用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校 減壓吹水研究室
樓主: milkonline2
go

小一選校 減壓吹水研究室 [複製鏈接]

請問如果係rc既後備生,係咪要在出年6月自己打電話問學校仲收唔收人架??

想請教下:
你地覺得rc 鍾意收邊間/邊類幼稚園學生?

睇黎個 topic 係唔係應該改為"選小減壓吹水區"? or "瘋人瘋語樂一樂" 呢..?  
完全無關兩間 school 既人既..

係大師~!
原帖由 steve666 於 10-11-30 10:07 發表
我唔係大哥呀,我仲好後生ga ja

你最好依家就做 d 時野以表誠意, 不過佢的確係六月先會再 call 返 d waiting.
原帖由 珀珀,慧慧媽 於 10-11-30 10:23 發表
請問如果係rc既後備生,係咪要在出年6月自己打電話問學校仲收唔收人架??

係呀,吹完水,直頭壓力全消呀。
原帖由 artroboy 於 10-11-30 10:27 發表
睇黎個 topic 係唔係應該改為"選小減壓吹水區"? or "瘋人瘋語樂一樂" 呢..?  
完全無關兩間 school 既人既..

點解叫大師呀?
原帖由 artroboy 於 10-11-30 10:28 發表
係大師~!

你點過明燈話我知應該點揀好 ar ma ...我當正你係大師 ga la.

原帖由 steve666 於 10-11-30 10:34 發表
點解叫大師呀?

唔該, 有無人答下我呀? RC 鍾意收邊間/邊類幼稚園? 我知我只係揀幼稚園, 不過都唔該幫下眼. 而家救恩, 禮賢, 真光都收左, 只係等埋聖心/聖公會咋.

其實我都唔太清楚, interview 果 part 係最主要. 不過高主教係傳統  , 加上重視學術成績....我諗較傳統及有名氣的會有利 d.   e.g 聖公會
原帖由 w_y 於 10-11-30 10:41 發表
唔該, 有無人答下我呀? RC 鍾意收邊間/邊類幼稚園? 我知我只係揀幼稚園, 不過都唔該幫下眼. 而家救恩, 禮賢, 真光都收左, 只係等埋聖心/聖公會咋. ...

點解覺得高主教冇咩優勢呢?

原帖由 talent2000 於 10-11-30 03:44 發表
両間都不喜歡,高主教冇咩優勢可言而港大同學會冇考試只有assessment 除非直上中學否則好難接續其他小學,同時中學成績又不清楚。都係小心好啲。

我揀RC wor....你都唔揀?
原帖由 artroboy 於 10-11-30 10:40 發表
你點過明燈話我知應該點揀好 ar ma ...我當正你係大師 ga la.

大仔呀,佢寫明prefer 大仔。

原帖由 w_y 於 10-11-30 10:41 發表
唔該, 有無人答下我呀? RC 鍾意收邊間/邊類幼稚園? 我知我只係揀幼稚園, 不過都唔該幫下眼. 而家救恩, 禮賢, 真光都收左, 只係等埋聖心/聖公會咋. ...

我想是RC 考灣仔區中學冇優勢,因灣仔區勁多好學校和勁多叻人。
原帖由 artroboy 於 10-11-30 10:56 發表
點解覺得高主教冇咩優勢呢?

由我一般 like like 地 RC , 比你講到好 like , 準備去比 $ 咁滯, 寫咗票 ga la.... ...只不過最後先放棄 jer ma...
原帖由 steve666 於 10-11-30 10:57 發表
我揀RC wor....你都唔揀?

佢係大仔呀!
其實我仲有個女下年升小, 好既嘆, 阿女唔係傳統讀書材料, 但自行入左間傳統學校. 阿仔係讀得書, 但我因為唔想3 年後搵學校太辛苦, 心思思想揀救恩~~其實RC 先係我心水. 有時唔到我揀.
原帖由 steve666 於 10-11-30 11:00 發表
大仔呀,佢寫明prefer 大仔。

兩位大師,幫手主持依度同幫手答下其他朋友仔問題,我依家要消失一陣’thx

醒目開學勳章 王國長老

哈, 我照唔到呢版架WOR, 大家自求多福了
杜拜, 熱架, 我仲暑假去, 日日38-40度, 無所謂啦, 個世界係咁架嘛, 唔熱邊有沙漠WOR (不過杜拜市區好城市的, 除左舊城區, 周圍都有冷氣)
不過我地去既時間, 撞岩齋戒月, 真係o係街飲淡水都會俾人拉(上左車則則膊就無所謂), 日抖難頂d lor, 行黃金街果日, 熱到隻狗咁.....都算另類體驗呀, 其他都ok既, 唔算辛苦
另外, 去杜拜無理由唔去沙漠, 入沙漠要坐4驅車, o係d sand dune上面"片"(自己想像下架車沿住個月亮側面片黎片去), 我之前擔心小朋友會嘔, 點知佢地全程興奮過度, 個司機high到玩甩尾, 結果想嘔果個係我
另外, 杜拜有D world class既水上樂園, 有D大水管俾一家大細齊齊玩水泡SIR落去, 中間仲經過水族館四圍有魚, 又有個幾層樓咁高既水上遊樂場, D細路玩到唔捨得走(真係浮足一日都得)
原帖由 thomasha 於 10-11-30 12:30 AM 發表
暫時離o下題,講o下旅行先 (希望Charlotte_mom照住,唔好搞到我俾人鬧離題)。

我都好想去杜拜,但適合一家大細嗎?o個度天氣好似成年都咁熱喎。

今年我地去過新加坡,8日都唔係好夠,仲係超好玩 (由小弟主理行程及食宿),因為今 ...

下,我自己之前都15 16架。
咁最後點解放棄?

原帖由 artroboy 於 10-11-30 11:05 發表
由我一般 like like 地 RC , 比你講到好 like , 準備去比 $ 咁滯, 寫咗票 ga la.... ...只不過最後先放棄 jer ma...

佢自行入左邊間?
原帖由 w_y 於 10-11-30 11:06 發表
佢係大仔呀!
其實我仲有個女下年升小, 好既嘆, 阿女唔係傳統讀書材料, 但自行入左間傳統學校. 阿仔係讀得書, 但我因為唔想3 年後搵學校太辛苦, 心思思想揀救恩~~其實RC 先係我心水. 有時唔到我揀.
...
‹ 上一主題|下一主題