用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. [複製鏈接]

WKF=香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
沙田區

國際基督教優質音樂中學
黃大仙區

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-24 18:31 發表

WKF即係邊間學校?响邊區架?國際音小係邊區架?
福建中學我响其他POST都有見到媽咪話校風幾好,我都打算留意埋呢間.thx thx ~~~!!! ^^
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

佛教志蓮中學
特色課程中學(主要服務有學習困難的學生)

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-11-24 13:56 發表
我囝今年讀小五,我依家已經四圍搵D學校資料黎睇,,,但係聽埋學校既升中講座,我真係當堂謝哂...好似我囝乜學校都無可能揀到咁...本身我囝有學障,但老師話我囝係讀到書既,小測默書佢可以合格甚至高分,但反而偏偏 ...

原帖由 tonghomama 於 10-12-4 23:13 發表
mathorlau
你真系比左好多鼓'勵我地  ....我昨天收到學校來電, 話駐校教育心理專家話, 我小朋友已CONFIRM 系讀寫, 話可以向教育局申請, EXEMPT 左中英文.    我諗咁好好多.  如果豁免左中英文,, 而倍大數 常, 佢個成 ...

可以EXEMPT 的嗎? 小兒也有書寫困難, 中英默書從未合格, 今年小五老師說因為要呈分, 所以範圍不可以調適。
請問怎樣可以申請豁免?

有, 昨日收到小兒學校通告, 查詢有否學生於公開試,需要特別照顧, 學校可向教統局申請

原帖由 heihonmum 於 10-12-5 15:54 發表

可以EXEMPT 的嗎? 小兒也有書寫困難, 中英默書從未合格, 今年小五老師說因為要呈分, 所以範圍不可以調適。
請問怎樣可以申請豁免?

回覆 2# heihonmum 的文章

回覆 26# tonghomama 的文章

小ニ做過,通過学校教育心理学家做的。現在測考都有加時,不過幫助大,如果可以豁免默書分數或豁免中文科,那麼會好很多。
甚麼是YIP人事?

回覆 1# heihonmum 的文章

回覆 1# heihonmum 的文章

原帖由 tonghomama 於 10-12-6 23:10 發表
我想打'專業人事'  我其實學打倉頡吾耐, 用左三個月SUMMER 好努力咁煉.  但好慢同有好多字都吾識打.  其實我打英文會比打中文快20倍.  始終我系中國人, 我吾可以吾識打中文.  所以請諒! ...

Thank you

其實我個囝囝根你的差不多  有亞氏保加症(自閉徵狀都幾明顯)、學障、數學障礙(最大的問題)等等....  現在已經中二了

當年考中學都遇過很多釘子,我考過8間學校  只有一間考第二次才收他  這便是林大輝中學  我不能說它很好   我亦沒有其它選擇  
我囝囝只有數學不合格  其它還可以   以你囝囝的情況老實說考學校更難   自閉症的小朋友考學校最唔着數   他們永遠表現唔倒自己最好的一面   如果成績表幫不倒他們真的很難
不如你找多一些你自己區內B2尾-B3頭的學校資料   對他來說更好   東區都有好多好學校  
"嶺南衡怡紀念中學"可考慮   當年我們都喜歡這間  但阿仔中文都有少少學障問題   英文好得多   所以才為他選擇現在這間英中

我都是過來人希望幫倒你  

加油!

我個仔係adhd, 而家讀緊萬慈.我好滿意,好仔仔讀得好開心.佢地教學障好得, d老師超有愛心,仲比好多過去仔仔無可能會得到嘅機會佢.好似拍短片,入足球隊,運動會傳聖火...仔仔而家中二,好鐘意返學,仲發生左以前冇可能發生嘅事,全科合格

回覆 1# ~仔仔媽咪~ 的文章

謝謝樓主開這topic, 有輕微学障小朋友選校真無助。乖,但成積差,很怕校风差的b3学校,希望多些有经驗mami提供資料

老實D講,成績差, BAND 3 就梗 KA LA.  如果咁好彩比你入到 BAND 1又點啫,係咪可以讀得掂先,成日包尾,有時係仔仔係一D TOP 嘅學校真係會被忽略.由而家開始,你應該不停去了解多D 吾同 嘅 BAND 3學校嘅教學方法,搵一間有心嘅學校,好過電腦亂派左,成績吾好,扣門好有難度,其實學障只要識教,真係爭好遠 KA

回復 1# ubi07shatin 的帖子

仔仔都系邊緣 "ADHD" 有服藥, 現已升中...分享下去年經驗
我睇升中概覽及閱報時 - 會先注意/查看/找尋/參與升中講座 (當然系自已Banding範圍內啦!) 那些有"支援"特殊教育教師 及 "教師人數"已接受特殊教育培訓, 而小朋友的強項於高中(334制) 時有沒有机會發揮... 即系話該校除了"成績"外有否注重其他發展而令到小朋友將來有發揮所長的机會...

揀一間有沒有"支援"學障學校及老師、社工有沒有愛心,而校風亦尚好的學校勝過一切。

P.S. 謹記小朋友就系小朋友... 還未長大.[人]系會變的.... .. 仍有無限變數無限的可能性........不要氣餒, 絶處也可蓬生  add oil !..add oil!

原帖由 tonghomama 於 10-12-11 09:48 發表
BAND 1?  我無諗過.  只想BAND2 尾, BAND 3 頭.  最重要校風!

醒目開學勳章

原帖由 ubi07shatin 於 10-12-7 13:13 發表
我個仔係adhd, 而家讀緊萬慈.我好滿意,好仔仔讀得好開心.佢地教學障好得, d老師超有愛心,仲比好多過去仔仔無可能會得到嘅機會佢.好似拍短片,入足球隊,運動會傳聖火...仔仔而家中二,好鐘意返學,仲發生左以前冇可能發生嘅事,全科合格 ...

請問你兒子入讀的中學 - 萬慈,在那一區呢?
小兒已小五,雖未証實是讀寫,但我覺得他是。中英數都不合格,中英默書又不合格。我覺得他認字很差,英文認字程度連幼稚園也不如。聽英文讀音會較好些。
我也很想找一家有愛心的Band3中學給他。先謝謝。

原帖由 LLMUMMY 於 10-12-5 14:30 發表
佛教志蓮中學
特色課程中學(主要服務有學習困難的學生)

呢間我就係有聽過,我有朋友個朋友既仔今年都係讀呢間中學,但佢地中一教既野係教緊K1 K2幼稚園既野(A-Z...田、中、土...etc.)...我囝又好明顯未去到咁嚴重既程度,同埋呢類學校只係去到中五,如果仲有期望個仔有機會讀到大學,我諗真係唔好揀呢間...
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 motherlau 於 10-11-25 23:42 發表
其實我响呢段時間應該點plan點做好呢???除咗狂谷個仔D學業外...其實好難plan........我個人覺得成績當然重要,但建立個人自信對於我地呢d成績馬馬既學生,係其中一個 selling point,起碼 interview 時醒目d嗎!同時要找多 ...

係啦,我唔需要佢大個咗好叻好出人頭地,但至少都養活到自己...我囝以前個鋼琴老師本身都有自閉傾向架,見佢都一樣可以做到大學研究生又做音樂老師,所以我覺得只要我地肯努力,個仔一定可以改變.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.
‹ 上一主題|下一主題