用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黄芴南中學 交流區
樓主: lauffj
go

黄芴南中學 交流區   [複製鏈接]

Hi All,
My boy is WFN F.2 at Sep. At secondary school,  his result is better than primary.  So I alway agree that this is a great difference of study method between secondary and primary....

原帖由 crystalcbh 於 11-7-17 01:38 發表
各位家長有野想請教你地:

每年有兩測,兩考加小測?派唔派卷?

thank you!

I remeber that st test and Exam will release papers but except for English....

原帖由 kokomum 於 11-7-8 14:57 發表
啱啱同阿仔註冊咗。見到有好多師兄師姐喺度幫手,佢哋斯文有禮兼熱心,阿仔喺咁嘅環境中成長我都擔心少 D!噚日有同學話用咗個半鐘頭填表格,心想有無咁誇!?點知今日真喺要攪咁耐,填表填到頭都暈mouth:" /> 走時順便帶阿仔認吓路, ...

I also advice don't eat the lunch box from the van although its really cheap...my boy is sensative and some red dot appear on his head after eating that lunch box during F. 1...nowaday, he don't eat that abt 2 mths and its recovered without any medicine.

This is the FB for 2011 WFN Homecoming Concert

http://www.facebook.com/profile. ... eid=167182290017835

原帖由 RainyDay 於 11-8-4 18:42 發表
This is the FB for 2011 WFN Homecoming Concert

http://www.facebook.com/profile.php?ref=profile&id=1793513268#!/event.php?eid=167182290017835

Hi RainyDay,
long time no see,just to say hi

請問清唔清楚WFN田徑隊及CROSS COUNTRY隊練習時間及情況? 學校田徑隊
是否很難入
? !

原帖由 minijelly 於 11-8-5 10:29 發表

long time no see,just to say hi

Long time no see, did your boy join to WFN this year ?

原帖由 HappyEE 於 11-8-5 11:20 發表
請問清唔清楚WFN田徑隊及CROSS COUNTRY隊練習時間及情況? 學校田徑隊
是否很難入? 謝!

田徑係我阿仔一d細胞都沒有的人....所以不是太清楚..sorry 答唔到你...不過好似係 pe joe sir教既, 而佢係全校最惡既老師黎, 我阿仔話的...我都接觸過佢, 第一次去佢學校joe sir 離我同個仔十幾碼, 見到我係家長即刻飛身過來數阿仔d衰野比我听, 雖然係有d惡, 但係係一個好老師黎, 唔洗驚, 佢都係為學生好姐, 阿仔仲講咗好多佢d經典事跡, 都好勁下架佢...

Hi RainyDay
多謝回覆, 據聞旅港開平的田徑教練很嚴謹, 所以都想問下WFN的情況, 因囝囝很愛田徑, 唔知有無其他家長可以提供資料?
另外可以講多些學校情況嗎? 例如: 功課多唔多? 讀書壓力大唔大, 活動又多唔多, 老師及學生相處融合嗎? 家校溝通足唔足夠呢? 校風又如何? 我對此校很有興趣, 想了解多D, 抱歉太多問題, THANKS!

原帖由 HappyEE 於 11-8-5 16:48 發表
Hi RainyDay
多謝回覆, 據聞旅港開平的田徑教練很嚴謹, 所以都想問下WFN的情況, 因囝囝很愛田徑, 唔知有無其他家長可以提供資料?
另外可以講多些學校情況嗎? 例如: 功課多唔多? 讀書壓力大唔大, 活動又多唔多, 老師 ...

JOE SIR 好嚴下架, PE 每次TEST 和 EXAM 都好多人唔合格, 上年第一次TEST 係最難合格個科, 我阿仔次次都 FAILED, 今次都 FAILED 咗 EXERCISE 個PART, 筆試合格拉番D分咋, 仲有 ART, MUSIC, PE 全部都要考筆試, 你話死未....音樂部盧SIR 係行內係好出名架, 阿仔去音統上堂, SIR 問佢讀邊間 SCHOOL, 一講 WFN 個 SIR 就話識 盧 SIR 啦, 而今年暑假好似去咗台灣, 歐洲交流, 總次 WFN 出黎D學生都要有 5 級架啦...唔好以為我係咁贊, 咁唔好既野都有架, 學生男女都有講粗口架, 我仔話佢個班只有2 個女仔唔講粗口咋....男就唔洗講啦. 我個仔係好唔听話個隻黎...所以成日被老師投訴.....其實睇你點同個仔溝通姐, 唔好只想要學校教好個仔, 最影響力大既老師係媽咪DADY至真...

原帖由 RainyDay 於 11-8-5 21:24 發表
總次 WFN 出黎D學生都要有 5 級架啦...

呢句唔同意,我仔都係讀WFN,學左一年樂器後無學,佢無5級!!

原帖由 RainyDay 於 11-8-5 11:33 發表

Long time no see, did your boy join to WFN this year ?

hehe~~我個係紅馬小師妹呀,而加大家又同一間學校喇

呢句唔同意,我仔都係讀WFN,學左一年樂器後無學,佢無5級!!

係架, 但要入合唱團囉 ! 我唔知係咪我個年唔同咗啦, 但
阿仔話老師講 f.3 要有5 級, 咁到時無既我就唔知會唔會當 failed music , 又會唔會咁就影響f.3 選讀科呢d我就唔肯定啦, 不過比個目標比d仔都係一件好事...我支持, 仲有我個仔係好鬼死懶既人都話學校要求黎既, 如果唔係學校要求佢一定唔學!

原帖由 minijelly 於 11-8-5 22:03 發表

hehe~~我個係紅馬小師妹呀,而加大家又同一間學校喇

記得 ! 上年係度chat 過, 終於阿女都入埋黎, 安樂晒啦, 我有個fd 係紅馬今年考約50名但派到 band 3 學校, 最後叩咗好多間要去到新界先搵到 band 1 讀, 慘...

功課多唔多? 我覺得唔多囉, 因為功課唔係今日比听日交, 係有deadline既, 不過我隻野成日唔交功課被記缺點囉....

讀書壓力大唔大? 成績好個d咪大囉, 唔好成績個d都唔讀書仲邊會大吖...

活動又多唔多 ? 睇你個小朋友自己肯唔肯參加姐...我個隻只係參加咗個棋藝學會咋....

老師及學生相處融合嗎? 中學老師同學生關係同小學唔同晒, 我覺得幾好, 今年有個阿sir 走咗我仔係fb都有add佢做fd, 仲有佢個班平時激到個阿sir 最厲害個個同學都係fb 寫話唔捨得個個sir 離開...唔通以後冇人比佢激 ???

家校溝通足唔足夠呢? 放心, 有問題班主任實打比你, 我個隻都打過好多次啦, 仲要次次都比老師記缺點...死未.....

原帖由 RainyDay 於 11-8-6 00:03 發表

係架, 但要入合唱團囉 ! 我唔知係咪我個年唔同咗啦, 但
阿仔話老師講 f.3 要有5 級, 咁到時無既我就唔知會唔會當 failed music , 又會唔會咁就影響f.3 選讀科 ...

我仔都無入合唱團. 不過音樂科就只係僅僅合格
中三選科方面,要個一科合格 / 相關科目合格先可以放第一志願
e.g. 選phy就要phy合格 , 選econ就要eng & maths合格
至於音樂,成級先得大約20個人讀,仲要同其他東華學校一齊上堂,仲係星期六上

原帖由 lopoto 於 11-8-6 20:18 發表

我仔都無入合唱團. 不過音樂科就只係僅僅合格
中三選科方面,要個一科合格 / 相關科目合格先可以放第一志願
e.g. 選phy就要phy合格 , 選econ就要eng & maths合格
至於音樂,成級先得大約20個人讀,仲要同其他東華學校一 ...

你個仔今年升F. 4 ? 文理各有幾班 ?? 我都好想知今年我地間學校大學入學比率係幾多 ? 我听朋友講好似聖方濟有40-50%入主流大學.....

請問WFM有無分精英班or輔導班? 如有,是不是由A順序? 因分班試快有結果,阿仔以為是這樣分.If not, 請糾正.謝. 

原帖由 AS-Ma-Ma 於 11-8-6 23:48 發表
請問WFM有無分精英班or輔導班? 如有,是不是由A順序? 因分班試快有結果,阿仔以為是這樣分.If not, 請糾正.謝. 

無記錯中一係無精英班
中二、三先有

原帖由 RainyDay 於 11-8-6 21:01 發表

你個仔今年升F. 4 ? 文理各有幾班 ?? 我都好想知今年我地間學校大學入學比率係幾多 ? 我听朋友講好似聖方濟有40-50%入主流大學.....

而家都無分文理商,答唔到你有幾多班
不過文科的科目學額多過理科
‹ 上一主題|下一主題