用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^
樓主: JoshCaleb_Mummy
go

2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^ [複製鏈接]

學校網頁出左交通安全城既相咯, 各位媽咪得閒可以look look

自從呀仔上左小一後... 覺得時間過得好快...

簡直嫌24小時唔夠用,阿仔成日投訴無時間玩!

我大頭蝦, 唔記得有冇收過通告話幾時換冬季校服...唔該各位可否告知?  謝謝!  ^^

我無收到有關通告...

校服都未買齊......金錀話校褸有排未有貨, 請問係學校買校服既同學仔買唔買到校褸??

有件好大嘅褸, 唔知係咪校褸呢?

剛打電話去學校問, 今日會貼手冊, 話聽日開始可以著冬季, 大家可以準備下, 因為聽日都會涼.  小心身體!

原帖由 Hellomimi112 於 11-11-8 22:04 發表
校服都未買齊......金錀話校褸有排未有貨, 請問係學校買校服既同學仔買唔買到校褸??

派左評估時間表.. 唔知中作會考咩.. 平時都係作下句... 只係考”作句”? 

問1B英文功課

請問有冇1B家長可以告知, 手冊英文科第一、二點應該係乜東東?  阿仔寫咗:
1. 17/11 NM p.20-21  (請問係ST?  還是Dict.?  還是什麼?)
2. ST NM p.2  (應該唔係p.2呀嘛...請問應該是什麼?)

Thanks a lot!

Thanks a lot!  
我都估到又係P.20-21, 其實都心裏有數, 之前溫過好多次, 唔太擔心...所以, 在收到你回覆之前, 我決定唔同佢溫任何嘢, 仲扮無奈咁同佢講, 你抄到咁, 媽咪估唔到老師本來寫咩喎, 又未有Auntie或Uncle覆我, 真係冇辦法, 跟住叫佢星期一問同學抄返好先同佢溫...希望咁樣, 可以扼到佢下次抄好啲手冊啦.  ^^

原帖由 gram 於 11-11-13 10:58 發表
現在先看到留言, 放心,英文功課不多。
1)17/11 DICT NMP.20-21
2)ST NM  P.20-21
希望不會太遲

昨天收到「校長致家長信」, 裏面提到「沉重的心情」、「哀傷」、「喚醒了我們,應該好好地反思」、「我們的期盼,是否會帶來孩子的壓力?」、「在往後的日子,學校會繼續思考培育孩子的方向,一方面保持學校優良的傳統,另一方面在神的看顧指引下健康成長。」最後以詩112:1-2及「上帝是我們的力量,是我們隨時隨地的幫助」作結。作為一個家長,看罷十分欣賞校長的勇於反思和敢於承擔!  相對偶爾讀報時,發現不少學校於不幸事件發生後,往往官腔地否認指控及推卸責任,我慶幸我們選對了學校。

支持學校, 校長及各位老師...

嘩...今日好凍, 本來諗住聽朝先著校褸, 結果放學都忍唔住, 攞件校褸俾阿仔換.  ^^

係吖, 凍左好多, 不過呀仔拒絕著校褸, 唔覺凍wo.. 

回復 1# 哥哥 的帖子

好似評估二唔派架喇, 但係聽講中文科有份分析之類嘅嘢, 話俾家長知邊part扣得多分咁, 我都係聽老師講架咋, 遲啲收到睇下先知係咩東東, 又唔知其他科會唔會有, 或者有哥哥姐姐喺度讀嗰啲小朋友嘅家長可以講多啲嚟聽下吖.  ^^
我諗如果小朋友唔好彩滑鐵盧, 睇完分析都唔知佢「衰」咗啲咩嘅話, 打電話同老師傾吓都應該知發生咩事嘅, 如果純粹想知道小朋友溫習有啲咩要留意和加強的話, 應該唔洗睇卷都OK嘅.  當然, 派卷就會簡單啲, 唔洗估估下又問嚟問去, 但係要「爭取」恐怕要有足夠理據先得.  ^^
‹ 上一主題|下一主題