用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正係有錢人學校????
樓主: 拾仔
go

培正係有錢人學校???? [複製鏈接]

我又唔覺wor,我屋企住o係培正附近,日日都見到呢間學校o既學生,而且我女女上興趣班好多都係培正o既小朋友,我又唔覺得係只會收有錢人。

我都好想女女可以被取錄。交表時有位媽咪話我地第二個星期六interview,機會少咗,現在仔仔女女正在讀PC的家長可否比D tips。PC是根據甚麽收生?小朋友的表現?宗教?大仔大女?家長背景?

回覆 1# ecotso 的文章

我相信係依據小朋友表現而收生
(阿仔宜家讀緊K1, 我同C6既稱不上專業人事,又沒有宗教背景, 亦沒有親戚朋友任教和就讀於PC)

回覆 1# davywm 的文章

下真係架,咁你覺得d老師好唔好?同埋係唔係k1都超多功課,仲有你有發覺學校好舊?

原帖由 davywm 於 10-11-29 16:13 發表
我相信係依據小朋友表現而收生
(阿仔宜家讀緊K1, 我同C6既稱不上專業人事,又沒有宗教背景, 亦沒有親戚朋友任教和就讀於PC)

可以分享一下妳兒子上年面試的表現嗎?
我女兒也很喜歡培正,面試完後乘巴士時她哭著說要上學很喜歡這裡
在其它學校面試後她也沒有這樣的反應,真的很希望她能在培正上學
上幼稚園最重要是小朋友喜歡,因為是他們在那裡三年而不是家長們

原帖由 MASAYA 於 10-11-29 16:24 發表

可以分享一下妳兒子上年面試的表現嗎?
我女兒也很喜歡培正,面試完後乘巴士時她哭著說要上學很喜歡這裡
在其它學校面試後她也沒有這樣的反應,真的很希望她能在培正上學
上幼稚園最重要是小朋友喜歡,因為是他們在那裡三 ...

入到培幼就應該唔係3年....會係3年以上了
因為講老實話如果唔打算上培小 真係無必要入培幼
培幼係栽培小朋友上培小的

回覆 2# MASAYA 的文章

我大少爺上年的表現非常飄忽, 很想他入到的靈糧堂(全日) & 聖三一(全日), 他就扭計喊&訓地.....
但收很少人位的學校(窩打老道迦南, 荃灣吳國偉)他就有offer..
至於收超多人的kv & sc 佢就得waiting
當日in 培正我地只係抱住見識下o既心態, 佢in完只知道佢無喊, 至於問咩佢淨係話香蕉同梨仲有車玩??我地一心諗住讀硬窩打老道迦南全日班, 點知大少竟然收到pco既pm offer, o哥刻真係好似中左6合彩咁開心....
宜家我真係好鍾意pc呢間學校, 因為d老師都好好人, 佢地令到阿仔鍾意返學, 至於功課唔算多只係畫線同貼貼紙, 大少好enjoy (識朋友讀其他學校d親子活動&親子功課勁多, 要經常向公司請假出席 , 慶幸pc唔係這類型 )
老實講, pc肯收阿仔已經超開心, 對其他如校舍比較舊及校車等問題已經可以包容晒

原帖由 NICOLE123 於 10-11-29 16:27 發表

入到培幼就應該唔係3年....會係3年以上了
因為講老實話如果唔打算上培小 真係無必要入培幼
培幼係栽培小朋友上培小的

是呀,入到培幼就是整個童年了
我表哥們跟他們的兒女們都是培正學生或舊生,看見他們都是品學兼優,事業有成,我也希望女兒可以跟他們一樣,難得是我女兒也喜歡,而不是只有我一廂情願希望她能入讀
我不希望她像我兒時那樣無心向學...雖然家庭背景最關鍵,但學習環境也很重要
現在面試已過,也只能耐心等待結果了...

原帖由 MASAYA 於 10-11-29 17:07 發表

是呀,入到培幼就是整個童年了
我表哥們跟他們的兒女們都是培正學生或舊生,看見他們都是品學兼優,事業有成,我也希望女兒可以跟他們一樣,難得是我女兒也喜歡,而不是只有我一廂情願希望她能入讀
我不希望她像我兒時那樣無心 ...

祝你如願以償啦 !
其實我住學校附近.好多時d公公婆婆見到我囝囝既校服都會講 好叻仔考到培正 培正d學生個個都好乖. 好難考入去
我個孫考唔到啦 入左xxxx 激死人
身為亞媽既我. 都感到光榮
真係好虛榮

原帖由 davywm 於 10-11-29 17:06 發表
我大少爺上年的表現非常飄忽, 很想他入到的靈糧堂(全日) & 聖三一(全日), 他就扭計喊&訓地.....
但收很少人位的學校(窩打老道迦南, 荃灣吳國偉)他就有offer..
至於收超多人的kv & sc 佢就得wait ...

真是塞翁失馬焉知非福 @@
雖然女兒也有offer在手,但培正未放榜(好像誇張了些),還是擔心來年女兒要去哪間幼稚園...

原帖由 NICOLE123 於 10-11-29 17:16 發表

祝你如願以償啦 !
其實我住學校附近.好多時d公公婆婆見到我囝囝既校服都會講 好叻仔考到培正 培正d學生個個都好乖. 好難考入去
我個孫考唔到啦 入左xxxx 激死人
身為亞媽既我. 都感到光榮
真係好虛榮:hap ...

多謝 : D
不會啦,哪個父母不以自己兒女為榮? : ]

nicole, 咁你仔仔係叻喎

其實我第一眼見到呢個topic, 我既反應係: 無錢點交學費

原帖由 LittleKiwi 於 10-11-29 17:57 發表
nicole, 咁你仔仔係叻喎

其實我第一眼見到呢個topic, 我既反應係: 無錢點交學費

LITTLEKIWI,

未講笑啦. 係龍係虫咁細點會知呀. 佢日日都仲激到我死死下.
不過"有錢"既定義人人都唔同. 好難講咩係"有錢人"
天外有天,人外有人......
大家都係盡力為子女者.

回覆 2# LittleKiwi 的文章

hehe估唔到有咁多人LIKE講培正!!

咁培正真係好好喎, 因為我女女係細B, 去年無得報, 今年陰差陽錯無報到(明明NICOLE 都已經提左我 )
原帖由 拾仔 於 10-11-29 21:53 發表
hehe估唔到有咁多人LIKE講培正!!

回覆 1# LittleKiwi 的文章

最慘就係要1月中先知收唔收=到傻~~~

培正係味有錢人學校?
要知果間係味有錢人學校,睇佢放學果陣門口O既排場都略知一二了
我見人地學交放學果陣門口一架二架奔馳寶馬,但培正大部分小朋友都係搭校車,每班三十人得果幾個係家長揍放學

至於培正有咩好?
1)對我黎講係佢俾到我百分百感覺,雖然都有例外,但差不多大部分培幼學生都可以一條龍直上中學,雖然要俾六年小學學費,但就當係慳返六年谷佢升中o既補習錢同埋谷佢學乜學物、考乜考物搏升中o既錢囉。
2)培正佢地有自己一套傳統的收人准則,就我所見,不單學生質素好,家長質素其實都唔錯,暫時冇見到超級港孩學生(少少港孩表現實有,始終小朋友仲細)同怪獸家長(我都好怕同學仔個家長係怪獸家長)。
3)老師質素好,見到好多老師年紀其實都唔係好後生,但就唔係老油條果隻,而係有豐富教學經驗,知個細路諗乜同細心果隻。
4)不嬲都知培正唔係顧客至上o既學校,佢從來冇當過家長係客,就連假裝服務至上都費事。但亦冇聽講過話佢地好嚣張、唔憂冇學生、好高姿態等等。佢地對家長係有要求o既,但都係好有禮貌同客氣,我個人都接受到囉,可能我o既心態係佢地唔講,其實我都想主動問佢地我個仔有咩可以改善o既地方。

5)其實都知培正中學係中文中學,都有d擔心佢英文程度,惟有從小開始俾佢讀外藉導師英文班囉。

想問大約几時收生的

睇到呢度, 想講句, 真係唔好妄自菲薄!
家長唔好太大壓力, 無人可以睇你唔起, 除非你自己都睇唔起自己!
如果負能量傳左俾小朋友, 佢地第時自卑,起學校唔敢同其他小朋友玩, 咁點算?
我地家長, 做左咁多年人, 不知不覺會諗多左野! 但係唔好將呢d思想“污染”小朋友既世界囉!

俾個例子你地,我同太太半世人都起美國洛杉磯度過, 果度既Kinder小學初期, 你見到小朋友係不分種族膚色咁一齊玩, 長大之後, 就白有白玩,黃有黃玩!

點解呢???

On the otherhand, I found the teachers and staff of PC much more friendly than some other top brand KG in KT.  (Except the lady from the bookstore).  They emphasize the teaching of self care/managment to kids.  I love the way they used their own boy scout to help direct parents on the interview day.  They allow K1 kids climb stairs on their own.  Wealthy of not?   on day 1, they ask parents not to give them cute expensive stationery and handkerchief, because they tend to loose them.  Uniform, they allow ANY white shirt with a logo only.  They give a plant to K1 kids to plant, but emphasize if the plant die, no need to spent money to buy another one.  Kids need to learn to take care of living matters, and facts of life....things will die!  Most people positive comments on PC is its 好校風!
‹ 上一主題|下一主題