用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 囡囡每日返學都好開心,你地囡囡係唔係? ...
go

囡囡每日返學都好開心,你地囡囡係唔係? [複製鏈接]

醒目開學勳章

首先, 歡迎你加入.

7月編班試會考中, 英, 數 及普通話, 如果你有意入普通話班, 就一定要出席, 否則只能入廣東話班, 因為我知有人係咁無得入普通話班.

其實pth班教的同廣東話一樣, 只不過是用pth教姐.

致於做功課時間, 真係因人而異, 有的1-2 hrs, 又有聽聞做到成 9-10點.

我個女都幾喜歡食學校餐, 好少聽她投訴, 可能我果d仲難食過學校果d.

返學時間由 7:55 - 3:30, 尾堂係導修堂, 用來做功課, 不過做得好少, 真是作用不大.

考試分3段, 校長話不會累積, 但一d基礎知識, eg 數學果d, 就可能會出 .

希望幫到你, 不要太擔心, 盡力而為便可, 我成日都同個女咁講, 唔好比咁大壓力佢.

原帖由 OnlyOne 於 10-11-30 09:57 發表
很開心首輪自行小女如願入到貴校,正式加入"嘉諾撒聖方濟各"~
相信好多選擇嘉諾撒聖方濟各既家長,係自行入表前好幾個月(年)都一定會好掙扎,究竟"灣仔3大天后"捒邊間好呢,最後我客觀地選擇了有新校舍+全日制+ ...

醒目開學勳章

舊年學校已經用新校舍, 在聖佛蘭士街上斜路, 有空你可以去看看.   (近星街, 金鐘MTR F 出口)

原帖由 deborahk 於 11-9-20 12:51 發表
想問吓mud有新校舍咩, 係唔係同一個地址, 我早1年前去過校舍係沿樓梯出路而立, 而家有mud唔同呀.
‹ 上一主題|下一主題