用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正今日in啦!
樓主: MBK
go

培正今日in啦! [複製鏈接]

我本來都好驚囝囝哭,好彩佢無哭. 佢話有兩個小朋友喊,佢就無喊,但係佢地就望住喊的小朋友! 我就覺得唔喊,又肯答老師問題,已經係恩典. 整個流程都係20-25mins, 而in小朋友都係大約5-7mins,幾好安排. 唔洗小朋友等咁耐!

原帖由 Imagist 於 10-11-28 01:03 發表
我亞囡係第一個入去, 第一個出嚟, 出嚟都有老師拖住!
我諗應該沒有關係的!

就算冇關係,但感覺上有拖好過冇拖..
冇拖好似有[被放棄]狀態咁....
我囝行左出黎,之後我叫佢同門口兩三個miss say 拜拜,
佢即刻再走埋去老師面前: 拜拜聖誕樹...拜拜風扇...
(佢唔係有心同老師講拜拜,而係同老師後面-->即班房入面既"物件"講拜拜....)呢次仲唔衰硬

in之前我曾經諗過夾個mini mic錄音,想解開培正interview所問小朋友0既問題lee個謎!!但最後都冇咁做!!!hahaha

我囝囝入去時老師有拖,出來時都有拖番過來課室比我. 我無在走廊門外等,老師叫我地在第一個課室等(即玩玩具o個個). 但我無諗lee個"拖"有意思,因為我不在門外,咁老師都要帶番囝囝比我!

我地要平常心......1月23日才有result!!

catcat0408

你咁都諗到?!
我好想影相,但都係到馬槽位,先至影咗1張咋!!!

OR 開著個電話放係件衫度都得喎!

原帖由 catcat0408 於 10-11-28 01:14 發表
in之前我曾經諗過夾個mini mic錄音,想解開培正interview所問小朋友0既問題lee個謎!!但最後都冇咁做!!!hahaha

有沒有人試過哭都可以有OFFER?

原帖由 vic6 於 10-11-28 01:27 發表
我囝囝入去時老師有拖,出來時都有拖番過來課室比我. 我無在走廊門外等,老師叫我地在第一個課室等(即玩玩具o個個). 但我無諗lee個"拖"有意思,因為我不在門外,咁老師都要帶番囝囝比我!

我地要平常心......1月23日才 ...

Hi vic6,
其實"拖唔拖"係咪有意思都係純粹我個人認為架咋..

我囝唔肯講老師問咗佢D咩, 我問佢老師問你咩呀?佢答: 問題, 我問:咁問咗幾多題呀?佢答: 二十二題,比佢激死,不過我估佢應該無答老師問題,因為當佢掛住玩時係咩都唔理,所以佢先會唔知老師問佢咩囉

原帖由 R小姐 於 10-11-28 00:44 發表
想問吓各位in完既媽咪,你地既囝囝囡囡in完準備出課室既時候,有冇miss拖住出黎架?
開門果時,我見個囝前面兩個小朋友都有老師拖住,我個囝反而冇老師拖住呀,(唔知係佢唔俾老師拖定冇老師肯拖...-_-),我唸都已經知結果.. ...

其實拖唔拖有咩關係20人先收1個
即係每次入去既5至6個小朋友可能都會無offer
所以我覺得無關係
唔喊都唔等於有offer
你地都識講好多小朋友都無喊架.唔可能唔喊就有offer
都係果句啦,小朋友自己入去in 唔喊出番來
已經係好叻, 大家都見到小朋友獨立既一面, 父母見到子女既成長已經好安慰,好值得欣賞了.
大家既小朋友都已經好叻叻架喇快d攬實o鍚番啖啦
至於喊既會唔會有offer 我估等你地收到result之後自己上來報告下

哈哈, 我C6都叫我咁做呀!!! 當然講笑啦!!

IN 完, 我問仔仔, 老師同你講咩呀, 佢話老師話 "排隊啦, 攞禮物啦", 再追問, 佢就話"返屋企先講啦", 即係唔想講, 激死. :tongue: 只係記得攞貼紙嗰 PART

原帖由 catcat0408 於 28-11-2010 01:14 發表

我問阿仔, 老師有冇鬧小朋友, 佢話老師大聲叫 "坐好"...我唔係好信, 我估佢自己入到課室跑來跑去...

醒目開學勳章

原帖由 yywing 於 10-11-27 21:38 發表
我個小朋友話問佢名,幾多歲,顏色,叫佢唱歌,話對面小朋友搶佢D煮飯仔玩具,叫佢份禮物係咩。

佢話全部有做,唔知係咪真

我個女都有話問名、顏色,同埋唔g乜野比人搶玩具呀…好r頭…唔g問乜…又唔g佢答乜!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-28 21:14 發表

所以我覺得無關係
...

Hi NICOLE123,
我知道就算有拖住都未必代表有offer,但總有一絲希望先,now感覺上冇拖住直情係"零"希望

我都覺得入去唔喊巳經係贏左,學校收唔收佢
巳經唔係最重要!!!nicole123:我仔仔一出黎,我見佢冇喊,即刻捉左佢入廁所狂錫!!!hahaha

原帖由 NICOLE123 於 10-11-28 21:14 發表

所以我覺得無關係
...

咩學校有雪糕 ?
係咩問題黎架?

哈..."拖唔拖"呢個問題, 令我突然諗起"拉頭馬"呢個畫面...

我仔返出黎既時候, 佢係排住第一個, 有老師拖住, 不過我相信係無關係, 可能唔洗拖既小朋友係因為佢地夠乖, 夠定, 肯跟住行呢!!

我地真係諗得多咗d啦........

原帖由 R小姐 於 10-11-28 12:25 發表

Hi vic6,
其實"拖唔拖"係咪有意思都係純粹我個人認為架咋..

我隻豬都唔肯自己入去呀~ 我入左去, 但係d問題無電話號碼咁難, 個進度好快!
坐低老師就叫小朋友比張面試紙佢, 問1)佢叫咩名, 跟住問2)小朋友張相入面果個係邊個, 3)眼耳口鼻 , 4)有card紙問係咩黎, 問左我仔有車, 雪糕, 5)紅色同藍色積木, 老師叫佢比完紅色再比藍色, 6) 指住架車車問佢係咩黎, 又問佢點玩 7)比左支奶樽小朋友, 問佢咩黎, 再比左bb佢, 叫佢餵個bb飲 8)老師叫佢起身去後面比貼紙佢 (我估呢part係睇小朋友識唔識拍chair) 9)比貼紙(我估係睇小朋友識唔識自己講多謝)
跟住就走lu..  樓上mami話老師唔會曬時間係真既.. 問左2次都唔答就唔會再問架喇..

我阿仔那組也有兩個女仔哭, 同埋我發覺通常哭的會是第一個排隊出來.

想問學校通常會收一些乖守規矩但不會踴躍發言的學生, 還是收一些喜歡說話活躍可是不守規矩的呢?
‹ 上一主題|下一主題