用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完新聞真係得啖笑
go

睇完新聞真係得啖笑 [複製鏈接]

個位太太話放棄左康樂園7000呎, 三千萬既單位, 搬左去九龍住一個3000呎相連戶.
但康樂園最大單位都係3500呎依家市值三千萬, 我唔知3年前咩價, 可能佢以前係住孖屋所以有7000呎, 真係富貴~

http://hk.news.yahoo.com/article/101122/3/le92.html
開左名啦, 康樂園.

原帖由 colourless 於 10-11-23 15:28 發表
係咪由康樂園搬去九龍城就無人知,若係由 700幾呎 搬去 300幾呎就會大把人信

ziyi:

由衷同意你所講.

我好慚愧, 對個機制其實唔太認識, 都係呢幾個月滲D滲D咁知多左, 好彩C6做哂資料搜集, 佢同你一樣, 由小朋友入幼稚園開始已經籌備, 定好目標, 搵哂資料, 諗哂好多方案應該點點點去行. 當然真係遇到挫折亦有其他PLAN行, 幸好依家都叫做有回報.
對個機制, 我都想講, 真係要有目標, 目標係DSS就儘力去考, 亦要預左有offer就要放棄抽獎, 因成日見到有家長話DSS收左, 先黎諗要唔要好, 但心又想抽獎, 呢D咪茅盾囉~盞自己攞黎煩.
又有D, 有學校收啦, 先上黎問間學校用乜教學, 咩語言, 上下課時間, 好唔好....呢D資料其實o係報名果陣甚至interview前都已經要搵好睇清楚, 而且資訊咁發達, 上網一search已經一大蘿資料啦, 唔係收左先黎問, 俾人覺得你完全無準備亂考一通...
我都要恭喜你有心儀offer, 希望大家繼續為自己小朋友上小一努力!

原帖由 ziyi 於 10-11-25 11:27 發表
其實各位好似越講越離題
我其實set 這topic原意是很簡單的
原來年年都有一些家長/記者是不懂整個小一入生辦法就去玩這遊戲
真替這些家長擔心
更替這些小朋友擔心,因為他/她們只是家長們的木偶.他們沒有可能幫自己決 ...
‹ 上一主題|下一主題