用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黄芴南中學 交流區
樓主: lauffj
go

黄芴南中學 交流區   [複製鏈接]

Hi ,lopoto:

Please check P.M.

crystalcbh

原帖由 AS-Ma-Ma 於 11-8-6 23:48 發表
請問WFM有無分精英班or輔導班? 如有,是不是由A順序? 因分班試快有結果,阿仔以為是這樣分.If not, 請糾正.謝. 

上年問過老師話 f.1 & f.2 都冇分...但f.3 一定有, 我睇過今年派f.4 d 學生, 3A 最多人派到 4E(即理科班, 讀M2) 3 E 最小人派到囉....而M1, M2 各一班咋...

Math allocation
4A, 4B, 4C = Core
4D = Core + M1
4E = Core + M2

原帖由 lopoto 於 11-8-7 11:35 發表

而家都無分文理商,答唔到你有幾多班
不過文科的科目學額多過理科

請問PHY, CHEM, BIO 係咪各只有一班 ? 仲有係咪以總成績來計算, 邊個最高總分先選科, 但所選個科必須要及格先可放第1 志願 ? 咁 M1 & M2係點選收架 ? 如果只有2班是否頭70名可選M1 OR M2 ?

原帖由 RainyDay 於 11-8-8 19:23 發表

上年問過老師話 f.1 & f.2 都冇分...但f.3 一定有, 我睇過今年派f.4 d 學生, 3A 最多人派到 4E(即理科班, 讀M2) 3 E 最小人派到囉....而M1, M2 各一班咋...

Math allocation
4A, 4B, 4C = Core
4D = Core + M1
4E ...

Thanks.
20/7,呀仔去管樂團試音時,盧SIR同D家長傾左一陳,閒談間,佢話現在D細路無以前咁乖,唔好太早放鬆等等.... 佢話佢都嚴架,不過樂團多數讀AB班,都係讀書果D. 佢咁講,當時我無即刻追問,不過直覺上覺得係有分,所以在此問下各位過來人家長. If yes, 可讓小朋友有個奮鬥目標嗎.

想請問,正常既返學 / 放學時間是???
Thx.
****未經本人許可, 不得轉載****

My son newly accepted by the sch in Aug, so I have missed the normal registration period, and uniform order etc,  it is okay to buy those things myself, yet should I attend the tutorial (8/8- 19/8)  ?  The staff said they don't know and cannot find the teachers concerned.  So I search the tut company on the web,but they charged $855.
Should pay that much?  What else can I do?
Will some parents advise what they have been doing for the past week?  Thx.

the fee should be HK955 instead.  It's been one week already, I dont suggest you  to join it right now.  Chinese and English courses for the first week, It is quite easy for the English course.

The lady said the Eng part is $655 while the Math part is $160, already missed the Chinese part, so it makes around $855.  English part should be enrolled as one course, no half course part.

I don't think the course will help that much, but my son said he will have no friends if he doesnot attend the bridging course.  That's a little boy's worry.

Skytrain, will you pls kindly call me?  Pls refer to PM.  Thx.

I will call you tomorrow.

其實我可以解答下有關管樂團/田徑隊問題
(我係WFN舊生(女) 兩樣都參加過)

管樂團/田徑隊都唔算難入

前者:只要你地仔女有音樂底,就有機會入band(唔知仲有無分junior同senior)/orchestra
即使無音樂底,學校都會鼓勵學生選學唱歌/樂器,當你地仔女學左2-3年,老師會鼓勵去考皇家試,亦會推薦入band/orchestra
最主要都係睇你地仔女肯唔肯練習
因為有校際音樂節果排,會幾乎日日練(even lunch time)
但有一樣野,其他學校可能無咁多機會,就係去外國交流,我跟band去過日本,北京,歐洲,的確係非常難忘&學到好多野既tour,會更加激勵自已去perform好d

後者:我果陣F.1入田徑隊係因為Sports day果陣參加100m入左8強,俾PE老師拉埋一邊,叫我試下練,因為好難兼顧音樂+功課+tests,所以F.2 就quit左...
如果上PE堂,有較出色表現(ie,唔好hea住上堂) 都有機會入田徑隊
練習多數一星期2次 有比賽果排一定會狂練 最緊要肯捱 唔怕辛苦
(聽聞近2-3年多左田徑camp+gathering)

暫時係咁多~~純粹想分享下
btw,d老師私底下其實好nice.

原帖由 wtwong 於 11-8-17 11:29 發表

前者:只要你地仔女有音樂底,就有機會入band(唔知仲有無分junior同senior)/orchestra
即使無音樂底,學校都會鼓勵學 ...

多謝妳的分享!

原帖由 wtwong 於 11-8-17 11:29 發表

即使無音樂底,學校都會鼓勵學 ...

最近阿仔都入咗band 啦, 希望唔影響學業成績啦, 不然..我會選擇 drop咗佢....
多謝 wtwong 分享, 另想問一下 wfn 上大學的比率好嗎 ? 我相信這個是很多媽咪都關心的問題, 謝謝..

回覆 194# RainyDay 的文章

其實上到中學,真係好靠自已,同埋時間要分配得好,WFN有好多課外活動,只要你地仔女有興趣,其實都應該俾佢地去參加下
若果影響成績,就當然適可宜止

我唔可以確實講你知個percentage. 不過overall黎講,比率算高
今年恆商6A果位同學都係WFN架~

唔知有冇人收到管樂團取錄通知呢? 我囡囡做咗試音, 但到而家都未收到通知是否取錄?   係唔係唔得既學生, 係唔會有通知呢?

Hi, wtwong,

pls check p.m.

原帖由 wtwong 於 11-8-18 01:24 發表
其實上到中學,真係好靠自已,同埋時間要分配得好,WFN有好多課外活動,只要你地仔女有興趣,其實都應該俾佢地去參加下
若果影響成績,就當然適可宜止

我唔可以確實講你知個percentage. 不過overall黎講,比率算高
今年恆商6A果位 ...

好多謝你回覆 !!! 原來恆商6A都係 WFN 架 ? 好勁 !! 不過可唔可以講大約有幾多 % ? 上WFN 個綱係搵唔到呢D資料的.....唔該晒 !!

我女兒九月入讀中一,收到學校一份通告關於音樂訓練班,請問她沒有音樂底子是否一定要參加,這是否一個課外興趣班,對音樂課是否很重要的。唔該。

就快開學喇,大家準備好晒D野味呀?

想問下英文科一個星期有幾多堂係外籍老師教架?學校總共有幾多個外籍老師?
‹ 上一主題|下一主題