用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. ...
go

有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. [複製鏈接]

金文泰---A3
漢華 --- 舊年BK有網友最後扣門入, 但不知他BANDING.
其實你選的學校都幾好,不過你過了第一次呈分試知道BANDING 後就大約可知去邊間.
八卦問句,點解可以選相格禁遠的學校?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-24 13:56 發表
我囝今年讀小五,我依家已經四圍搵D學校資料黎睇,,,但係聽埋學校既升中講座,我真係當堂謝哂...好似我囝乜學校都無可能揀到咁...本身我囝有學障,但老師話我囝係讀到書既,小測默書佢可以合格甚至高分,但反而偏偏 ...

派成積表時可問下老師BANDING.
HKE,那你不怕小孩上學路途遠嗎?
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-24 18:35 發表

無呀,都係對油尖旺既學校無咩信心(校風),同埋K1校網可選既學校真係好少囉,反而東區就會多D,同埋我自己本身細個都係住東區,又係讀東區嗰邊既學校,感覺上我對東區既學校'熟識'少少同有信心D(校風),所以呢次至想揀港島 ...

學校方面的問題,醫生有無介紹?

醫生就不是每個都好人使.鄧鏡波應該是2C 罷,你可以試(有朋友讀中一).另有大埔萬慈,先個禮拜聽家長講座D家長話好.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-25 10:59 發表

黎緊十二月頭會再去精神科度覆診囉...到時我都會試下問醫生,,,不過我就係怕醫生真係求其UP一間半間俾我,就好似我囝當年搵幼稚園咁,心理學家好求其咁UP咗一兩間,結果更迷惘更無助...不過我朋友個仔都係ADHD黎,佢囝 ...

‹ 上一主題|下一主題