用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教,基督教加分問題
go

天主教,基督教加分問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

一般黎講係要領洗紙, 天主教=天主教, 基督教=基督教
但亦有例外, 所以要問返心儀學校點處理, 因為到時份申請表係交去學校, 由學校職員負責CHECK
原帖由 1902mama2008 於 10-11-24 08:34 AM 發表
請問 天主教學校 同 基督教學校 係咪只要係教徒就有分加?

佢點先知你係咪信徒?

係唔係一定要領洗?

天主教學校是否要係天主教徒先有分加 &
基督教學校是否要係基督教徒先有分加 ?
定係天主教徒 & 基督教徒 其實冇 ...

醒目開學勳章 王國長老

我聽過有d基督教教會, 唔會幫小朋友領洗, 咁就要睇父母領洗紙, 定係牧師信咁
不過真係有睇返"果一間"學校做法喇
原帖由 liy7239 於 10-11-24 10:06 AM 發表
你o地好吖,我想問一問係o吾係一定要小朋友係教徒才可加分,父/母係都吾會加分ga?

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 你最尾條問題好難答! 我唸你要自己去領略一下個感覺

我只解答到天主教"流程"

我女係返天主教church, 我全家都唔係教徒, 點解無端端帶佢返.....我都講唔出, 可能無天父既安排....講真的, 係我女問我好多宗教問題, 我答唔出, 於是唸可能佢真係同主有緣份, 於是問左一個教友意見, 點去get start (佢係天主教徒, 佢係大個左自己去接觸天主教, 我覺得佢對宗教睇法比較中肯d, 所以approach佢, 可能亦因為自己讀左十幾年天主教學校, 雖然唔信, 都總有d影響)
sunday school每年9月開學, 7月放暑假, 初時想去報, 亦唔容易的, 因為導師都係義務性質, 唔係太多班, 佢地都唔想浪費左d位(教友既小朋友都返sunday school的), 我都好辛苦搵人推薦至可以入讀
讀左1.5年左右, sunday school teacher認為我女ready, 就向神父推薦佢領洗

至於大人, 亦有慕道班, 黎緊我都有報, 岩岩coming sunday開學, 讀幾耐至領洗, 我都唔知, 暫時領洗唔係我目標 (我想去了解姐), 我相信都係導師認為學員係ready就會向神父推薦, 應該都係easter做領洗的
大人可以同時帶埋3歲以下子女一齊領洗, over 3歲就要自己上sunday school喇

(我係初哥, 有錯請其他教友指正)

原帖由 1902mama2008 於 10-11-25 09:14 AM 發表
感謝各位的回覆

撇開加分問題, 本人唔記得由幾時開始, 一直都有祈禱的習慣(當唔開心&極煩惱時)

不過我真係未真正接觸過教會
但我覺得自己心裡面係相信主的

可惜, 偶爾同老公提起這些事, 他好似頗抗拒, 因此我都 ...
‹ 上一主題|下一主題