(特別係數學,因為仔仔有興趣)。
iwff
原帖由 virginia_328 於 10-11-23 11:50 發表
iwff  
請問除了HKD2100(10期)學費 + 校車費 (知否藍田要幾多錢?) , 校內還有否其他開支雜費嗎? 如課外活動每科大約要幾錢 ?
另請問你們的小朋友有否在校外再補中 ...

想問下了將軍澳有無校車線架 ?

原帖由 virginia_328 於 10-11-23 11:50 發表
iwff  
另請問你們的小朋友有否在校外再補中 ...

醒目開學勳章

唔只校長
還有說教職員流失高,老師太新
流失的教職員說學校的程度不高等
我都不知聽了多少
但問題係,我選的間間都有人說這些
所以,聽過咪算,最緊要自己多看多感受才最重要
that why我從馬騮囡升K2就去學校的簡介,去open day,去認識學校的家長
感受一下,連first interview - second part我都請假去,好多時,見微於細
不要別人說好就好
最緊要適合自己的小朋友,追逐名牌很容易,但小朋友辛苦時,自己也辛苦

原帖由 iwff 於 10-11-23 11:21 發表
我仔仔當年都考到播道, 仲好 ...

醒目開學勳章

iwff: 反而我好想知道你現在俾幾多錢校車,因為你俾多少,等於我要預多少

原帖由 iwff 於 10-11-23 11:58 發表
我印象中藍田的校車費好似$1,500幾雙程, 無辦法了過海隧道費貴。課外活動都係幾十元至百多元1個學期(12堂), 要睇下是什麼活動, 但普遍唔貴的。
我認識好多出名小學的家長朋友都有比小朋友補習的, 好坦 ...

iwff
校車費真的好貴 !

原帖由 iwff 於 10-11-23 11:58 發表
我認識好多出名小學的家長朋友都有比小朋友補習的, 好坦 ...

死火! 我只係識開支票比錢, exactly 係幾多又唔記得左了, 都係1,500-1,600左右, 明天再係學校入面的topic覆你。
iwff
原帖由 zi死yi 於 10-11-23 12:11 發表
iwff: 反而我好想知道你現在俾幾多錢校車,因為你俾多少,等於我要預多少

醒目開學勳章

係啊,幾肉赤,我計過,叫姐姐來回接送
即姐姐送完返屋企,下午再去,都平過搭校車
但小一又唔放心,因都要過馬路
但搭校車,如果要參加課外活動時,又係一個問題,聽聞係就係有校車,但同平時的站不同
加上又要再俾錢
再想想.再想想
搭校車又可以跟小朋友一起
想想想

原帖由 virginia_328 於 10-11-23 12:15 發表
iwff
校車費真的好貴 !

醒目開學勳章 王國長老

啊, 今朝好忙, 好在有人幫我答左D問題
virginia,
播道我舊年有同細仔考, 港同我2個小朋友讀緊, 講真, 播道係會令我心動既一間學校, 唔係校長, 而家interview果位老師, 感受到佢對教育既熱誠
而港同, 的確係轉過2次校長, 又講一次故仔了, 當年GLORIA突然離校, o係請唔到人既情況下(因為已6月), 2揀1, 升左任校長, 我女由p1-p3都係任校長時代, 任校長係一個好有心既校長, 我地都好鐘意佢, 3年後, 任校長滿約, 決定返母校做校長(一間唔多資源亦唔多出名既津校), 所以又請左而家個校長
呢個校長背景比較傳統, 有人對佢無信心, 怕港同都會變成傳統學校, 踏入第2年, 行政上係有改變, 好多野都爽手左, 黃校長同上任任校長管理style亦有唔同, 無謂比較了, 我地亦好支持黃校長, second in時, 我相信各位家長+小朋友都見過黃校長, 有咩感覺, 我唸你可以回想一下

補習: 我成日都話, 無一間學校係完美, 覺得學校教得唔夠多, 自己出去學lor, 我仔有去功課班, 唔係跟唔上, 但性格太pair, 我放工仲要睇大女, 真係頂唔住, 其實細仔handle功課, 可以話係輕鬆既
大女就無特別補了, 不過補充練習我係有自己俾佢做(mainly grammar), 中文數學, 臨考試操一操都差唔多了

原帖由 ziyi 於 10-11-23 12:11 PM 發表
唔只校長
還有說教職員流失高,老師太新
流失的教職員說學校的程度不高等
我都不知聽了多少
但問題係,我選的間間都有人說這些
所以,聽過咪算,最緊要自己多看多感受才最重要
that why我從馬騮囡升K2就去學校的 ...

kenfu,
你的睇法有你的觀點與角度, 所以相信一定會有人放棄正取的位, waitiing list 的學生是有機會的。
正如ziyi 講, 最緊要學校識合小朋友, 要自己去了解學校最重要。同埋用家(學校家長)的意見一定比什麼聽聞....的消息清晰的。
iwff

原帖由 kenfu 於 10-11-23 12:06 發表
對一間New DSS來看, 不到10年就轉2次校長及多位教師, 我會覺得教學方向很難定下來.
之前想接住中學行IB又唔得, 只好走回官津校的格局, 以我識的朋友今年要揀中學時都不是以它的中學為首選, 大家都會顧慮公開考試的成 ...

kenfu
多謝你的意見 !
擔心公開試成績是什麼原因呢 ? 課程太淺嗎 ?
那麼學生之品行如何 ? 我參觀學校時,他們給我的感覺很好!
原帖由 kenfu 於 10-11-23 12:06 發表
對一間New DSS來看, 不到10年就轉2次校長及多位教師, 我會覺得教學方向很難定下來.
之前想接住中學行IB又唔得, 只好走回官津校的格局, 以我識的朋友今年要揀中學時都不是以它的中學為首選, 大家都會顧慮公開考試的成 ...

醒目開學勳章

只要有2個人,就一定出現爭辯的情況
所以,我唔會看課程的所謂程度,因為,只要符合教育局的規定,就ok
而大部份名校,只是教深一年,我唔想小朋友這樣
所以我唔會出現你說的問題
我只相信,除了1間我申請是用來玩的,其他所有的,無論那一間收,我都非常高興的,
如果只有1間收,咪讀那間,不過我好幸運,亦好多恩典在自己一家上
有3間去選擇而已

原帖由 kenfu 於 10-11-23 12:28 發表

希望你都有機會出席他們的家長會. 當你聽到一班家長話想小朋友讀得開心d, 輕鬆d; 一班家長話課程太淺, 想教深d, 教多d ...... 咁你就知道個校長有幾難做.
睇BK已多年, HKUGA最大的問題是班家長太投入, 投入到學校都 ...

我試過喺調景嶺搭港鐵去學校都算方便, 但若小朋友每朝同姐姐咁返學, 會否辛苦呢?
若搭校車又要約幾點出門口呢 ?

原帖由 ziyi 於 10-11-23 12:21 發表
係啊,幾肉赤,我計過,叫姐姐來回接送
即姐姐送完返屋企,下午再去,都平過搭校車
但小一又唔放心,因都要過馬路
但搭校車,如果要參加課外活動時,又係一個問題,聽聞係就係有校車,但同平時的站不同
加上又要再俾錢
再想想. ...

醒目開學勳章

想清楚好一些
港同留位費都要1000元
差不多夠一家3口的我去食一餐buffert 興祝的
原帖由 virginia_328 於 10-11-23 10:47 發表
"港同"咁難入, 擔心"細佬" 考唔到, 因唔 ...
‹ 上一主題|下一主題