用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? ...
go

一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? [複製鏈接]

原帖由 lillymarie 於 10-11-26 13:14 發表

佢鍾意就俾佢學啦
我個囝進度非常慢, 我曾有與你類似的想法, 覺得唔cost effective, 不如唔好勉強了. 但見佢又真的好似好鍾意, 雖然一樣要提先去練琴. 同埋我見你係另一處問考APA, 相信你囡囡的進度應該都幾好? ...

同意........ 唔好太功利, 始終學音樂對小朋友個腦係好, 佢肯學應該由得佢, 我識一個小朋友4歲就開始學琴, 起初2年真係冇乜進度可言, 又唔多練, 但個媽咪任得佢, 個老師又真係令佢對音樂產生到興趣, 依家6年級, 考咗4級琴同7級小提琴!

原帖由 lillymarie 於 10-11-28 20:31 發表
有無驗眼?需要帶眼鏡嗎?我細囝有好深度數,只看一行譜都辛苦。
另外,讀譜和讀書的進度差不多,如果讀書速度快,讀譜速度亦會有進步。我囝讀譜都慢,但又真的發現佢後來讀書快咗,讀譜都有進步。
我細囝又係,學了兩年琴,仍在拉隨意弓 ...

查實外國有研究顯示, 彈琴可令閱讀能力提高!

原帖由 lillymarie 於 10-12-21 09:50 發表

會唔會係因為未夠信心, 驚自己彈錯? 又或者認譜方面未熟習, 所以覺得無你幫佢就彈唔到? 呢D係我兩個囝頭兩年的情況. 阿sir教我慢慢放手, 先讓佢自己練10分鐘, 然後先去睇佢練成點. 逼佢自己睇譜, 自己嘗試解決問題. ...

「練個幾鐘, 唔係個個都得」~~ 係呀, 如日日練少d 時間都得啦...... keep住興趣緊要d !
‹ 上一主題|下一主題