用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基 (kowloon tong)
樓主: ling121933
go

樂基 (kowloon tong) [複製鏈接]

男仔遲D係正常喎~其實我個囡都講野唔叻~總之就擔心係啦(雖然打定輸數)  

原帖由 audreymok 於 10-12-1 16:09 發表
我個仔7月出世, 講嘢少過你個囡!!

識講野都冇用, 要睇臨場狀態. 我阿女6月出世, 已經識講好多野, 但佢每次interview見倒陌生人都唔肯講野....結果佢同d未識講野既冇乜分別!

agree,interview真係睇bb既狀態同好唔好彩,大家平常心,當去見識見識囉。
同埋我覺得學校既收生標準真係好難估,有一間薄有名係既學校,阿囝in到parent interview嗰part發脾氣要走,我想控制佢仲向老師掟file,又掟個波去對面考試張枱(好在冇小朋友in緊),攪到我不斷講唔好意思(因為大肚,我冇能力的起個衰b立即離開),點知收am。另一間,只係街坊村校,個主任同我個囝玩時讚佢好叻,叫俾分個miss mark低佢個名同識得啲咩,另一個俾分既miss係臨走前特登走黎讚我好叻教囝(可能因為阿囝跑既時候跌低,該老師想扶佢,我做手勢阻止老師,等阿囝自己爬起身,再讚佢),點知,只係下午班offer,信中仲講明因為小兒不及其他小朋友無法分配上午班。

自此,我真係平常心去in,個囝亦越來越有自信(入去搞破壞)。

原帖由 馮師奶 於 10-12-2 15:31 發表
識講野都冇用, 要睇臨場狀態. 我阿女6月出世, 已經識講好多野, 但佢每次interview見倒陌生人都唔肯講野....結果佢同d未識講野既冇乜分別!

原帖由 kristinecheng 於 10-12-2 17:13 發表
agree,interview真係睇bb既狀態同好唔好彩,大家平常心,當去見識見識囉。
同埋我覺得學校既收生標準真係好難估,有一間薄有名係既學校,阿囝in到parent interview嗰part發脾氣要走,我想控制佢仲向老師掟file,又掟個波去對面考 ...

我都有衣個經驗, 有一間阿女好乖咁interview, 咩都做齊, 又比人讚叻, 反而唔收. 另外兩間阿女interview時唔專心又唔合作週圍走, 搞到老師同我都好冇癮既, 反而收左, 你話奇唔奇!?

Yeah~Agree 真係完全唔知學校用咩準則??? R 晒頭???
而家唯有同自己講 : 盡咗力咪算囉 唔收我個囡係佢嘅損失:;pppp: (好阿Q*__*)

原帖由 馮師奶 於 10-12-2 18:26 發表

我都有衣個經驗, 有一間阿女好乖咁interview, 咩都做齊, 又比人讚叻, 反而唔收. 另外兩間阿女interview時唔專心又唔合作週圍走, 搞到老師同我都好冇癮既, 反而收左, 你話奇唔奇!? ...

Yes ~ Agree
都完全唔明佢用咩準則?? R晒頭

原帖由 馮師奶 於 10-12-2 18:26 發表

我都有衣個經驗, 有一間阿女好乖咁interview, 咩都做齊, 又比人讚叻, 反而唔收. 另外兩間阿女interview時唔專心又唔合作週圍走, 搞到老師同我都好冇癮既, 反而收左, 你話奇唔奇!? ...

回覆 13# chinyuentung 的文章

我個女都 in 完
因為我地係 in 國際班
所以真係預到普通話老師
好彩老婆努力準備
同埋小朋友係我個係台灣做過野既印傭訓練下竟然對普通話有好好既反應
成個 interview 都好順利
但係過程當中見到有一個無線既演員(唔係姓姚個個,而係成日話產後極速瘦身個個)有特殊既待遇
所以都有小小擔心學位既分配會唔會有唔公平!

原帖由 dennispapa 於 10-12-4 00:15 發表
我個女都 in 完
所以真係預到普通話老師
好彩老婆努力準備
同埋小朋友係我個係台灣做過野既印傭訓練下竟然對普通話有好好既反應
但係過程當中見到有一個無線既演員(唔 ...

原來真係會煲冬瓜 , 咁光頭仔算好彩, 我地IN鬼婆...

估唔到邊個女藝員噃, 同埋有咩特別待遇??

我都想知邊個無線既演員 (俾D tips) , 咩special 侍預?
原帖由 dennispapa 於 10-12-4 00:15 發表
我個女都 in 完
所以真係預到普通話老師
好彩老婆努力準備
但係過程當中見到有一個無線既演員(唔 ...

我都是見普通話老師,過程都尚算順利!(我都想知邊個女演員,而且嗰日我還見到一個臨時演員係其中一個工作人員添!)

Hahahaha, 佢話姚嘉莉 ar~
我個B都in完,都係普通話。
成個過程超順利(2-3mins),BB所有問題都識答(可能因為有返開普通話playgroup),我見到Miss係張紙take good。
不過我老公就話就算呢間收都未必讀,因為個環境好似好dirty,一d都唔衛生,而且間學校比我的感覺好似好求其。
Anyway, good luck to all。

原帖由 DPmama 於 10-12-4 14:41 發表
Hahahaha, 佢話姚嘉莉 ar~
我個B都in完,都係普通話。
成個過程超順利(2-3mins),BB所有問題都識答(可能因為有返開普通話playgroup),我見到Miss係張紙take good。
不過我老公就話就算呢間收都未必讀,因為個環境好似好dirty ...

我見個個唔係姚... 我唔係好睇電視所以真係講唔出佢個名
09年既bb雜誌同瘦身唔係姚xx就係個個女仔
BxxSlim個個藝員呢

其實樂基既 interview 真係唔難
收既就當然開心
唔收都唔覺得失落
因為入完去 interview 之後我感受到我小朋友入去
其實只係提早要佢學野學野再學野
我覺得如果同其他九龍塘幼園比較
樂基既活動設施的確唔係咁足夠

I didn't have a chance to look at the environment..coz it was just too crowded. I thought I was 行年宵

原帖由 Mawar 於 10-12-4 17:39 發表
我覺得環境真係麻麻地.

環境真係唔好,同埋佢條樓梯都好似唔係咁好,如果小朋友上落都好似有d危險!

無錯,條樓梯真係好長同唔整潔。其實要小朋友日日行幾次個條樓梯都真係幾令人擔心。我覺得好唔安全lor。

原帖由 dennispapa 於 10-12-4 17:13 發表

我見個個唔係姚... 我唔係好睇電視所以真係講唔出佢個名
09年既bb雜誌同瘦身唔係姚xx就係個個女仔
BxxSlim個個藝員呢

其實樂基既 interview 真係唔難
收既就當然開心
唔收都唔覺得失落
因為入完去 interview 之後 ...

係咪陳琪?

回覆 38# belle2009 的文章

我地都係外籍老師interview, 阿仔反應同應對都唔差,不過間房太多小朋友一齊interview, 好嘈好嘈,太多disturbance, 間課室都幾細吓,真係太多人係個playground玩,好似年宵市場咁...

‹ 上一主題|下一主題