用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人20分入到 Maryknoll 呀 ?
樓主: chewsyc
go

有無人20分入到 Maryknoll 呀 ? [複製鏈接]

原帖由 nicolemummy 於 10-11-25 10:28 發表
問題不在於有多定少人20分抽, 而係校友+天主教的女兒, 今年多過30個就會有咁既情況.

唔止甘簡單,MCS有咩founder會,系學校社團,只要系舊生,就算無宗教五分,都好容易有25分!! 我都系後來先知!! 所以,20分無人中,一d都唔奇!

吾信20分無人中!只係有所保留jei!

there have 20 pts BINGO every year at MCS but normally not more than 2.

For the past few years, it should be around 1x. I have witnessed my friends bingo with 20 pts. And we later know quite a number of kids win by 20 pts too.

原帖由 YinKiuLam 於 10-11-25 20:01 發表
there have 20 pts BINGO every year at MCS but normally not more than 2.

if true with 1x every year. not too bad. More parents will try.

醒目開學勳章

原帖由 YinKiuLam 於 10-11-25 20:32 發表
if true with 1x every year. not too bad. More parents will try.

但之前幾年好似多d學位

(以前about 35-36 人一班,
依家好似只有30人一班 ~~即少了30個位)

另外出生率and"教友" (如之前那些慕道班等....)上升,亦會影響20分的抽中機會

所以有傳今年無20分中,有可能是真的都唔奇......

其實有25分唔容易, 所以我都幾相信20分一定有人中, 但唔會多, 因而家小班教學. 至於叩門, 大家唔好太大expectation.

原帖由 TMMA 於 10-11-25 22:13 發表

但之前幾年好似多d學位

(以前about 35-36 人一班,
依家好似只有30人一班 ~~即少了30個位)

另外出生率and"教友" (如之前那些慕道班等....)上升,亦會影響20分的抽中機會

所以有傳今年無20分中,有可能是 ...

同意,因此等超名校太多人拍博頭了.

原帖由 overview 於 10-11-25 22:39 發表
其實有25分唔容易, 所以我都幾相信20分一定有人中, 但唔會多, 因而家小班教學. 至於叩門, 大家唔好太大expectation.

無知是福

醒目開學勳章

原帖由 JodisMama 於 10-11-25 22:36 發表
但如果要叩門, 甲乙部都要第一志願先有機會, 所以都好煩....

因為分分鐘抽唔到..又唔想放棄

我覺得你填唔填佢(第一、二round)都不是最重要,因有太太太.......多人放這些學校做第一位,在round 3(叩門),我認為重點在﹕

"識人好過識字"   

yes yes.  唔好以為round 3 好容易.  近乎無可能, 唔好諗round 3.

原帖由 TMMA 於 10-11-26 08:27 發表

我覺得你填唔填佢(第一、二round)都不是最重要,因有太太太.......多人放這些學校做第一位,在round 3(叩門),我認為重點在﹕

"識人好過識字"    ...

我自行(20分)同甲部第一志願(因唔同區)都係佢,加上不停寫信,但到叩門時一樣冇影!

相反,我識人由頭到尾都冇簡MCS (因自行响第二間得咗, 冇得大抽獎),到叩門時反而一kick ok!

你話點解?

原帖由 JodisMama 於 10-11-25 22:36 發表
但如果要叩門, 甲乙部都要第一志願先有機會, 所以都好煩....

因為分分鐘抽唔到..又唔想放棄

原帖由 MonsterIn 於 10-11-26 09:33 發表
我自行(20分)同甲部第一志願(因唔同區)都係佢,加上不停寫信,但到叩門時一樣冇影!

相反,我識人由頭到尾都冇簡MCS (因自行响第二間得咗, 冇得大抽獎),到叩門時反而一kick ok!

你話點解?

...

我相信學校主要係想收D有potential既小朋友, 誠意當然有分加, 但小朋友既表現應該最重要
題外話, 點解個小朋友响自行第二間得咗唔去讀,反而去冇簡過MCS叩門既?

我相佢一定識人啦!!

原帖由 MonsterIn 於 10-11-26 09:33 發表

你話點解?

...
NatNat豬  :-D

仔仔 :-D

醒目開學勳章

叩MCS門唔易,因為淨係有關係人士都未必見得晒,有關係之中仲要揀表現好好先會收。無關係者,真係唔好諗住單靠第一輪同第二輪甲部乙部填晒佢,就以為有機會。

原帖由 shalaladream 於 10-11-26 09:59 發表

我相信學校主要係想收D有potential既小朋友, 誠意當然有分加, 但小朋友既表現應該最重要
題外話, 點解個小朋友响自行第二間得咗唔去讀,反而去冇簡過MCS叩門既? ...

好簡單!

因MCS自行太難,所以揾其它心儀又大會機ロ既試下。得咗,有穩胆,再博MCS叩門。叩到開心,照轉。叩唔到,讀返自行嗰間都冇壞!

情况就如揾私小做胆加大抽獎一樣。

原帖由 shalaladream 於 10-11-26 09:59 發表

題外話, 點解個小朋友响自行第二間得咗唔去讀,反而去冇簡過MCS叩門既? ...

原帖由 MonsterIn 於 10-11-26 10:19 發表
好簡單!

因MCS自行太難,所以揾其它心儀又大會機ロ既試下。得咗,有穩胆,再博MCS叩門。叩到開心,照轉。叩唔到,讀返自行嗰間都冇壞!

...

IC...:
即係MCS先係佢既目標啦!
相信佢應該一早裝備好囡囡所以一叩即入

醒目開學勳章

原帖由 MonsterIn 於 10-11-26 10:19 發表
好簡單!

...

有d人真係好有運的

我 MCS 畢業 ga
but 冇囡囡 lo

原帖由 IJai 於 10-11-26 18:14 發表
我 MCS 畢業 ga
but 冇囡囡 lo

How many marks have you got?
A friend of mine has the same case as you~
‹ 上一主題|下一主題