用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望interview
樓主: yywing
go

德望interview [複製鏈接]

原帖由 yklovem 於 10-11-27 17:43 發表
我都係自己去,老師叫我坐喺囡囡後面,我全程顧住填form,由得囡囡自己同老師玩,但係因為要間唔中顧下佢玩成點,叫佢收拾玩具咁,結果佢in完都我未填晒!於是喺課室外面填完先交. 好彩呢個老師無限時,又好nice! 我見到有個 ...

學校encourage兩位家長一齊去, 應該只係方便家長照顧小朋友? 因為學校由開學到而家好多野都無要求過兩位家長一齊去, 而且舊年都淨係準一位家長入課室, 應該唔會咁都計分掛

原帖由 mimimomo6 於 10-11-29 12:06 發表
唉,

一向學校收生標準都唔係大家預期架 ~ 唔好講 GH,

好多都係有好表現冇收, 唔出聲收正收生添,

如果咁講, 唔比家長陪入去好似培正咁係咪好D呢 !

至小個個家長都唔知小朋友表現又冇得唔滿意學校收生

標準 !  ...

同意, 舊年無論報名同interview都等到傻, 今年已經好好多. 我知學校有上bk, 可能睇完大家既意見明年會再好d.

原帖由 bigbighei 於 10-11-29 14:13 發表
唔知今年多唔多人IN呢....?

今年k1好似過千, 不過唔知有幾多家長最後無去in

舊年一次過in晒k1-3, 超混亂!

原帖由 Jenny_baba 於 10-11-29 14:18 發表
因為人數多,等一段時間是無可避免的,不過在等的時候沒有任何安排只可坐在椅上不許走動,成人可以接受,但兩歲的小孩子基本上有點難,特別是看到一些新鮮的事物都想走去看看、摸摸,老師說走不行,摸也不行,壓抑小孩子的求知慾,實在 ...

我唔起現場, 不過聽你咁講對小朋友都有d難度, 舊年要同埋小朋友聽成個鐘既座談會先去in, 真係仲想c. 已經有進步架喇, 明年應該更好.

原帖由 mimimomo6 於 10-11-29 15:05 發表

係好多細b架, 我女o個班上下午班11-12月份,
加埋有 12 個
大女1-2月, 3-4月都各有 over 10 個, 好在收左我個中女 (5月份)

比其他學校係多d細b, 不過有d應該係大大b, 我有朋友係0610同我地一齊讀k1既.

我數過人頭, 我囡囡個班房am+pm一共有19個小朋友係9月後生日既, total 60人, 不過唔知當中有幾多係大大b.

原帖由 faifai216 於 10-11-30 00:06 發表
is there anyone knows someone's daughter studying in good hope kinder ???is it really good ??
my hubby told me the teacher said there are 2 english lessons a week ...
and i just know the school fee is ...

officially 3 times per week, but they'll have the english teacher to join them for different activites if there's no english class on that day.

原帖由 Joy33 於 10-11-30 10:01 發表

My hubby and I went to Good Hope together and I sat behind m ...

小朋友入學靠老公,真係死得人........

舊年最最最心儀果間就係衰左起c6手上

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-30 12:29 發表

我睇返開學時影的相,阿女o個班 9, 10月出世的有 8人,估計加埋 11, 12月應該都起碼有約十二、三個細女,都唔算少

無喎, 好似全部都長頭髮, 短頭髮好似得Sr. Pauline? 定係admin既staff?

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-30 14:00 發表

所以細女機會都好大呀,細女mama唔好失望,果d好多嘢講又agressive既我估反而唔收

但我聽聞好似係講野叻著數d喎...

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-1 08:03 發表
其實都好無奈, d 小朋友而家講野唔叻, 唔代表將來唔叻....而家講野好叻, 唔代表佢地將來無成就...不過成個game就係咁, 我都明白during interview, the teacher must have some sort of admission criteria..

...

同意, 我個女都係果d平時講野唔差, 但對住陌生人就聲都唔聲. 我無懷疑過佢既能力, 只係對於呢個遊戲規則好無奈.

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-1 10:19 發表

o甘都入到GH啦,我都不知幾想阿囡入到呀,好envy

背後既付出你唔知姐
加油喇, 等你囡囡一齊做同學仔

原帖由 mimimomo6 於 10-12-1 12:07 發表

點會低於 0.1 %, 其他 KG 三, 四千人考都可能收你個小朋友架.HEHE....況且GH 都冇咁多申請 ,  面試KG 除了實力, 彩數, 也要說緣份, 我個女講野好叻架. 又唔怕陌生人, 返 N 班第一日,全班喊佢唔喊, 返學未喊過一次, ...

我個女都係, 返pn返咁耐真係一日都無喊過, 淨係所有interview都唔睬人, 真係無晒符

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-1 12:32 發表

我係用PN同K1 interview既經驗去估,我囡囡掛住玩冇引起到老師注意,眼尾都冇望一下,而家只盼望天父有好的安排啦

唔洗咁擔心喎, 你囡囡都考到pn先啦.
當真係1600 applicants, 收150人, 1/10其實唔太差. 而且好多收左都未必會讀, 實有人有更好既offer, 又實有人嫌呢嫌路, 而家無位, 到6月都一定有人放位, 好多人起其他學校交晒大訂, 就算有其他offer都唔會take.  touch wood唔收, 比多d"誠意", 再堅持到最後, 總有機會既.
我舊年都真係比左好多"誠意"架.

原帖由 mimimomo6 於 10-12-1 14:33 發表

除左培正冇得陪入去我唔知咩事, 我地 in 9 間, 佢間間都有問必答, 表現非常好, but 媽咪最心儀 o個間就喊兼唔肯開金口, 衰左喇

我同你最心儀果間應該係同一間, 果間我個女無喊, 不過應該一樣無反應, 好彩唔洗我入去

原帖由 joeyma 於 10-12-1 21:34 發表

我想問你所講既「好多誠意」係包括什麼?如果係寫信,係唔係要成日寫?真係咁多野寫?懇求賜教。

係呀, 有心就總會搵到d野黎寫

原帖由 kenfi 於 10-12-2 22:59 發表
有無人知道上年大概何時收到結果?
好想快啲知道!

學校話12月下旬

原帖由 superbeagle 於 10-12-2 00:33 發表
請問你用中文定英文寫?

我用英文

原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-3 11:18 發表
放鬆 d 啦香港人

舊年有人因為有鍥而不捨的誠意,到 6月時終於得到 second interview 機會,最後更成功入讀。

當然,好難講呢個方法今年係咪一樣行得通,但唔試過又點知呢?that's why "機會係留俾有準備的人"。 ...

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 16:28 發表

o甘唔係樣樣去到極端而係要取得平衡。有KV家長分享K1有4次考試重有成績表,如果KV有N班可能N班已有考試

公道d講, 我識起kv小朋友都係好開心, 有個阿媽仲係乜都唔理, 派卷先知測左驗. 我好appreciate雖然佢仍然咁曳, 但星期六一起身都會fi li fei lei咁做晒d功課先去玩, 唔多覺kv suppress左佢好動既一面.
‹ 上一主題|下一主題