用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為小學鋪路
樓主: yantabo
go

為小學鋪路 [複製鏈接]

謝謝你的詳細回覆.

真係好複雜...好,我決定先放自己幾星期假先,過完今個聖誕開始著手啓動這個龐大的升小準備工程.  

原帖由 ziyi 於 10-11-30 16:10 發表
官立/津貼學校是按照政府小一入學統籌辦法處理的
自行派位就是大抽獎之前的第1階段小一入學統籌辦法,只可以申請全港任何官津小學的1間,這階段只計算分數,不理會你住在那,不會因相同校網而加分
其中,如果你有在讀的小 ...

醒目開學勳章

2012/13 or 2013/14
如果是2012/13,最早的小學簡介會會係3月份(ICQM)
申請在5月份,interview係6月底,7月底知results
其他一般7,8月份簡介,9月份開始interview,10月或開始有results

原帖由 Christi 於 10-11-30 17:58 發表
謝謝你的詳細回覆.

真係好複雜...好,我決定先放自己幾星期假先,過完今個聖誕開始著手啓動這個龐大的升小準備工程.  

嘩,感激之極...事關我完全冇諗過時間表的問題,我會睇實呢個時間表做人的了...

我囡囡是08年出生的,應是2013/2014吧 ~~

醒目開學勳章

08年的是14/15, 很長的時間,你先想好KG先啦
到12年開始做準備,13年申請及聽簡介
KG也要為小一準備
如果你目標是HKTL, PC, SPC等,其實是由他們的幼稚園入手比較好,因為入了代表小學已經得左

原帖由 Christi 於 10-11-30 18:23 發表
嘩,感激之極...事關我完全冇諗過時間表的問題,我會睇實呢個時間表做人的了...

我囡囡是08年出生的,應是2013/2014吧 ~~

醒目開學勳章

原帖由 juliancy 於 10-11-30 16:45 發表
Focus on training in aptitude, communication skills and manners.  Days of piles of certs and thick portfolios are gone.

而家d學校,考的除左學術, 很多都係考小朋友有無用腦, 思考敏唔敏銳, 記性, 專注力, 反應, 自信, 與人溝通力, 等等.  比你有一個好厚的profile, 但做唔到以上的, 又如何.  
本人也無咩打算要為個仔儲d 咩cert, 看來咩cert都係假, interview 表現才是最重要.

KG基本上已經定下了,因為很滿意目前就讀的KG(但不是一條龍),所以只報了一間一條龍,並且已打定輸數,諗住專心致志喺原校讀4年然後血併小一面試.而且我為人屬龜速,再加上另一半什麼research也不去做,只是下達了[希望囡囡可以開開心心讀書,並且能學以致用]這道命令,我作為執行者,加上是新手媽媽,個心實在是戰戰兢兢...所以,對於我來說,差不多是時間開始的了...

謝謝指教啊!

原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:48 發表
08年的是14/15, 很長的時間,你先想好KG先啦
到12年開始做準備,13年申請及聽簡介
KG也要為小一準備
如果你目標是HKTL, PC, SPC等,其實是由他們的幼稚園入手比較好,因為入了代表小學已經得左

...

原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:13 發表
如果是2012/13,最早的小學簡介會會係3月份(ICQM)
申請在5月份,interview係6月底,7月底知results
其他一般7,8月份簡介,9月份開始interview,10月或開始有results

...

我囝囝而家K2, 06年出世, 甘係咪出年就要報小一?

Ziyi daddy,
你的info一向都十分詳細,請問有沒有所有會接受大抽獎的私校名單?
十萬個感激!

原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:13 發表

...

唔好意思想再問,除了音小,仲有邊間在K2階段已開始接受申請同面試?意思係問所有DSS及私校!謝謝。

quote]原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:13 發表

... [/quote]

醒目開學勳章

是的,因為出生率回升,建議能力負擔得到,作多手準備
如果這是大的,還有小的跟著,更加要做好研究及準備

原帖由 cy36baby 於 10-12-1 08:42 發表

我囝囝而家K2, 06年出世, 甘係咪出年就要報小一?

醒目開學勳章

對不起,沒有留意
但肯定不可以抽獎的有PC, KY, RC

原帖由 ac917 於 10-12-1 09:31 發表
Ziyi daddy,
你的info一向都十分詳細,請問有沒有所有會接受大抽獎的私校名單?
十萬個感激!

醒目開學勳章

最早是ICQM/LOGOS
最遲是民生,是K3升小一的6月份
其他大部份都在9~10月份
而宣小/PC/九小等算比較遲,如果沒有記錯10月底才截止申請

原帖由 ac917 於 10-12-1 09:37 發表
唔好意思想再問,除了音小,仲有邊間在K2階段已開始接受申請同面試?意思係問所有DSS及私校!謝謝。

quote]原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:13 發表
2012/13 or 2013/1 ...

不打緊!
請問RC是否高主教?至於KY是那一間?
謝謝哂。

原帖由 ziyi 於 10-12-1 09:49 發表
對不起,沒有留意
但肯定不可以抽獎的有PC, KY, RC

醒目開學勳章

PC - 培正
RC - 高主教
KY - 救恩
其中救恩沒有明文說不容許參加大抽獎,但當你是正取生而決定繼續參加大抽獎,學校會將你的小朋友由正取改為備取生,所以變相不許參加大抽獎

原帖由 ac917 於 10-12-1 11:37 發表
不打緊!
請問RC是否高主教?至於KY是那一間?
謝謝哂。

應該按小朋友性格選校, 定係選一間以培養出該校學生性格? 而家好多人選一條龍, 為左買個保險放棄兩文三語既幼稚園是否值得?

我會按小朋友性格選校, 若小朋友性格主動性高, 敢言,相對地服從性較低, 我會選可接受小朋友性格發展既學校. 但亦有家長希望增加小朋友服從性會選紀律相對嚴格的學校.每個家長對小朋友期望都有差異,如何選校各有不同.

原帖由 qqbabe 於 10-12-1 12:26 發表
應該按小朋友性格選校, 定係選一間以培養出該校學生性格? 而家好多人選一條龍, 為左買個保險放棄兩文三語既幼稚園是否值得?

除非那間一條龍你很喜歡,否則,個人認為不太值得.

我個人很喜歡 PC, 如我係住 KLN, 我會揀佢...好似係一條龍國 KG 直上 中, 唔知有冇記錯.
原帖由 ziyi 於 10-12-1 11:47 發表
PC - 培正
RC - 高主教
KY - 救恩
其中救恩沒有明文說不容許參加大抽獎,但當你是正取生而決定繼續參加大抽獎,學校會將你的小朋友由正取改為備取生,所以變相不許參加大抽獎

...

兩文三語係重要, 但你有無想過點解一條龍幼稚園多數都係咁輕鬆? 你估佢地有無計過升小一銜接問題呢? 以我觀察, 一條龍/有小學連繫的幼稚園, 好多係基督教/天主教學校, 首要確保學生品德, 次要確保學習興趣, 反而升上小學, 佢地有信心大把時間, 將小朋友的兩文三語做得好 (有些名校估計佢地唔做, 家長都會谷). 不喜勿插.

咁有大的在讀直資/私立, 是否不一定收小的?
又,怎知學校幾時有簡介會/可申請/面試時間/通知取錄結果時間?是否要逐一學校打去問? 有無d web-site 可以見到?
原帖由 ziyi 於 10-12-1 09:45 發表
是的,因為出生率回升,建議能力負擔得到,作多手準備
如果這是大的,還有小的跟著,更加要做好研究及準備
‹ 上一主題|下一主題