用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黄芴南中學 交流區
樓主: lauffj
go

黄芴南中學 交流區   [複製鏈接]

剛收到SMS通知仔仔入選弦樂團,不過練習詳情要開學時收通告才知到!

我個小朋友都入0左弦樂團.

kokomun / MISIM68

恭喜晒啊

恭喜你地呀! 學校樂團咁出色, 入到真系佢地嘅福氣. 努力呀! 有無管樂嘅家長收到通知呀??
BTW弦樂應該比管樂遲試音,你地咁快知結果,唔通唔系慮SIR跟進!!?? 因我打去學校問過, 佢地話盧SIR好忙,剛去完歐洲, 5/8 - 8/8又要帶管樂去台灣,應回來後才會有時間通知家長. 

kokomun / MISIM68

恭喜晒﹗好替你地開心哦﹗小朋友加油﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

自從攞左書之後,真係有D擔心,比起小學真係好大轉變,好多科目,本書好厚,又全部英文,好多深既生字,我驚我個囡係咪真係讀得到呢?

小學就驚派唔到英中,派到又驚跟唔到,我係咪諗得太多呀?

小朋友嘅適應能力絕對比我們想像中強,家長們都要學著適應新嘅階段。

好似小六時的五天教育營遇著寒流襲港,出發前千叮萬囑仔仔要如何照顧自己,還擔心他吃不飽穿不暖,結果回家時真的冷病了,後來老師告訴我仔仔在教育營如何照顧同伴如用餐時會一馬當先幫同伴添飯和分餐具、活動時又會替同伴拿用具、自由時間時又會留意同伴不讓他們走開離隊等 ......,我第一個反應喺嘩一聲,原來仔仔喺無人照顧之下反而會懂得照顧別人,我才明白到家長放手小朋友先會長大。

好多媽咪都話小朋友剛升上中學時成績會下跌,不少媽咪都會嚇破胆,當小朋友適應下來後成績就會改善,當然,講就容易做時難,唯有不斷提醒自己,比多些時間大家,無論喺大人定喺小朋友都要努力!

原帖由 minijelly 於 11-7-31 22:22 發表
自從攞左書之後,真係有D擔心,比起小學真係好大轉變,好多科目,本書好厚,又全部英文,好多深既生字,我驚我個囡係咪真係讀得到呢?

小學就驚派唔到英中,派到又驚跟唔到,我係咪諗得太多呀? ...

回覆 1# kokomum 的文章

Hi, kokomum:

pls check PM

crystalcbh

回復 148# crystalcbh 的帖子

pls. check pm

我都一樣好擔心囡囡上到中學後, 唔知跟唔跟得上, 佢係小學時, 都係我監督住佢讀書, 但上到中學就唔可以, 一切都係靠佢自己, 要自己温習, 我眼見有好多人係小學時, 個底打得唔好, 上到中學好吃力, 甚至成績好差, 要留班, 我自己都好驚, 希望佢生生性性, 比心機讀書, 順利過渡初中

講得啱,進入唔同階段,除左小朋友要重新適應同學習之外,家長都要學懂放手,不過我怕自己做唔到,因為我係全職媽咪,又係緊張大師,好驚自己調節唔到自己心態

我都好怕亞囝時時大頭蝦,唔記得lee樣、果樣;佢如果d手手腳腳拆得出黎既,佢一定會係漏一、兩件先返屋企....
****未經本人許可, 不得轉載****

我个仔由小1開始已經自己搭巴士番学, 小六自己搭船番香港 (因為我自己讀幼稚园時己經自己番學, 小學已經自己番大陸), 所以孩子的獨立是可以訓練出来, 唔洗太擔心。

原帖由 carchu12 於 11-8-1 18:35 發表
我都好怕亞囝時時大頭蝦,唔記得lee樣、果樣;佢如果d手手腳腳拆得出黎既,佢一定會係漏一、兩件先返屋企....

hehe~~我都係咁話我個囡,如果個頭拆得出黎實會唔見左個頭

其實小朋友有幾多斤兩,我地自己應心中有數. 其本上入得黎讀嘅小朋友都是BAND 1(這裡已不是1A),只要佢不是高攀或低就,佢地都應該HANDLE到的.
在此跟大家分享一個小故事:
舊年我朋友個仔升中,屬BAND 1中上,派去華英,開心到飛起.佢一向有補習,呀媽又比勁多補充佢做,名副其實填鴨式,當時小朋友系受到嘅,而又谷到佢成績.咁佢阿媽咪以為阿仔好掂,同佢揀左間咁TOP嘅學校.
第一次考試,全軍覆沒 --- 無科合格,阿媽顛左,阿仔比阿媽鬧到傻左!!我朋友接受唔到,佢話小學見家長,老師只有讚,數學最掂,未試過小過95分,估唔到佢會衰成咁!!結果---而家日日放學都要去補習,星期6仲補全日.期考好D,有一半合格啦. 當然佢阿媽都仍然未滿意啦.這個暑假的活動就是補習補習再補習........
看完這故事,不知大家有何想法?
中學是不一樣的天空,小學用的方法,中學未必適用,尤其那些填鴨式-----一定要戒.
派左書,我問阿仔有乜感覺,佢話好興奮,我問佢全英怕唔怕,佢話有少少,咁我問佢可以點,佢話得閒睇下D書先,到時上堂留心D囉.咁我叫佢自己包好D書,媽咪唔會好似小學咁幫你包書㗎,佢話OK,這2天在包書中.

我覺得上到中學, 好睇個小朋友既能力和上進心, 好似我大仔咁, 小學時我都跟到實, 但成績都係普普通通, 不過不失. 但佢一上到中學, 佢就同我講, 叫我唔使同佢温習跟功課, 佢自己攪掂, 我做阿媽聽到當然就求之不得, 但個心就好擔心, 怕佢應付唔到, 但當我見到佢係考試時, 好認真咁自己做筆記和温書, 我心諗佢咁勤力, 考得好唔好都唔緊要, 最重要係盡咗力.  當第一次派成績時, 佢考到中上成績, 我很滿意; 再到學期尾時, 佢成績更比上次進步很多.  我原來發現, 我唔使跟住佢, 佢反而有上進心自己用功讀書, 所以我認為每個小朋友只要有上進心, 讀書態度好, 成績一定唔會太差, 我希望囡囡好似哥哥一樣, 肯用心讀書, 唔使我為佢擔憂.

del[quote][/quote]

回復 156# littlecat 的帖子

有亞哥做好榜樣.亞妹都敢懶散呀!
小學階段既呈分試因不容有失,所以都係我同亞囡溫書,但平時D功課,默書都係佢自己攪掂,到最LAST畢業試,我就真真正正放手俾佢自己攪掂,成績都保持到,都算有返D安慰

HI,KOKOMUM:

THANK YOU 哂你,我個小朋友都入0左弦樂團.

Crystalcbh

回復 159# crystalcbh 的帖子

唔洗客氣,都喺舉手之勞。
‹ 上一主題|下一主題