用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? ...
go

一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 crystalwsm 於 10-11-24 17:17 發表
其實一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度,彈緊D咩歌?

冇得比較!
我識有D學年幾琴都係初級,有D半年已經3,4級,最普遍嘅係學半年升一級!

醒目開學勳章

原帖由 Smiile 於 10-11-25 14:12 發表

半年三、四級 ? 好快喎

鍾意彈琴+少少天份,真係可以咁快!
所以唔好比較,個個小朋友都唔一樣!!

醒目開學勳章

原帖由 crystalwsm 於 10-11-30 00:56 發表
咁大件事,但阿女平時睇嘢無問題,只會彈琴時右眼有時會睇唔到嘢,好似今晚練琴,彈彈下佢又掩住隻右眼話"唉,盲咗,又睇唔到嘢" 攪到我好擔心!! ...

突然睇唔到嘢?點解咁架!帶咗阿女去睇醫生未呀?

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 10-12-13 17:12 發表
如果5歲半年學3-4級, 8歲都可以8級, 10歲演奏級??

係,8歲8級,10歲…唔知呢?遲兩年先知!

醒目開學勳章

原帖由 BH_2 於 10-12-13 17:30 發表
我個仔就來4.5歲, 之前係柏X 上左一年興趣班 (小組), 之後跟私人係琴行1:1差唔多半年, 都係興趣為主, 相信距離可考級都有一大段距離.. 不過見佢肯自動去practice, 每日15分鐘, 又識彈下歌仔, 我都覺得幾好. ...

其實,小朋友肯主動行埋個琴度彈已經係好事,應該俾多D鼓勵和讚賞佢,等佢keep住呢樣興趣!

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 10-12-16 15:03 發表
如果是鋼琴,8歲8級,不要浪費孩子的天份,實應考慮考APA,在香港不作他想!幸氣好還可以跟著一位頂級的老 師。

APA實在唔易入,尤其係JUNIOR!
‹ 上一主題|下一主題