用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你還會選的直資嗎?
go

你還會選的直資嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

直資"掠水"呢單野, 我o係自由版都有講過
有d指控(例如校友校董), 只可以用"超低能, 勁攪笑"黎形容, d校友都未夠18歲, 或者根本無校友, 點做校友校董呀, 要指責別人, 自己做下功課先啦(edb明知架, 不過無解話)
好多註冊/文件問題, 係政府部門拉拉扯扯唔交貨(edb都講, 審計處本來係審edb, 唔係審直資), 學校至無得交, 審計處而家話直資學校遲交遲註冊, 但無investigate過係學校唔交, 定根本無得交, edb亦無解話, 而家俾人鬧更唔敢出聲啦!
儲備果d, 第1, 學校一定要有儲備, 呢個係edb對學校既規定(好似係6個月營運開支), 第2, 直資唔同津校, 好多開支係要自己負責(包括大大小小維修, 整部禮堂冷氣都幾十萬, 而under2百萬既工程係無得向政府申請撥款的), 如果學校準備做大工程, 當然會有更大筆儲備, 錢係要慢慢儲, 唔係一夜之間變出黎 (80萬儲備, 舖個地台都未夠啦, 我唔信間間都有幾千萬), 第3, 根據記者會上校長所講, 係edb從來無要求學校o係加學費既要付上儲備資料, 而家審計處黎blame直資, edb一樣係咩都唔講唔解釋, 攪到令人覺得全港直資都無王管

以上種種, 至令到直資學校校長指住教育局黎鬧, 唔係無道理的, 你地可以再睇清楚
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101126&sec_id=4104&art_id=14703049

(我絕對讚成部分直資真係有問題, 但而家係因為以上種種, 令"直資"變成過街老鼠, d校長唔嬲就假啦)
所以而家唔係"件事爆左出來,教育局冇可能唔check緊d,各直資應該也不敢太明目張膽,可能這就是改善吧!", 而係學校迫edb出黎解話, 點解明知內裡原因但唔向審計處解釋, 就由得審計處出report

你當我有bias又好, 點都好(可以我都係誤信謠言呢), 我只係講出我知既事, 一齊睇下呢台戲點收科啦

醒目開學勳章 王國長老

我同意直資制度係有需要改善既地方, 如果透明度係夠, 就唔會爆臻美事件啦(可能仲有其他未爆煲既, 我地唔知姐)
但under現今制度下, edb無要求學校準備一d資料, 好多人就將focus擺左o係學校唔disclose, 呃錢等等 (呃? 而家多左既錢去左邊, 落左校監校董校長袋? 定係只係o係學校盤數for future use? 呢2樣分別好大的)
edb既"低能", 我自己都唔係第1次領教, 例如以前公司攪幼稚園, 要註冊校監, 份form上竟然要求要1個中文簽名+1個英文簽名, 我想問下大家, 正常人有1個中文簽名+1個英文簽名架咩!? 佢地不嬲都做事彊化又官僚
我自己睇法: 相信今次edb真係"兩面不是人", 有排解話喇!

醒目開學勳章 王國長老

所以, 咪又係官僚主義作怪lor
原帖由 CrabPincers 於 10-11-28 02:39 PM 發表
charlotte mom

我路過架咋, 對我們公司黎講, d 老闆真係會有一個中文簽名一個英文簽名架

因為我們公司好多大陸文件要簽, 而大陸官方只接受中文簽文, 而d 老闆好多時都係簽英文名, 所以佢地全部都中英簽名各有一 ...

醒目開學勳章 王國長老

全中, 對天發誓, 從來無覺得自己小朋友果間係咩名校/貴族學校
仲算afford得起果$2100學費, 揀間鐘意既, 我想要活動+包容+水平ok,  就係咁簡易姐
我住12網, 人人都話名校網, 但無一間我想揀(唔係唔好, 不過唔岩我既spec), 唯有俾錢啦
原帖由 myrchan 於 10-11-29 11:03 AM 發表
一直知道孩子不適合傳統教學, 傳統教學只會令其失去學習興趣、自信心等, 而非傳統教學、會關顧學習差異的津校好難搵, 就算有都未必在自己居住那區, 競爭又大, 於是, 唯有自己為孩子另謀出路。還有, 我不覺得讀直資/ ...

醒目開學勳章 王國長老

獎學金定助學金呀大佬
獎學金同家庭環境無關架wor
原帖由 artroboy 於 10-11-29 11:31 AM 發表
立法會教育界代表張文光提醒筆者,觀乎不少直資名校根本很少甚至沒有發出獎學金,今次的審計報告牽引出一個更深層次的社會矛盾——不少分屬傳統名校的直資中學,根本沒有履行轉制之初,信誓旦旦承諾會透過獎學金來確保基層子弟仍有機會接受最好教育這一條,令香港社會以往那種不論貧富,青年人起跑點大致相同的核心價值在一夜之間消失了。今日便要出席立法會帳目委員會聆訊的教育局長孫明揚,其拆彈能力將面臨嚴峻考驗。

醒目開學勳章 王國長老

THANKS
我"鄧"腳姐
原帖由 Sumyeema1 於 10-11-29 03:12 PM 發表
小小離題,

恭喜 Charlotte_mom 成為版主。

醒目開學勳章 王國長老

我地夠係, 除左創校初期, 搵左好多辦學團體既代表黎做校董(唔通搵校友咩:;pppp: ), 而家都ADJUST晒啦
都唔知佢話超過上限60%條數, 點計出黎

原帖由 silvia_ng 於 10-11-29 05:27 PM 發表
我地學校每年都有獎學金架! 不過唔知點解審計署都話佢有問題, 莫非唔夠多?!
‹ 上一主題|下一主題