教育王國

標題: St Clare's K1 interview [打印本頁]

作者: 02040314    時間: 10-11-27 15:08     標題: St Clare's K1 interview

今日in咗啦, 但多數唔收啦, 因為阿女係怕羞型, 老師要求阿女望住佢答問題, 攪到阿女更怕羞, 答問題又有d失準, 又要阿女雙手接嘢, 非常講求禮貌!
個人覺得呢間係阿女in咁多間kg中, 老師對小朋友嘅品行要求最高, 真係好學校, 又係一條龍, 可惜阿女表現一般, 唔知有冇小小 chance呢!
作者: fefemom    時間: 10-11-27 15:53

Yes, I agree with you that the teacher was quite strict. She insisted my girl to look at her when she answered her name. My girl could only do that during the 5th time she said her name....... And she insisted my girl to look at her when she said goodbye and pushed the chair back when she left.
作者: DoReMi2008    時間: 10-11-27 16:18

Our experience was different. The teacher asked my girl's name and who brought her to the interview, then named the color and played puzzle. She looked at us and the toys the whole time. My girl only said good morning, good bye and pushed the chair when I told her to do. The teacher didn't even request her for anything at all. The whole interview last less than 10 mins. No question for parents.
作者: ltang7    時間: 10-11-27 17:24

我阿女係慢熱型,老師一行埋過來佢就想行開,又唔答老師問題,攪到老師要行開一陣轉頭再來,第二次都係麻麻地,老師算係有耐性,不過唔係好識引起小孩的興趣,可能唔夠時間,總之,衰咗喇今次。
作者: sunnyvivian    時間: 10-11-27 17:36

我地今日都in左,本來今日系讀緊N1學校秋季旅行日。兩者考慮左好耐先决定放弃旅行,因爲網上查不到太多st Clare's的資料,感覺校舍真的有點簡陋,好像沒有戶外游戲設施,除了一個球場。我個女今日表現好一般,主要系說話發音吾准,但就沒有怕羞,老師面試過程好似有D赶時間的感覺。可能真的太多人了。人手吾夠。綜合學校各方面所見,我和老公都感覺一般。可能還未對學校深入瞭解吧。
作者: mykate    時間: 10-11-27 17:37

我囡都係有啲怕羞... (原來咁多小女孩都怕羞的)
老師問問題, 佢有時答, 有時就搖頭唔答...
個老師有啲 cool, 唔多會引導小朋友~

有問我囡平時喺屋企鍾意玩咩 - 可能因為我囡對檯上的玩具唔感興趣~

同樣係好重視禮貌~

取錄我囡的機會睇來唔高...

好似都好多人去面試~~~

作者: moonmoon^^    時間: 10-11-27 17:41

今日都帶左丫女去in~!都覺得d老師好似好趕時間咁,全個面試過程都不夠10分鐘~!校舍都幾舊~!但聽聞呢間學校好好同好難入~唔知有無mami知道呢??
作者: ltang7    時間: 10-11-27 17:56

從佢地既面試都睇得出呢間係間好傳統想train個小朋友聽教聽話,如果你想個囡囡係咁,呢間應該係dream school。不過我個女有自己一套,鐘意自由d,唔啱佢,not my cup of tea lu.
作者: 3bee    時間: 10-11-27 18:16

我個囡今日in得都算ok..有問有答,不過in過程只有3-4分鐘,感覺好急,學校好舊,其實都係貪佢一條龍...
作者: MBK    時間: 10-11-27 19:08

十二月八日就有結果都算快!
作者: cccbaby    時間: 10-11-27 20:34

The arrangement is not quite ideal as they don't have a seperate room for interview. They asked my boy to play with the toys while the teacher interviewing another kids at another corner within the same room. and ... the waiting time is quite long. While my boy is so happily playing with his blocks, they started to drag him away from the table and have the interview. Of course, you can guess what happened by kid's instinct.
作者: cccbaby    時間: 10-11-27 21:32

聽教聽話 cannot stay competitive in the modern society, but of course, it is easy for educator and save them lots of time for teaching obedient kids... I think times have changed... and the parents have to really think before putting them into those traditional school.
作者: w_y    時間: 10-11-27 22:33

st clare's accepts only girls ?!! are you talking about another school?
作者: mykate    時間: 10-11-27 22:38

原帖由 cccbaby 於 10-11-27 20:34 發表
The arrangement is not quite ideal as they don't have a seperate room for interview. They asked my boy to play with the toys while the teacher interviewing another kids at another corner within the sa ...

Boy??!! St Clare is a girl school wor!
作者: Snoopywy    時間: 10-11-27 23:50

一直都OK,老師仲話返去等消息,老公叫呀女同老師講BYE BYE....呀女都照做,點知老公又叫呀女BLOW A KISS....."唔要",如是者2次.....

俾我係老師,即時打X !
激死我 !!!
作者: raychan0202    時間: 10-11-28 00:53

我今日都有去IN,不過我就好欣賞呢間學校流程好快好清淅,因為一去到(我早左20分鐘到)直到入去見老師全程20分鐘左右,IN 左10分鐘就走得,都算順利!!
個老師的確唔係話好好笑容,但全程微笑,同阿囡有交流,阿囡又唔知點解好聽佢話,佢開頭問阿囡名,佢無即答,不過我即刻同阿囡講,"你要大聲老師先會讚你乖喎!", 佢即刻答得好大聲! 老師問邊個帶佢嚟,未問完就笑住指我話媽咪! PIZZLE,形狀全部答晒,希望有機會啦!
走之前我提佢有野要係走之前做喎,佢即刻推CHAIR,仲say goodbye, kiss teacher and "see you later"!!
快D有消息啦,好緊張!!
作者: godloveus    時間: 10-11-28 19:01

但係in得好唔開心!成個過程一直都ok,到我哋入房in,見到兩個老師in緊其他小朋友,佢哋示意叫我哋坐其他枱玩住玩具先,點知我哋等的途中,又有兩個小朋友被安排入嚟,啲老師見完原先個小朋友,又唔係嚟in我哋,竟然in遲嚟的小朋友先,我o晒咀,個老師叫我等等先,另外一個老師又係in遲嚟d人都冇理我哋,如是者,我個囡等咗好耐先有得in,我又冇得投訴,激鬼死!!
作者: cccbaby    時間: 10-11-28 22:41

Agree. Have the same feeling!! Arrangement is somehow disappointing.

Should there only be two teachers for all interviews?

How many classroom they have, how is the school size and facilities? I don't really have a chance to walk through the campus and get more understanding on their teaching methods, mission, teacher experiences etc. Although there are some information on the board, it cannot really get sufficient information.
作者: sweatheart    時間: 10-11-29 01:11

The teacher only asked my daugther a few simple questions.  But at the end, the teacher asked her 2 questions: 1) Do you like playing here? 2) Do you want to come again?
Don't know if the teacher is polite to say so.
作者: orsiuping    時間: 10-11-29 02:18     標題: 回覆 19# sweatheart 的文章

我阿女in禮賢會時個老師臨走都係同我阿女講"see u again" ,不過最終都係無收到我個女。
作者: charlene媽媽    時間: 10-11-29 10:12

我就好鈡意間學校,好古樸,希望校風好好,我一路同我hubby行去interview的時候,一路話,更近HKU, 如果收作我個女,我就辭職,再讀多個master,叫做陪女女返學。。。不過真係唔知間學校有咩收生標準,可能唔鈡意細b,miss見到我個女是11月尾各細B,就沒咩心機同她in,可能都係人多,到我得in時,忽然有一大班人入來,miss就好倉促結束interview了。。但係我個女我自我feel覺得in得幾好,作爲細B來講,識得讀返自己的名,又識得講出miss比puzzle的名,比如鴨、比如傘等。。而且快而准。但係真係好趕,miss比dnew的puzzle來拼,我女沒有拼過,一d都沒有時間引導她,就好快拼比她看,跟住就完了。。我好明顯看到miss仔細看看我個女的出生年月。。。跟住讚我女叻,跟住就完了。。唉。。。是否這間學校都好似其他d傳統一樣,唔鈡意細b來。。。
作者: charlene媽媽    時間: 10-11-29 10:13

好希望可以入到間學校。。。
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-29 10:21

原帖由 charlene媽媽 於 10-11-29 10:12 發表
我就好鈡意間學校,好古樸,希望校風好好,我一路同我hubby行去interview的時候,一路話,更近HKU, 如果收作我個女,我就辭職,再讀多個master,叫做陪女女返學。。。不過真係唔知間學校有咩收生標準,可能唔鈡意細b,miss見到我個女是11 ...

我地重少,完全同我b及家長零對答,連名都冇叫佢講,只係做左個配對就bye bye了
作者: Winnietao    時間: 10-11-29 10:36

原帖由 charlene媽媽 於 10-11-29 10:12 發表
我就好鈡意間學校,好古樸,希望校風好好,我一路同我hubby行去interview的時候,一路話,更近HKU, 如果收作我個女,我就辭職,再讀多個master,叫做陪女女返學。。。不過真係唔知間學校有咩收生標準,可能唔鈡意細b,miss見到我個女是11 ...

我好應同Charlene 媽媽既睇法, St care 係一間校風好好,好純樸既女校, 而且佢地interview 流程好暢順, 老師俾人好經驗既感覺,亦都覺得呢間學校好注重禮貌德育, 亦係暫時感覺最好既一間學校
作者: charlene媽媽    時間: 10-11-29 10:44

講真,in到宜家,比我最好feel的不是那些所謂的名校,反而係真光(堅道),夠時間warm up,夠時間miss同小朋友一對一對答,跟住,總有聼故事環節,校長觀察小朋友的專著力等等,最後總有miss帶小朋友遊玩成個學校,比她參與操場的玩樂。。。成個過程plan得好,好舒服,而且在室内。。。如果話評比邊間interview安排的最好,我實投他一票。。。而且叫做完善的觀察小朋友的能力。。。其他d。。。10分鐘?可能dmiss真係好有經驗挂。。。

ps,其次我投victoria。。hoho
作者: Winnietao    時間: 10-11-29 10:53

堅道真光都係名校之一,相信都係一間好學校。以interview 流程嚟講,本人覺得最麻麻係德望,由排隊到in 完,一個鐘15分鐘,真係幾耐,個小朋友等到呆左,唔耐煩
作者: charlene媽媽    時間: 10-11-29 11:22

係。。。德望。。。唉。。。不作他想。。。

st clare 阿 st clare。。真係好想入。。。。
作者: sunnyvivian    時間: 10-11-29 12:03

但我所見,班房裏面牆上的生日版,反而最多系9月10月生日的學生,分別起碼有9-10個人系呢兩個月份生日,反而1-2月生日的好小,分別得2-3個,我老公話大B都去晒D勁學校。呢次我老公的觀察能力就比我強啦。
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-29 12:05

原帖由 sunnyvivian 於 10-11-29 12:03 發表

但我所見,班房裏面牆上的生日版,反而最多系9月10月生日的學生,分別起碼有9-10個人系呢兩個月份生日,反而1-2月生日的好小,分別得2-3個,我老公話大B都去晒D勁學校。呢次我老公的觀察能力就比我強啦。 ...

St Clare都好勁呀
作者: charlene媽媽    時間: 10-11-29 12:17

我想講,st clare都好勁嘎。。。而且我鈡意她環境好清幽,地傑人霛。。。好古樸。。一睇就係讀書個學校。。。哈哈

在我心中,我鈡意他多過聖心tim。。。當然st paul最鈡意lar。。。

我個女係11月尾。。。不知道miss鈡意嗎?

ps,你的觀察真係好仔細。。。

原帖由 sunnyvivian 於 10-11-29 12:03 發表

但我所見,班房裏面牆上的生日版,反而最多系9月10月生日的學生,分別起碼有9-10個人系呢兩個月份生日,反而1-2月生日的好小,分別得2-3個,我老公話大B都去晒D勁學校。呢次我老公的觀察能力就比我強啦。 ...

作者: tszfungmama    時間: 10-11-29 13:08

作者: cleverbb    時間: 10-11-29 13:39

唔知最後in個批是几點鍾呢?
15分鐘in一批,一批30人,應該由9 或9:15am開始in,一個鐘就接見120人,如in到3、4pm,那麼都有過800人申請。只得120個位,再扣除有家姐讀梗,又係十幾個揀一個
作者: chocolate_bar    時間: 10-11-29 13:42

探子回報話至少知道超過六百人, 有無八百就唔知了.
作者: MBK    時間: 10-11-29 13:50

老師個日都問咗我個女好多問題,咩名、幾歲、邊個帶你嚟,動物拼圖我個女第一隻拼獅子,拼完問係咩同什麼顏色,之後拼大象,亞女無砌獅子咁快,原來係雙面,其中一塊反轉咗,要爸爸出手反翻先砌到,之後再問問係咩同什麼顏色,仲要問形狀,圖形,三角,正方形,餵公仔食嘢又問食物名稱,老師再問亞女係邊度讀書,亞女(用手指下地下)答...係呢度(即係課室),因為我地平時問係問亞女你學校叫咩名?老師笑下望下張form問係咪xxxxx亞女就話係...最後同老師byebye,老師叫亞女你笑下先啦,好彩亞女都肯笑住byebye...因為亞女全程無笑過好認真去答問題,希望收啦,我都好鍾意呢間學校!小學仲好似有法文學...

作者: jacky1666_hk    時間: 10-11-29 14:03

各位, 我女係2010 1 月BB,,
我都一心想個女讀ST CLARE,
之前打去問學校, 幾時可以報呀,
個STAFF 都好NICE,,,, 話我知我要等2012先可以報~

我自己都係稔ST CLARE 第1
聖心第2,,,,
堅道真光第3,,,,
(ALL GIRLS SCH) HAHA
之前上黎睇左好多都無咩人講~
今日好開心見到你地SHARE INTERVIEW,,,
:) THANKS!
我而家係COPY 晒你地GE INTERVIEW,,
不過,,我想知你地最初拎FORM 個陣駛唔駛話要排隊呀?
打電話留FORM ,,個D 咁呀???
作者: orsiuping    時間: 10-11-29 14:19     標題: 回覆 34# MBK 的文章

MBK
嘩,乜問左你阿女禁多嘢?!
我阿女係細b, 0812,我哋in 11:45。
入到班房玩左一陣好快就有老師來in小朋友,1. 枱面有副生菓puzzle,我正在tidy up,諗著清一清枱面俾老師開始in個女,最後剩低香蕉、cherry同strawberry。老師就叫阿女砌返好剩個d同問佢係咩黎。
2.  枱面有副hello kitty cafe,問阿女係咩黎 (阿女答:食嘢既),老師再叫阿女將kitty放係椅上坐。
3.  最後老師剩係問我平日係咪平日係我湊/教開阿女,我話係,佢話睇得出,因為阿女好聽我話。
其間,有位老師入黎同in緊我哋個老師講左一句: 最後喇,無架喇,加油呀!
錦就in完喇,連叫阿女自我介紹都無??

唔知點算!我都好鍾意呢間學校....
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-29 14:24

原帖由 orsiuping 於 10-11-29 14:19 發表
MBK
入到班房玩左一陣好快就有老師來in小朋友,1. 枱面有副生菓puzzle,我正在tidy up,諗著清一清枱面俾老師開始in個女,最後剩低香蕉、cherry同strawberry。老師就 ...

me 2啦,好鍾意St Clare,老師一見我b就話俾款最深既佢玩,玩完就bye bye了,講多句都冇,實唔得啦
作者: sheffield    時間: 10-11-29 16:09

唔係掛…點會咁…
原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 10:21 發表

我地重少,完全同我b及家長零對答,連名都冇叫佢講,只係做左個配對就bye bye了

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-29 16:25

原帖由 sheffield 於 10-11-29 16:09 發表
唔係掛…點會咁…  

o甘我諗其實佢地好有經驗,俾個最深你玩就知得唔得,不過另一個原因可能我住九龍唔收。
作者: fefemom    時間: 10-11-29 16:40     標題: 回覆 36# orsiuping 的文章

唔知你個女係唔係對正樓梯嗰個班房? 個hello kitty cafe 係呀女玩水果puzzle玩到悶自己去櫃到拎出泥,然後掛住玩hello kitty, 唔望老師囉:(
作者: MBK    時間: 10-11-29 17:46

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 14:24 發表

me 2啦,好鍾意St Clare,老師一見我b就話俾款最深既佢玩,玩完就bye bye了,講多句都冇,實唔得啦

最深玩具...係咩呀?
作者: MBK    時間: 10-11-29 17:48

原帖由 orsiuping 於 10-11-29 14:19 發表
MBK
入到班房玩左一陣好快就有老師來in小朋友,1. 枱面有副生菓puzzle,我正在tidy up,諗著清一清枱面俾老師開始in個女,最後剩低香蕉、cherry同strawberry。老師就 ...

個日老師成個"筲箕"都係玩具,咁啱我地坐個張枱玩具係形狀咪順便問埋囉!
作者: Kaka0418    時間: 10-11-29 18:04

我地都係無咩機,老師一開始就問阿女咁遠來,辛唔辛苦,係咪坐左好耐車,咁引導性問題,阿女全部答係!
原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 16:25 發表

o甘我諗其實佢地好有經驗,俾個最深你玩就知得唔得,不過另一個原因可能我住九龍唔收。

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-29 18:12

原帖由 MBK 於 10-11-29 17:46 發表

最深玩具...係咩呀?

好似小朋友手指頭o甘細,唔知點形容!
作者: Winnietao    時間: 10-12-6 12:27

有無老師曾經問過家長,你住九龍點返學呀,無校車喎呢條問題呢 ? 同埋係咪應該呢兩日有result 呢 ? 
作者: cleverbb    時間: 10-12-6 13:05

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-29 18:12 發表

好似小朋友手指頭o甘細,唔知點形容!

係唔係膠嫘絲, 有些"慳"紋, 可以連理
作者: sunnyvivian    時間: 10-12-6 17:54

聽日應該會收到信,學校話8號前有信回復。聽日7號啦,希望唔好又一次打擊我啦。
作者: moonmoon^^    時間: 10-12-6 18:07

請問有無媽咪知道小學係唔係私小?
作者: qyeternity    時間: 10-12-6 18:15

是私立的, 學費$30600
作者: moonmoon^^    時間: 10-12-6 18:18     標題: 回覆 1# qyeternity 的文章

多謝你的回答!請問是否英文小學?
作者: DoReMi2008    時間: 10-12-6 18:34

Actually do you think the school campus and facilities are a bit old in St Clare. I went to couple of kindergartens eg Scared Heart, KCS etc and felt all of them are disappointed - not much space for the kids to run or play.
作者: MBK    時間: 10-12-6 18:50

見到呢個topic升翻上嚟以為有人收到信呀!今年K1有收九龍同新界的學生,不過要自組褓母車!
作者: qyeternity    時間: 10-12-6 19:25

原帖由 moonmoon^^ 於 10-12-6 18:18 發表
多謝你的回答!請問是否英文小學?

St. Clare 是英文小學, 就連校長平日說話也speak in英文的
作者: 小黑牛    時間: 10-12-6 19:31

原帖由 MBK 於 10-12-6 18:50 發表
見到呢個topic升翻上嚟以為有人收到信呀!今年K1有收九龍同新界的學生,不過要自組褓母車!

我都以為有人收到信?好緊張呀!
作者: fefemom    時間: 10-12-6 20:15

原帖由 DoReMi2008 於 10-12-6 18:34 發表
Actually do you think the school campus and facilities are a bit old in St Clare. I went to couple of kindergartens eg Scared Heart, KCS etc and felt all of them are disappointed - not much space for  ...

Yes, I think St. Clare's appears quite 破舊 and the playground lacks bicycles, slide, plastic toy cars etc (or did they hide them all up to forbid the candidates to play?!). I think Sacred Heart looks acceptable however.
作者: qyeternity    時間: 10-12-6 20:30

Yes, it't true that the school campus is quite old and having not much facilities like other famous kindergarten, actually, the primary section is more or less the same, don't expect too much!
In any event, I don't really care how the campus is as long as the school is good enough for my daughter, I like its English standard and also it's a Catholic girl school. School fee is reasonable too.
作者: fefemom    時間: 10-12-6 21:06

原帖由 qyeternity 於 10-12-6 20:30 發表
Yes, it't true that the school campus is quite old and having not much facilities like other famous kindergarten, actually, the primary section is more or less the same, don't expect too much!
In any  ...

So St. Clare's English standard is better than Sacred Heart?
作者: qyeternity    時間: 10-12-6 21:20

Definitely SH is a good kindergareten too. Actually, I am wondering which one we will choose if my daughter is luckily enough to be offered by both schools... haha, just dreaming la, still a long way to go....
作者: fefemom    時間: 10-12-6 21:40

原帖由 qyeternity 於 10-12-6 21:20 發表
Definitely SH is a good kindergareten too. Actually, I am wondering which one we will choose if my daughter is luckily enough to be offered by both schools... haha, just dreaming la, still a long way  ...

大家努力努力
作者: qyeternity    時間: 10-12-6 22:34

Yes, yes, add oil, add oil, add oil!
作者: mykate    時間: 10-12-6 23:25

係唔係只有被取錄的先會 8Dec 前收到信?
Thanks!

The interview letter marked:
Successful candidates will be notified in writing by the school on or before 8-12-2010.
作者: 02040314    時間: 10-12-6 23:46

真係好緊張, 不過又冇乜信心可以考到!

mykate, 你又有道理喎, 有d學校會寄信比正取生先!
作者: hocheuk0810    時間: 10-12-7 01:11

真係好緊張, 唔係咁有信心可以考到!因為嗰日老師考阿女考得幾難,唔仔細睇清楚都會答錯。見其人都問得好大路同簡單。唉....
作者: tszfungmama    時間: 10-12-7 10:09

作者: A9109494    時間: 10-12-7 10:25

Then anybody knows about st clare's secondary school? Heard its sec school not so good......So compared with sacred heart or truelight, they are probably better in the long run? Any comments?
作者: qyeternity    時間: 10-12-7 10:27

我囡囡張面試紙是粉紅色的, 但我看到有黃色的, 不知道是否分了大女呢?
作者: mykate    時間: 10-12-7 10:31

原帖由 qyeternity 於 10-12-7 10:27 發表
我囡囡張面試紙是粉紅色的, 但我看到有黃色的, 不知道是否分了大女呢?

我女係紫色~
會唔會分時段? 我見同我地同一時間的都係紫色~
作者: Winnietao    時間: 10-12-7 10:33

係咪今日會有消息 ?
作者: Snoopywy    時間: 10-12-7 10:44

唔知有冇人收左信呢..
作者: Winnietao    時間: 10-12-7 10:54

唔知今年幾多人考呢 ? 往年半日interview, 今年用左一日interview
作者: 02040314    時間: 10-12-7 11:03     標題: 回覆 65# A9109494 的文章

佢中學係band 1尾,如果阿女生性,到時再派位去其他好學校,麻麻地咪番st clare's度囉,呢個係我嘅諗法,不過,收咗先算!
作者: brrbaby2007    時間: 10-12-7 11:06

原帖由 Winnietao 於 10-12-7 10:54 發表
唔知今年幾多人考呢 ? 往年半日interview, 今年用左一日interview

今年好似in到2點wor
作者: 02040314    時間: 10-12-7 11:10

2pm? 咁好快喎,堅道真光同救恩都分咗兩日in!
作者: 天賜小公主    時間: 10-12-7 11:15

作者: tszfungmama    時間: 10-12-7 11:33

作者: brrbaby2007    時間: 10-12-7 12:03

原帖由 tszfungmama 於 10-12-7 11:33 發表
我個囡嗰張係黃色, 佢哋應該係分時段用一種colour!

我重以為有校友關係用唔同色,我係紅色
作者: qyeternity    時間: 10-12-7 12:42

聞說St.Clare Primary School將會與中學脫龍, 但個人很喜歡St.Clare Primary School, 所以不太擔心是否掛鉤。
作者: 02040314    時間: 10-12-7 14:09

我個人十分喜歡st clare's嘅英文小學,但又唔會好似聖心咁辛苦,我識人讀聖心下午小學,無論父母或小朋友都好辛苦。
Btw,check咗信箱,仲未收到信!
作者: AhBoMama    時間: 10-12-7 14:17

我也check了,未收到.......
好緊張呀.....
作者: peggywpk111    時間: 10-12-7 16:06

St. Clare's has a playground with bicycles, slide, plastic toy cars etc

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5