用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教,基督教加分問題
go

天主教,基督教加分問題 [複製鏈接]

請問 天主教學校 同 基督教學校 係咪只要係教徒就有分加?

佢點先知你係咪信徒?

係唔係一定要領洗?

天主教學校是否要係天主教徒先有分加 &
基督教學校是否要係基督教徒先有分加 ?
定係天主教徒 & 基督教徒 其實冇分別?

如果以上問題令到一些信徒媽咪感到唔舒服, 請多多包涵.
   1    0    0    0

謝謝您們的回覆
想請問  天主教教區簽發的領洗紙 同  基督教教區簽發的領洗紙  是否同一樣野?
一般在什麼情況下, 教會先會簽發領洗紙?
最快要幾耐教會先會簽發領洗紙畀你? (I apologize for the stupid question)
如果小朋友攞到領洗紙/牧師信, 但父母 冇 領洗紙/牧師信, 一般黎講教會學校承唔承認?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-24 08:58 發表
一般黎講係要領洗紙, 天主教=天主教, 基督教=基督教
但亦有例外, 所以要問返心儀學校點處理, 因為到時份申請表係交去學校, 由學校職員負責CHECK

謝謝您們
(天主教) 過左3歲, 個囝囡要自己讀領洗班, 咁係咪讀一年?
大人(in case 大人未係天主教徒) 同小朋友一齊讀 1 年,
一年後咪可以一齊領洗, 是否這樣?
讀完是否一定會簽發到張領洗紙?

基督教係唔係情況都是類似天主教這樣差不多?

原帖由 Chingding 於 10-11-24 17:52 發表
天主教領洗係先要父母自己已領洗,才可幫個囝囡領洗。父母領洗要先讀領洗班一年,然後在Easter 領洗。之後再等Church 在囝囡3歲前領洗,過左個囝囡要自己讀領洗班 ...

thank you so much for all ppl answered.

the informations are very useful.

感謝各位的回覆

撇開加分問題, 本人唔記得由幾時開始, 一直都有祈禱的習慣(當唔開心&極煩惱時)

不過我真係未真正接觸過教會
但我覺得自己心裡面係相信主的

可惜, 偶爾同老公提起這些事, 他好似頗抗拒, 因此我都沒有的起心肝去處理這條道路

請問, 我應該怎樣開始行這條道路? 一開始如何選擇 天主教 或 聖公會 或 基督教 先係合適自己?

Dear Charlotte mom,

非常感謝您詳細分享祢的經驗

1902mama2008

謝謝您們之前提供過一些資料

我有些問題想再請教, 譬如我好心儀 "協恩", 而協恩UNDER 聖公會, 而聖公會屬下有咁多聖堂位於不同地區, 咁我應該去邊個聖堂?

其實去邊個聖堂上洗禮班同心儀學校有沒有關係架?

同樣地, 假如心儀學校係天主教, 屬下有咁多聖堂位於不同地區, 有冇話咁應該去邊個聖堂?

謝謝

想請問, 您們有冇聽過, 有人參加完聖公會洗禮班, 成功攞咗張聖公會領洗紙後,
再去參加天主教慕道班, 藉以攞多張天主教領洗紙?

其實領洗紙受法律約束的嗎? 以上舉例(雙重身份)或者做法是可行的嗎?

唔好意思, 如有冒犯, 請見諒.
‹ 上一主題|下一主題