用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎?
go

放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

如果你係我識果個:
我會話想清楚, 問下你自己個心, 同個女傾下, 揀左未必返到轉頭, 唔好後悔
如果你唔係我識果個:
我會話你知, 有人同你一樣咁唸lor
原帖由 jdepp 於 10-11-30 11:39 AM 發表
yes, spc = st paul's convent

醒目開學勳章 王國長老

BE HONEST
我聽過有人想走(理由同你差唔多), 不過佢話"走得去邊丫"咁lor
提提你: 如果你今日揀左spc, 以後又改變心意想插港同, 咁你要早日預備好d普通話, 因為港同pth教得好快, 想插入黎, pth同英文free writing(唔係grammar, 係敢寫)一定要過關

醒目開學勳章 王國長老

ziyi,
你個比喻好CUTE
係, 揀學校就好似揀終生對象, 人人都覺得"嘩"一聲, 未必就係適合自己
SPC同港同, 要比公開試成績的話, SPC一定羸幾條街, 無得比
好明顯樓主唔係唔知, 只係有其他CONCERN姐
酸桔呀....都唔酸丫, SO FAR幾好味

醒目開學勳章 王國長老

我同你相反, 我黎自一間好唔掂既中學
我校老師教書, 一句講晒: 老油條式, 佢有佢講, 明唔明你既事, NOTES有30-40歲, 唔會UPDATE, 更唔會EXAM ORIENTED
F6時烏SIR SIR跟同學去補習(有封建唔長進既老師, 自然有ON居居既學生, 邊有咩人生計劃架), 補習老師係名官中舊生, 睇下人地D NOTES, 睇下自己學校D NOTES, 我地呆到連考試局MARKING SCHEME都未聽過(會考都考完喇), 補習老師隨手一堆堆拎黎用
佢D料, 咪又係官校老師俾既--就憑補習, 令我GEOG考得好好, 咁就入左U, 如果唔係當年傻傻下跟人補習, 我估我無可能入到U
我相信有INPUT至有OUTPUT, 小朋友係白紙一張, 你俾咩佢, 佢就吸收D咩, 學, 唔止ACADEMIC, 人生有好多野學, 但一定要遇到真心去教既老師, 呢個係我睇法
原帖由 easydad 於 10-12-8 01:48 PM 發表
SPC同港同, 要比公開試成績的話, SPC一定羸幾條街, 無得比
好明顯樓主唔係唔知, 只係有其他CONCERN姐

Let me try to pull your leg a bit.  

Hmm.... I expect my kids to perform n ...
‹ 上一主題|下一主題