用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園
樓主: kwboy
go

培正幼稚園 [複製鏈接]

係啦點解呢我都想知呀????

係啦點解呢我都想知呀????

原帖由 MAMAMEEE 於 10-12-1 22:13 發表
Hi, NICOLE123,
記得您係去年的報喜站上先後得到佳績, 其一係KV的offer, 但最後都係選擇PC. 除了係一條龍外, 有無其他原因令您選擇PC呢?

我剛剛收到KV的am offer, 但我都有報PC.  請指教. ...

可能你無追到我一直以來既post
我地一家人2年搬2次屋. 都係為左有機會搬近培正
我地一心係入培正 其他offer sc , kv , ms , tt, york... 都係我地既back up. 培正先係首選
家家有本難諗的經好難一一同外人講. 我地唔想去考c小 考直g 唔想take risk.
小朋友今次考k 多多少少 靠屋企/父母, 唔係太多考佢既真功夫, 3年後小朋友夠唔夠人競爭?? 我無把握. 我唔想因為要為左安排考小一迫自己同小朋友係呢2年間學呢樣果樣去谷佢. 其實而家考幼稚園考小一已經係病態....制度有問題..迫家長生病..迫小朋友接受呢種病態.
入左培正 我希望小朋友係良好既學習氣氛下成長, 學好品德, 自行愛上學習. 學術成績永遠唔係放係我地2公婆既第一位. 我地只要小朋友做一個有用同負責任既人. 我深信培正比到我地呢樣野
如果唔入培正, 入sc / kv 我好大機會都係比佢入番我既母校 (聖方濟愛德小學). 唔會係超級出名既果d名校.
我唔想未來十幾年一家人都要背負上超級名校既包袱 (當然我小朋友都無咩機會考上).
而家仔仔入左培正, 我反過來可以有時間送一份他最佳既禮物, 一個妹妹. ...
每個父母既希望,背景,要求都唔同. 我既理念唔會同你地既一樣. 可能人家會笑我傻 (我估唔小人會係咁) 不過唔緊要. 最緊要自己知道想要咩. 同一家人認同這個安排係最好既就可以.

超級欣賞~

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 09:32 發表

我地一心係入培正 其他offer sc , kv , ms , tt, york... 都係我地既back up. 培正先係首選
家家有本難諗的經好難一一同外人講. 我地 ...

我第一個唔會笑你....

NICOLE123, 我唔會笑你, 因我同你一樣, 我大仔今年培正K3了, 我無後悔俾佢入培正, 小朋友弋應該有個快樂童年, 而且培養正確的價值觀好重要, 培正, 做得到!

今年我個細女都有IN培正, 咁岩初初等候的課室就係哥哥的課室, 重見到親子做的聖誕樹, 跟住IN佢的又咁岩係哥哥K1的班主任, 好岩好Q...希望妹妹都入到培正!

原帖由 Sheepy 於 10-12-2 10:05 發表
NICOLE123, 我唔會笑你, 因我同你一樣, 我大仔今年培正K3了, 我無後悔俾佢入培正, 小朋友弋應該有個快樂童年, 而且培養正確的價值觀好重要, 培正, 做得到!

今年我個細女都有IN培正, 咁岩初初等候的課室就係哥哥的課 ...

sheepy, 多謝你既support 先
我都希望肚入面既妹妹可以跟埋哥哥入培正..不過到妹妹考k1既時候 哥哥已經係p1..唔知會唔會有影響..
不過我都會帶妹妹多d去哥哥學校見識見識. 希望到時有幫助啦.!!
等收到你既好消息呀!

agree!
sorry to sidetrack but i really want to say: your daughter is soooo lovely!
原帖由 Sheepy 於 10-12-2 10:05 發表

今年我個細女都有IN培正, 咁岩初初等候的課室就係哥哥的課 ...

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 09:32 發表

家家有本難諗的經好難一一同外人講. 我地 ...

回覆 3# NICOLE123 的文章

nicole123: 我完全同意妳o既諗法, 我都係鍾意培正呢點.....
其實我真係好欣賞你對小朋友o既付出....(老實講我都想阿仔返學近d, 佢宜家做成個鐘校車咁滯...., 但奈何$$$$$ )

原帖由 davywm 於 10-12-2 10:27 發表
nicole123: 我完全同意妳o既諗法, 我都係鍾意培正呢點.....
其實我真係好欣賞你對小朋友o既付出....(老實講我都想阿仔返學近d, 佢宜家做成個鐘校車咁滯...., 但奈何$$$$$ ) ...

咁住屋呢個問題...係講好彩 (眼光)...
我而家間屋上年買..平到你唔信啦..如果我搬出我都唔打算賣. 會放租..暑假前應該好多家長會租
何文田而家d樓真係好貴. 窩山上星期睇左..貴+唔值
不過我等緊機會搬去黃埔大d既單位.

NICOLE123,
睇完你個post, 真係好想囡囡入到培正.
今個星期六in啦....想問吓係咪一定要爸爸&媽媽去呢?

原帖由 sy.baby 於 10-12-2 10:39 發表
NICOLE123,
睇完你個post, 真係好想囡囡入到培正.
今個星期六in啦....想問吓係咪一定要爸爸&媽媽去呢?

唔洗喇 都唔in 家長, 而且都只係一個家長帶小朋友上樓
衰d講叫工人去都一樣
good luck!

nicole123:
唔好意思,想了解下你知唔知交表時是否一定要父/母交申請表呢?因為見d家庭話要請假排好耐隊都係為左交表,我唔係好明...反而interview又不in家長? (當然如果我有幸有得in我都會自己請假去 )
sorry! 問題比較蠢...見諒

原帖由 bulubee 於 10-12-2 11:02 發表
nicole123:
唔好意思,想了解下你知唔知交表時是否一定要父/母交申請表呢?因為見d家庭話要請假排好耐隊都係為左交表,我唔係好明...反而interview又不in家長? (當然如果我有幸有得in我都會自己請假去 )
sorry! 問題 ...

交表咩人去都得喎 只要帶齊野就得啦
其實由寄去拎表, 交表, 面試
真係無問過家長一條問題(唔計果份問卷),邊個去都無分別. 最緊要係面試帶小朋友去

i agree

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 10:41 發表

唔洗喇 都唔in 家長, 而且都只係一個家長帶小朋友上樓
衰d講叫工人去都一樣
good luck!

NICOLE123...想你給予意見, 若果是囡囡, PC /GH 和協恩, 你會點選擇??

謝謝你的回覆!
追過一下你的post, 很欣賞你的理念!
原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 11:05 發表

真係無問過家長一條問題(唔計果份問卷),邊個去都無分別. 最緊要係面試帶小朋友去 ...

Hi Nicole,
Do know when PC will have k2 application??
elbb
原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 11:05 發表

真係無問過家長一條問題(唔計果份問卷),邊個去都無分別. 最緊要係面試帶小朋友去 ...
‹ 上一主題|下一主題