用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為小學鋪路
樓主: yantabo
go

為小學鋪路 [複製鏈接]

醒目開學勳章

講真的,我自己會將Target的學校網頁做book marks,到3~4月份開始每個星期都會上去看一看
到5~6月份加密至2~3天
到7~8月份加密至1天1次
另一方面,上BK,自然有家長報料
DSS/Private唔會保証一定收細佬妹的
但很多到最後都會收,但一定唔保証的有TSL
很大機會的有EC等
而YW就一定會入第2round,但收唔收都要看表現

原帖由 esther_lam_ny 於 10-12-1 18:10 發表
咁有大的在讀直資/私立, 是否不一定收小的?
又,怎知學校幾時有簡介會/可申請/面試時間/通知取錄結果時間?是否要逐一學校打去問? 有無d web-site 可以見到?
...

醒目開學勳章

如有兄讀DBS,弟的2nd in 會有分加 (簡介會講)
如有兄姊讀宣小,弟妹有分加 (聽同事講,佢大仔讀宣小,細仔舊年亦有宣小offer)

原帖由 ziyi 於 10-12-1 18:46 發表
講真的,我自己會將Target的學校網頁做book marks,到3~4月份開始每個星期都會上去看一看
到5~6月份加密至2~3天
到7~8月份加密至1天1次
另一方面,上BK,自然有家長報料
DSS/Private唔會保証一定收細佬妹
但很多到最後 ...

醒目開學勳章

加分是一定的,但學校現時都很保險的不背書一定收
但只要interview唔係差很多,正常來說,機會一定大於沒有connection的申請人

原帖由 eeb 於 10-12-2 10:19 發表
如有兄姊讀宣小,弟妹有分加 (聽同事講,佢大仔讀宣小,細仔舊年亦有宣小offer)

不一定, 我朋友大囝宣小, 妹妹上年考小一, 宣小一不收妹妹, 妹妹是年中出生, 不是宣幼生.
原帖由 eeb 於 10-12-2 10:19 發表
~easybring~

醒目開學勳章

我都係話只係有分加,唔係話一定收。

原帖由 easybring 於 10-12-2 10:40 發表
不一定, 我朋友大囝宣小, 妹妹上年考小一, 宣小一不收妹妹, 妹妹是年中出生, 不是宣幼生.

原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:32 發表
加分是一定的,但學校現時都很保險的不背書一定收
但只要interview唔係差很多,正常來說,機會一定大於沒有connection的申請人

醒目開學勳章

對啊,只不過詳細一些,有些家長(我自己也試過)只看到一部份
講個笑話給你知(好彩老婆大人)唔係成日睇BK的
唔准任何人通水給我老婆知,否則我會很可憐的
話說2星期前收到一封True Light的信,她未回到家在Lobby打開,大聲說收左,嚇死一起等電梯的同一座住客
我望了一下,她看少了一個字"備",她一看見"取"字興奮過了頭

原帖由 eeb 於 10-12-2 10:52 發表
我都係話只係有分加,唔係話一定收。

醒目開學勳章

原帖由 w_y 於 10-12-1 16:02 發表
兩文三語係重要, 但你有無想過點解一條龍幼稚園多數都係咁輕鬆? 你估佢地有無計過升小一銜接問題呢? 以我觀察, 一條龍/有小學連繫的幼稚園, 好多係基督教/天主教學校, 首要確保學生品德, 次要確保學習興趣, 反而升上 ...

有一點要注意, 學語言最黃金的時間是在小孩6歲前, 6歲後已事倍功半, 唔係話6歲後才train 兩文三語唔得, 但成效一定無6歲前咁優秀.  反而我覺得品德教育與學好兩文三語在幼稚園時應雙管齊下. .. (不喜勿插)
你講得對, 有d 學校估你d 家長都會自己谷, 正正好似而家 D 人, 小朋友幾歲人仔已要請英文, pth 補習老師回家單對單補習.  慘不忍睹.  唔知要補到幾時大 !

monkey05 & w_y,
好同意呀! 讀一條龍幼稚園的家長, 只好自己谷下. 小朋友就慘, 3小時上學, 下課又要補補補, 很累的.  
原帖由 monkey05 於 10-12-2 11:33 發表

有一點要注意, 學語言最黃金的時間是在小孩6歲前, 6歲後已事倍功半, 唔係話6歲後才train 兩文三語唔得, 但成效一定無6歲前咁優秀.  反而我覺得品德教育與學好兩文三語在幼稚園時應雙管齊下. .. (不喜勿插)
你講得 ...
原帖由 w_y 於 10-12-1 16:02 發表
兩文三語係重要, 但你有無想過點解一條龍幼稚園多數都係咁輕鬆? 你估佢地有無計過升小一銜接問題呢? 以我觀察, 一條龍/有小學連繫的幼稚園, 好多係基督教/天主教學校, 首要確保學生品德, 次要確保學習興趣, 反而升上 ...

請問那些是:
1, 有connection上Band 1 英中的私校及DSS?
2, 有connection上Band 1 英中的官津校而又15分都有有機會1st round入?

我用九型人格去選校....

原帖由 ziyi 於 10-12-2 11:18 發表
話說2星期前收到一封True Light的信,她未回到家在Lobby打開,大聲 ...

哈哈!你小心D呀!!!

Were you cruel enough to tell her the truth on the spot? :D
原帖由 ziyi 於 10-12-2 11:18 發表
話說2星期前收到一封True Light的信,她未回到家在Lobby打開,大聲 ...

醒目開學勳章

你估下
原帖由 thomasha 於 10-12-3 18:10 發表
Were you cruel enough to tell her the truth on the spot? :D

不同意 ...

選一條龍 (幼稚園->小學) 是利多於弊;  反而小學升中學要考慮的又不同了  

原帖由 CHP 於 10-12-2 11:40 發表
monkey05 & w_y,
好同意呀! 讀一條龍幼稚園的家長, 只好自己谷下. 小朋友就慘, 3小時上學, 下課又要補補補, 很累的.  

根據校長, 教授, 及個人見解, 幼稚園這3年最重要家庭教育, 因為小學interview很著重小朋友的"真", 如問他最愛做甚麼? 小朋友答:"看書", 就會再問:"看甚麼書? 去那裡看? 從書中學到甚麼?" 這些問題都是要小朋友有真實經歷才懂回答~
禮貌品行都是長時間培養出來, interview就會自然流露出來~
所以, 這3年幼稚園, 家長多陪小朋友培養良好品德, 參加不同興趣班去發掘興趣, 如小朋友喜歡鋼琴, 就學鋼琴, 從中增強自信, interview時問起興趣, 他自然有自信地真情回答~  
至於日常生活, 多讓小朋友思考, 解決問題, 無無聊聊都問一下, 如回家在門口時, 可無聊地問:"媽媽忘了帶鎖匙, 怎麼辦?", interview答那些估不到的常識題會比較優勝~
語言上都是多聽多講多看書, 學校是一個途徑, 語文班是另一個途徑, 家長也是一個重要途徑, 因為小朋友對著我們的時間是最多, 可以跟小朋友有英語時間, 普通話時間, 每日花少少時間, 加加埋埋就好多了~ 而且在校學生多, 他們能真正表達機會不太多喔!!
所以, 家長的位置是很重要, 陪伴小朋友成長, 小朋友會感受到爸媽跟他同步的愛架~
如果你有心儀小學, 可以多找相關資料, 看看那方面比較著重, 便放多點時間在那裡~
我囡囡都是k1, 一起努力吧!! ^^

useful informations.....thanks!!!
nowadays all the parents concern thieir kids so  much, they will pay most of the time on the kids!!

Personally, I think there are 3 important areas to work on:

1) Get a very good report card at K2 with v high or full marks especially in 中(Cantonese & Mandarin) 英數. This can help to prove your kid is an outstanding student when compared with others.

2) Build good habits: Manner, concentration, quick response & pro-active, logical thinking, , enjoy reading, willing to share, wide vocabulary & expressive, etc. These habits are what the headmaster usually looking for.

3) Performance / participation / competition: Drama, musical instrument, speech, sports, volunteering work, etc. This comes at a later stage, often obtains in K2.

Cheers
‹ 上一主題|下一主題