用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有必要做細b嗎?
go

有必要做細b嗎? [複製鏈接]

很多父母都想自己的孩子可以在最早階段學習到最多的事物,所以有做"細b"這一回事出現,我見過一位媽媽,她的孩子12月出世的,今年去考k1,當然,我未知道有哪間收她的孩子,但我真的好懷疑那孩子是否可以在明年9月讀到k1,因為孩子現在仍然未能講得出一句清楚的說話,當然,某些單字是令人聽得明白的(我知道很多孩子的說話都只有父母才聽得明白),但站在一個外人的立場,我真的不明白她為何要孩子做"細b",聽到她跟另一位媽媽交談,另一位媽媽都勸她讓孩子遲一年入學,但她的回答是"我和老公都覺得孩子好叻,觀察力強,不想浪費了他......."

我聽到她們的交談,我真的不想加什麼意見,因為眼見她是多麼的欣賞自己的孩子(這當然是好事),但如果是我自已的孩子到接近兩歲仍未會說清楚的發音,我絕不會讓他作如此"挑戰",當然,如果他本身是1-8月出生,是沒有可能讀遲一年又另作別論.
   0    0    0    0

我0既睇法係, 返學都係學習同其他小朋友相處, 而家大部份家庭都係得一個小朋友, 與其晌屋企對住個大人, 不如比佢返學, 同其他小朋友玩啦

現在離9月還有9個月, 如有學校收小朋友k1, 返學又何妨呢, 返學後學講野會快好多的.

其實如果小朋友係遲說話或理解能力較差,好多幼兒教育工作者都建議小朋友夠兩歲就返幼兒園。因為多點群體生活,接觸多其他小朋友和老師,可以促進言語同理解力。
我囡囡正正係細b,言語同理解都遲,幼潛導師甚至政府評估醫生都叫我俾阿囡快d返N班。

原帖由 mokcnine 於 10-11-25 11:53 發表
其實如果小朋友係遲說話或理解能力較差,好多幼兒教育工作者都建議小朋友夠兩歲就返幼兒園。因為多點群體生活,接觸多其他小朋友和老師,可以促進言語同理解力。
我囡囡正正係細b,言語同理解都遲,幼潛導師甚至政府評估醫生都 ...

我囡都係遲講0野, 10月開始返0左Nursery, 而家講0野好0左好多呢

其實我一向應為如果媽媽要返工(全職)就最好俾小朋友多些上學習班或nursery。自己放工回家已晚,跟本沒太多時間跟小朋友玩,更可況要敎?
小朋友有群體活動後,跟同輩互相學習,加上老師教導,效果真的很好。但當然如果是全職媽媽另計!可以好好心機跟小朋友溝通教授。
我囡囡都喺細b(11月),但當佢歲半時已突然說了很多單字(多數喺copy cat),現在兩歲佢已經可簡單以言語自我表達。我相信這大部份是托兒所的功勞!因為我和老公都在職,很多時只有我和囡囡相處(爸爸放得很晚,通常回家時囡囡已睡)。相信自己所教的不多!所以我相信越早入校越好。

簽名被屏蔽

sorry!

回覆 1# Spot 的文章

agree with Spot.  我個仔係0811細b, 我都幫佢報出年k1, 但若讀得唔理想就會repeat多一年k1
(在所有父母眼中自己o既小朋友永遠都係最叻o既)

醒目開學勳章

原帖由 Spot 於 10-11-25 12:24 發表
非常同意!!! 我個08年11月B就算語言能力很好/正常! 我都認為他做超大B會比較適合.
其實很多細B不是唔叻! 而BB在0-1歲的階段發展真的差很遠, 就如1月出世的B 到我阿B出世時已識行識走或者識講野, 而自己個B才是初生 ...

你講得好岩呀,有幸BB可以健康成長已經好開心,做大B 細B就要睇佢一路成長可唔可以catch up到.唔得未做大囉,no big deal.

sorry!

原帖由 小克 於 10-11-25 13:11 發表
Only my personal opinion:
If your kid cannot even say a word or express himself in a meaningful way, you should not let him go to a formal school.  Playgroup is fine enough.
So if your kid is a small  ...

agree!!!

HI...我想講吓我個小朋友, 佢係0812尾BB, 喺今年8月開始(即係佢剛剛19個月大)我安排咗一個歲半班比佢返學, 當時佢仲未識講嘢(淨係識叫BABA & MAMA), 上課時間MON-FRI 9-12點, 仲要自己搭校車, 佢開頭返學嗰陣...我覺得好心痛, 人仔細細連嘢都未識講, 就要揹住個書包返學, 但係當佢習慣咗返學之後, 佢真係好開心, 因為返學可以同同齡嘅小朋友一齊玩(因為喺屋企得佢同婆婆, 婆婆唔會成日陪住佢玩), 仲好快學識講嘢, 照顧自己食飯用杯飲水....等, 學校d嬸嬸仲教佢哋去VV添, 放咗學仲識返嚟唱歌仔....其實如果父母係"全職"工作, 我真係建議小朋友早D入學~!
因為佢哋喺屋企真係好悶...

原帖由 an~gel 於 10-11-25 13:28 發表
HI...我想講吓我個小朋友, 佢係0812尾BB, 喺今年8月開始(即係佢剛剛19個月大)我安排咗一個歲半班比佢返學, 當時佢仲未識講嘢(淨係識叫BABA & MAMA), 上課時間MON-FRI 9-12點, 仲要自己搭校車, 佢開頭返學嗰陣...我覺 ...

hihi, 我個女都係0812尾. 我個女係26號, 你個b幾多號呢? 我個女係返育嬰園的, 但就未係好識講嘢, 近呢兩個禮拜先開始講詞語咋. 我真係羡慕你個b已識得唱歌仔.

我覺得雖然細b比大b年紀少, 但返學唔一定乜都學唔到. 起碼自理能力, 紀律, 獨立性呢d, 唔係一星期返兩小時pg可以學到的. 我個女雖然講嘢唔叻, 但20個月已識得自己用spoon食飯, 用碗飲湯, 開門泊櫈, 用紙巾自己抺鼻涕等等, 呢d都係嬰園教識的.

每個父母都會覺得自己小朋友叻,很少會客觀地和同學年的比較(ie, on average 6 months older 的小朋友),老師都係人,在學校好有可能d attention去左能力比較好的小朋友,咁做細b好ma

原帖由 tantanmama 於 10-11-25 15:07 發表

hihi, 我個女都係0812尾. 我個女係26號, 你個b幾多號呢? 我個女係返育嬰園的, 但就未係好識講嘢, 近呢兩個禮拜先開始講詞語咋. 我真係羡慕你個b已識得唱歌仔.

我覺得雖然細b比大b年紀少, 但返學唔一定乜都學唔到. ...

其實唔使咁担心佢講嘢!我囡囡都喺大妳的一個月,我記得之前都担心佢講嘢遲,但其實喺佢未掌握好而唔講。以我囡囡為例,佢起初都講單字都有兩個月,不停做copy cat,這陣子佢突然講多咗好多話,雖然有時要聽清楚先明,但始終剛說話是這樣。多些鼓勵佢,協助佢表達,問佢喺要想咁樣,要佢答妳讓佢知道妳明日佢要咩。慢慢就開始講短句子表達自己所想,但有時文法倒轉(我囡囡最鍾意倒轉,我改正佢,佢依然要掉轉讀,好像要跟我玩似的)。唱多啲歌仔對佢哋啲發音應該會幾好!

想問吓妳囡囡喺邊間嬰園讀?我囡囡喺銅鑼灣保良局。

看來大家誤會了我的意思,我不是反對孩子讀pn或接觸"學校",我的孩子也在11個月開始接觸playgroup,而且一個星期也有好幾堂,我想講的是眼見很多父母覺得自己的孩子"好醒",於是堅持要於兩歲8個月入讀k1,然後又講明就算係重讀都要重讀k3或小一而不會浪費他/她的時間去重讀k1or PN,我是替孩子心痛,父母們不清楚了,要是孩子因體能上未能配合,如到k2要寫字,但他/她的小肌肉根本未配合到時,到最後是苦了孩子苦了父母,另外,當孩子越大越會明白何謂"重讀",那時對孩子的打擊更大,所以我才會有此一問!

當然,我的問題所提及的"細b"是正常的細b,而不包括任何資優或更出色的孩子!

我個女係12月22日呀, 其實真係好多謝學校d老師, 佢哋真係好有耐性同好有愛心~!

原帖由 tantanmama 於 25-11-2010 15:07 發表

我覺得雖然細b比大b年紀少, 但返學唔一定乜都學唔到. ...
‹ 上一主題|下一主題