教育王國

標題: 黄芴南中學 交流區 [打印本頁]

作者: lauffj    時間: 10-11-30 19:10     標題: 黄芴南中學 交流區

My son is in F.1, any parent can share after two months studying in WFN?
作者: minijelly    時間: 10-12-1 10:59

我唔係WFN家長,不過上次OPEN DAY欣賞過樂團演出,真係聽出耳油:-D
作者: lauffj    時間: 10-12-1 12:39

yes, school pays lots of effort on band and orchestra.
作者: minijelly    時間: 10-12-3 10:29

HI LAUFFJ:

我想請問你小朋友上年係咩成績入到WFN架?同埋知唔知INTERVIEW係咩形式架?THX!
作者: Bon    時間: 10-12-4 00:03

原帖由 lauffj 於 10-11-30 19:10 發表
My son is in F.1, any parent can share after two months studying in WFN?

So far so good, he likes the school life in WFN, but he doesn't like too many projects, quiz , test ....., coz he always compare with Primary school.
Bon
作者: lauffj    時間: 10-12-4 21:59     標題: 回覆 4# minijelly 的文章

My son got in through lucky draw 1st choice, so he didn't attend any interview, I don't know whether Bon can help u or not.
作者: lauffj    時間: 10-12-4 22:05     標題: 回覆 5# Bon 的文章

My son had lots more projects, quiz and test when he was in Primary 5 and 6, so for him, it seems he has more free time than before.  

My son also enjoys his new school life, and he told me he had fun on picnic day.
作者: minijelly    時間: 10-12-6 11:13

原帖由 lauffj 於 10-12-4 21:59 發表
My son got in through lucky draw 1st choice, so he didn't attend any interview, I don't know whether Bon can help u or not.

Thank you lauffj,希望我囡都可以沾下你D旺氣啦!
作者: lauffj    時間: 10-12-6 21:57

minijelly:  I wish u all the best! hope to see u in WFN next year!
作者: Claudiawty    時間: 10-12-9 10:03

Dear all,

無過來一排,原來已經開了個WFN 交流區
見到隔嚟檔位有位"數字"人,已經不止一次講WFN 不好,勸人要小心。
真係..... 激心......不竟言論自由。
作者: lauffj    時間: 10-12-9 19:13

this person not only hv bad comment on WFN but also other school, it doesn't matter anyway, people can tell who is telling the truth.
作者: Bon    時間: 10-12-9 23:42     標題: 回復 6# lauffj 的帖子

DELELTED.....

作者: minijelly    時間: 10-12-12 17:04     標題: 回復 10# Claudiawty 的帖子

HEHE~~公道自在人心,唔駛激心,佢連咩校網咁基本既資料都唔知就話人唔好,咁可想而知佢有幾清楚WFN吖,插人前請先做做功課啦!
最好全世界都唔識欣賞,唔好同我爭呀
作者: minijelly    時間: 10-12-12 17:12     標題: 回復 12# Bon 的帖子

thank you Bon!!!
唔駛group discussion?咁都無咁驚,之前學校有個interview training,我囡唔識爭取發言機會,失左好多分呀!
另外英文in得多唔多?除左朗讀文章之外,有無邊part仲需要用英文?thanks
作者: Claudiawty    時間: 10-12-13 09:59     標題: 回復 1# minijelly 的帖子

正如Bon所述: 1.朗讀文章(英文),
2. 比幅圖畫佢描述出來,同埋作個結果(英文)。----有時間比你準備的。

另外當日我姪仔IN個陣,因為手拿膠 file, 所以老師有問係ng係證書,並要求睇下。
相反,我仔收埋個包包度,老師就沒有要求睇證書。
作者: minijelly    時間: 10-12-14 00:26     標題: 回復 15# Claudiawty 的帖子

Ok,thanks claudiawty,
咁我都要做好兩手準備,到時去曬佢冷先!
作者: lauffj    時間: 10-12-16 13:15

L.S. teacher forced my son rang me yesterday, because he never remember filing his test paper into the file, and I also never know he have to so that I can remind him, my son always forgets this and that, what to do? I hv already bought him a diary to note down his homework, but problem still there, how to improve? any suggestion?
作者: minijelly    時間: 10-12-16 21:42

原帖由 lauffj 於 10-12-16 13:15 發表
L.S. teacher forced my son rang me yesterday, because he never remember filing his test paper into the file, and I also never know he have to so that I can remind him, my son always forgets this and t ...

小學階段你係咪負責幫佢執書包?所以佢咩都依賴你?係唔係都好,不如試下大家一齊執啦,慢慢~慢慢就放晒手佢自己執,唔知咁樣O唔OK呢
作者: minijelly    時間: 10-12-18 17:02

今日收到中學概覽,想請問WFN係咪無家政?咁生活教育係乜東東黎架?THANKS
作者: lauffj    時間: 10-12-21 00:20

I didn't check his school bag since P.4, the problem he has now is he seldom note down what he needs to do, always forgets what he needs to bring, I have asked him to note it down and bought him a diary but still the same !!!

There is no Home E in WFN. 生活教育 teach stitching during one of the lesson but very simple one.
作者: Bon    時間: 11-1-12 20:22

終於考完試lu!
作者: lauffj    時間: 11-1-13 14:35

ai, my boy forgot to write his name on PE paper, last time he already failed on PE, I think this time will be the same!!
作者: minijelly    時間: 11-1-18 18:18

今日去左交表喇,而加個人輕鬆晒,原來係太子道落車行上去唔係好遠咋喎,好彩男拔門口雪糕哥哥指點行小路咋!
見WFN隔離個間明愛XXX(唔記得個名)係咪中學黎架?大家放學/lunch時間撞唔撞架?我今日見到好多無著校服既青年係明愛XXX門口食煙呀!
另外WFN附近都好似無乜食店,平時小朋友LUNCH去邊度食架?
THANKS
作者: lauffj    時間: 11-1-20 22:33

I have no idea abt 明愛XXX but I can tell u abt their lunch, there's a alley next to school, some of the restaurants prepared some lunch boxes and they sell it there, it's about $20 per lunch box including a can of drink; some students can order lunch box from school like the one they hv in primary school; some students take minibus to Kowloon City for lunch, the minibus only operates during lunch time, it's like $2.5 per head; some can buy food in the tuck shop, it hv sandwiches, siumai..etc, they actually hv quite a lot of choices.
作者: minijelly    時間: 11-1-24 19:15

原帖由 lauffj 於 11-1-20 22:33 發表
I have no idea abt 明愛XXX but I can tell u abt their lunch, there's a alley next to school, some of the restaurants prepared some lunch boxes and they sell it there, it's about $20 per lunch box incl ...

haha~~我知喇,原來明愛XXX係讀副學士架!唔係一間普通中學黎架!
我見學校方圓十里都好似無咩餐廳,而加聽你講先知有咁多選擇
作者: Bon    時間: 11-2-10 01:15     標題: 回復 22# lauffj 的帖子

My son failed P.E. (1st Test & Exam)
作者: lauffj    時間: 11-2-10 17:56

He didn't fail this time, but only 50 something.......

My son's Chinese also not so good, it makes his LS, Chinese History and Chinese Language all these subjects are not up to standard!! Don't know why it is so difficult for him to study and memorise Chinese, he spent much more time to study these subject than the others.
作者: lauffj    時間: 11-2-10 17:58

His Chinese listening failed also!!
作者: Bon    時間: 11-2-24 12:59

妳們有沒有興趣參加今個暑假學遊團?

BON
作者: lauffj    時間: 11-2-26 11:45

It's too expensive to me, I won't consider although my son wants to go for sure.
作者: minijelly    時間: 11-2-28 10:53

好開心呀~今朝一打開信箱就見到封面試信喇!
作者: 一家的太陽    時間: 11-2-28 13:47

恭喜呀!!
離入讀心儀中學又邁進一步.
抽多點時間同囡囡練下學校提供的面試題目.
加油!!
原帖由 minijelly 於 11-2-28 10:53 發表
好開心呀~今朝一打開信箱就見到封面試信喇!

作者: minijelly    時間: 11-2-28 22:24

原帖由 一家的太陽 於 11-2-28 13:47 發表
恭喜呀!!
離入讀心儀中學又邁進一步.
抽多點時間同囡囡練下學校提供的面試題目.
加油!!

多謝~不過都好多人爭呀,我見最last個no.去到320,仲未計考生編號係a/b/c/d果D呀,而加好緊張呀
作者: crystalcbh    時間: 11-3-2 14:37

各位家長:

我想統一派選黄笏南,想請教你地?

1.在(沙崇)番,放幾多點?
2.在學校吃飯?
3.如想入管弦樂團,難不難,我仔仔小提琴7級?
4.form 4的通識用中文教,會不會影響入大學,人哋看不起?
5.要搬去大圍,會不會少人選?统一時一定要放第一志願?

Thank you!
作者: crystalcbh    時間: 11-3-3 14:06

各位家長:

2.在學校吃飯?
4.form 4的通識用中文教,會不會影響入大學,人哋看不起?

Thank you!
作者: crystalcbh    時間: 11-3-5 16:35

各位家長:

2.在學校吃飯?

Thank you!
作者: monkeybaba    時間: 11-3-6 17:27

本人亦有興趣計劃同小兒選讀WFN,請問各位前輩家長學校係咪將會搬去沙田呀?係暫時性定係永久嫁?
會唔會影響學校本身,同埋老師們會否一起搬呀?

對不起,太多野問啦,因本人對此校十分有興趣...
作者: minijelly    時間: 11-3-7 09:58

原帖由 monkeybaba 於 11-3-6 17:27 發表
本人亦有興趣計劃同小兒選讀WFN,請問各位前輩家長學校係咪將會搬去沙田呀?係暫時性定係永久嫁?
會唔會影響學校本身,同埋老師們會否一起搬呀?

對不起,太多野問啦,因本人對此校十分有興趣... ...

呢樣我答到你,如無記錯好似下年年頭搬到沙祟校舍,約2014年中搬回牛津道
作者: pineapple0983    時間: 11-3-7 12:49

原帖由 minijelly 於 11-3-7 09:58 發表

呢樣我答到你,如無記錯好似下年年頭搬到沙祟校舍,約2014年中搬回牛津道

據探子回報,由於李+X d樓末入得伙,入沙崇條路末通,沙崇要今年9月先搬得過去大圍站。
希望暑假可以執得惦個校舍,因為係臨時,所以求其整下就得,咁下學年WFN就可以入到去。
KLT 舊校舍要2年先搞得惦,最快2015年先搬得番去KLT。
你睇吓女拔搬校裝修就知。
作者: monkeybaba    時間: 11-3-8 23:29

原帖由 pineapple0983 於 11-3-7 12:49 發表

據探子回報,由於李+X d樓末入得伙,入沙崇條路末通,沙崇要今年9月先搬得過去大圍站。
希望暑假可以執得惦個校舍,因為係臨時,所以求其整下就得,咁下學年WFN就可以入到去。
KLT 舊校舍要2年先搞得惦,最快2015年先搬得番去KLT ...

多謝哂倆位,好詳盡•••
作者: lauffj    時間: 11-3-11 20:56

I try to answer the question, if not correct, plz correct me....

1.在(沙崇)番,放幾多點?  now release at 1540
2.在學校吃飯?  can be out for lunch, but I heard from my son, school plans to change when moves to Tai Wai, F.1 and F.2 may need to stay in school for lunch, not confirmed yet.
3.如想入管弦樂團,難不難,我仔仔小提琴7級?  It depends on whether they hv space or not, my son wanted to join orchestra but no space, so he is in symphony band now.
4.form 4的通識用中文教,會不會影響入大學,人哋看不起?  this question I don't know how to answer you.
5.要搬去大圍,會不會少人選?统一時一定要放第一志願? it depends, I choose it, one of the reason because it moves to TaiWai, because I live nearby.
作者: crystalcbh    時間: 11-3-12 16:22

原帖由 lauffj 於 11-3-11 20:56 發表
I try to answer the question, if not correct, plz correct me....

1.在(沙崇)番,放幾多點?  now release at 1540
2.在學校吃飯?  can be out for lunch, but I heard from my son, school plans to change when  ...

Thank you!
作者: Bon    時間: 11-4-15 13:36

終於"又" 考完試lu!
作者: minijelly    時間: 11-5-13 10:17

黃笏南半世紀校舍拆卸重建
(星島)2011年5月13日 星期五 06:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)創校五十年的東華三院黃笏南中學,是東華三院轄下首所開辦的中學,位於九龍塘牛津    道的校舍將於明年清拆,耗資二億二千萬元重建為現代化校舍。不少師生不捨該校挑高四層樓底、容納一千人的禮堂,原來該校禮堂的設計規劃,正是可放映電影的大型戲院。

東華三院黃笏南中學原名「東華三院第一中學」,在一九六一年創立,翌年遷入牛津道校舍。校友會主席莊建忠當年入讀該校中三,當時情景仍記憶猶新,「學校那時還未完工,沒有電鈴,校工只好定時敲打水喉鐵作為上下課鐘聲」。莊建忠中五畢業後返校任職實驗室助理員,一做四十三年,前年退休後參與管理校友會。

莊建忠透露,該校禮堂規模之大,在官津學校相當罕見,更設有放映室,可放置兩台電影放映機,媲美商業戲院,「東華三院當年有意利用禮堂放映電影,作為籌款或文娛用途,但經費所限沒成事,放映室最終改作黑房與童軍房」。

今次學校重建費用為二億二千萬元,計畫明年二月向立法會    通申請撥款,學校在二○一二學年將遷入沙田    大圍的臨時校舍,重建工程預計一四年完成。校長梁志堅指,新校舍將提供三十個課室,並設立演奏室、排練室、健身室及樓高兩層的圖書館暨語言學習中心等,而天台更設立籃球場與緩跑徑,務求提供更多空間,鼓勵學生全人發展。另外,校方正考慮把現時禮堂兩側的對聯石刻拆卸保留,作為歷史傳承。
.
作者: minijelly    時間: 11-5-13 10:20

作者: minijelly    時間: 11-5-13 10:34

有關校舍重建資訊http://www.twghwfns.edu.hk/CustomPage/22/compass_2008-10_5-15.pdf
作者: lauffj    時間: 11-5-14 22:33

Yesterday was school's 50th anniversary, the variety show was great last night!!!
作者: minijelly    時間: 11-5-18 23:10

純粹問下,想知道暑假時學校係咪有D預備班俾中一新生?大概邊段日子?
作者: lauffj    時間: 11-6-4 21:49

last year my son only attended for 4 days only, not the full course, what I remember is.....started early August.....my memory is too bad.....we were not in HK, so my boy only attended the English class
作者: lauffj    時間: 11-6-5 00:06

last year my son only attended for 4 days only, not the full course, what I remember is.....started early August.....my memory is too bad.....we were not in HK, so my boy only attended the English class
作者: minijelly    時間: 11-6-8 18:23     標題: 回復 50# lauffj 的帖子

thank you lauffi,另外想問下你知唔知WFN有幾多叩門位?叩門有咩準備?thanks
作者: BB.Mummy    時間: 11-6-13 17:44

呀女話上年好似有8個叩門位.
作者: minijelly    時間: 11-6-17 11:23

原帖由 BB.Mummy 於 11-6-13 17:44 發表
呀女話上年好似有8個叩門位.

THX!!!
囡囡讀得開心嗎?容易適應嗎?
作者: minijelly    時間: 11-7-5 10:46

2011 S1報到
作者: Claudiawty    時間: 11-7-5 18:41     標題: 回復 1# minijelly 的帖子

Congratulations!! minijelly
作者: baekdoosan    時間: 11-7-5 18:54

2011 S1報到 x2
作者: kansang    時間: 11-7-5 19:04     標題: 回復 54# minijelly 的帖子

2011 S1報到 X3
作者: minijelly    時間: 11-7-5 23:09

原帖由 Claudiawty 於 11-7-5 18:41 發表
Congratulations!! minijelly

thank you~~多謝大家一直以來既幫忙&鼓勵,囡囡學校一共有9個同學派左入黎呀,請大家多多指教
作者: minijelly    時間: 11-7-5 23:15

恭喜晒呀~~baekdoosan &
kansang

黎緊6年大家互相提點,並肩作戰,唔止亞囡,我自己都好緊張,今年確實係重大轉變,希望大家都快D適應,盡情投入校園生活啦,keep in touch~~
作者: AS-Ma-Ma    時間: 11-7-6 00:44

呀仔入左, 我OK. 但呀仔唔開心, 佢想入迦密, 佢學校22個入迦密, 6個WFN.
我向facebook開個WFN MaMa群組, 大家交流下啦.search at [email protected]
作者: BB.Mummy    時間: 11-7-6 01:11

恭喜呀!minijelly!!
作者: kansang    時間: 11-7-6 05:44     標題: 回復 60# AS-Ma-Ma 的帖子

呵呵.....我囝囝學校對於迦密和WFN 各有擁護者的....我囝囝因一直在喇沙書院操水所以我和囝囝選WFN方便些啦......
作者: minijelly    時間: 11-7-6 10:13

原帖由 BB.Mummy 於 11-7-6 01:11 發表
恭喜呀!minijelly!!

THANK YOU
作者: AS-Ma-Ma    時間: 11-7-6 11:50

我住黃埔, 返迦密真係快靚正.
現派去黃笏南, 比教麻煩, 有無最好路線提供 ??
作者: Fayme    時間: 11-7-6 12:18

2011 S1報到 x3
作者: Fayme    時間: 11-7-6 12:22

minijelly:

呀囡們可依舊做同學仔啦!
作者: AS-Ma-Ma    時間: 11-7-6 17:45

** 有無提共 ?? **
作者: lopoto    時間: 11-7-6 17:50

原帖由 AS-Ma-Ma 於 11-7-6 17:45 發表

** 有無提共 ?? **

其實我覺得迦密仲偏僻,會麻煩D

黃埔有2號/2A小巴,仲有12A巴士,喇沙利道落,之後行一段路就到
作者: AS-Ma-Ma    時間: 11-7-6 20:43

Thanks. 多謝提供.
作者: minijelly    時間: 11-7-7 09:26     標題: 回復 66# Fayme 的帖子

我地一共4個女仔派左入黎,你囡囡係?我囡好開心呀,佢話有人陪佢喇,一齊努力呀!
作者: weiwei    時間: 11-7-7 10:04     標題: 回復 64# AS-Ma-Ma 的帖子

MTR 火車 到 大圍 站,  is it Okay? (after moving to Tai Wan)

作者: minijelly    時間: 11-7-7 10:23

出左暑期銜接班通告,有無人去?
http://www.twghwfns.edu.hk/download/notice/237.pdf
作者: kansang    時間: 11-7-7 13:44     標題: 有家長在BK報料

有家長在BK報料
黃芴南今日攪小一叩門考試 ... 三百人一齊考 ... 考中英數三科, 需時兩個鐘. 重壯觀過考會考 ~~~
作者: 豬仔    時間: 11-7-7 14:37

唔好意思, 有事想請教各位, 請問住係青衣, 係咪只有搭mtr到九龍塘再轉小巴到學校呢? 朝早幾點要返到學校? 早上小巴d車密唔密同多唔多人排隊上車呢? 謝謝~
作者: baekdoosan    時間: 11-7-7 15:53

頭先註冊時, 有個姨姨在校外門口派校車傳單, 不妨拿張看看.
作者: minijelly    時間: 11-7-7 20:23

原帖由 baekdoosan 於 11-7-7 15:53 發表
頭先註冊時, 有個姨姨在校外門口派校車傳單, 不妨拿張看看.

我今日都註左冊喇,嘩...中學D書真係好貴呀,買齊晒要$3500呀,我想問下兩本字典係咪一定要買架?THANKS
作者: lopoto    時間: 11-7-7 22:30

原帖由 minijelly 於 11-7-7 20:23 發表

我今日都註左冊喇,嘩...中學D書真係好貴呀,買齊晒要$3500呀,我想問下兩本字典係咪一定要買架?THANKS

書單好似有寫 FOR REFERENCE ONLY 咁上下的字,唔一定要買,因為都應該唔駛帶返學。

我個仔當年都無買,而到而家為止都無見過佢拎屋企D字典返學用。
作者: BB.Mummy    時間: 11-7-7 23:09

Hi  minijelly!
字典可以唔使買.
作者: minijelly    時間: 11-7-7 23:14

thank you兩位,我都唔打算買字典喇,因為我自己都有,可以慳返500大洋呀!
作者: minijelly    時間: 11-7-7 23:20

今日負責幫忙註冊既哥哥姐姐,談吐斯文,大方得體
F1有無分精英班?我囡勁心急想攞校服,佢話好靚喎
佢而加好似鄉下妹出城咁,乜都覺得新奇又刺激,見到有小食部就開心呀
作者: lopoto    時間: 11-7-7 23:30

原帖由 minijelly 於 11-7-7 23:20 發表
今日負責幫忙註冊既哥哥姐姐,談吐斯文,大方得體
F1有無分精英班?我囡勁心急想攞校服,佢話好靚喎
佢而加好似鄉下妹出城咁,乜都覺得新奇又刺激,見到有小食部就開心呀 ...

F.1 好似無分精英班 (而家唔知,不過我仔當年無)

有無同個女搵下附近有咩食呀 ? LUNCH可以出街食喎!
作者: 豬仔    時間: 11-7-8 11:44

唔該晒, 等我留意下....thx!
原帖由 baekdoosan 於 11-7-7 15:53 發表

作者: minijelly    時間: 11-7-8 12:20     標題: 回復 81# lopoto 的帖子

尋日差D熱死我,我又無做足防曬措施,打算29/7先睇下,有無提示呀?學校一出行邊便多D野食呀?我幾次去都係係太子道落車,再係LS條巷仔行上去咋,眼見沿途都無咩鋪頭喎
作者: lopoto    時間: 11-7-8 12:38

學校附近又真係無咩野食

我個仔多數:
1. 搭小巴落九龍城
2. 搭小巴去又一城 (不過少去,佢話唔係好夠時間,會食得好趕)
3. 牛津道球場飯盒 (但牛場D食乾淨程度我就唔知)
4. 學校食小食

我個仔唔訂飯,有時D同學係LUNCH個刻先話出街食,訂左飯的同學就要自己係學校食飯,好似被人孤立左咁喎
作者: kokomum    時間: 11-7-8 14:57

啱啱同阿仔註冊咗。見到有好多師兄師姐喺度幫手,佢哋斯文有禮兼熱心,阿仔喺咁嘅環境中成長我都擔心少 D!噚日有同學話用咗個半鐘頭填表格,心想有無咁誇!?點知今日真喺要攪咁耐,填表填到頭都暈 走時順便帶阿仔認吓路,不過真喺好曬,沿路又無瓦遮頭,擔住把遮都頂唔住。

表姐仔以前都喺喺牛津道讀書,佢話午飯時段路邊喺有好多車泊喺度賣飯盒,平就夠平,不過就唔夠乾淨,肚痛多幾次就寧願同同學仔去九龍城食飯,佢勸我唔好怕麻煩,記得去九龍城食飯。我見附近得嗰兩間快餐店,睇怕阿仔第日都喺食在九龍城!

我同阿仔講唔好怕羞,快 D 認識同學,約好飯腳,第時食飯就有伴,集齊五個仲可的嚟的去,希望佢成功啦!
作者: minijelly    時間: 11-7-9 00:39     標題: 回復 85# kokomum 的帖子

我都填左好耐呀,你講得無錯,真係填到頭都暈埋
作者: weiwei    時間: 11-7-9 11:56     標題: 回覆 73# kansang 的文章

Secondary 1, not Primary 1.
作者: crystalcbh    時間: 11-7-9 13:46

想問下各位家長:

F.3升F.4 選科是跟句,全級成績(名次)選先 or 該科成績(名次)選先?

作者: 快樂鳥    時間: 11-7-9 16:34     標題: 出售S1舊書

小兒升S2, 有S1舊書平售 !

有意者, 請pm我或留言 ! 謝謝 !
作者: kokomum    時間: 11-7-9 18:47

想請問 8/8 - 19/8 嘅樂理班喺嘜東東?因為我攪完註冊同訂校服後 D 人已經走清去食午飯,份樂器班表格我唯有交去校務處,但校務處 D 職員又好似唔太清楚,佢話會幫我轉交份嘢比負責人,話會覆電話比我,不過到宜家都未覆,攪到個心囉囉攣

想請問以下問題:
1) 呢 D 樂器班喺未要收費?
2) 仔仔已經喺出面學緊,咁喺咪可以唔洗喺學校學?
3) 8月嘅樂理班喺咪要報咗學校嘅樂器班先有得上?定喺
    每個學生都要上?
作者: minijelly    時間: 11-7-10 22:54     標題: 回復 90# kokomum 的帖子

我囡都係出面學緊樂理,所以我都唔打算報學校果個,淨係留左名如果單簧管有面試果陣去睇下,我想問咁多位,係學校學單簧管學費多少?S1先黎學會唔會太遲?
作者: AS-Ma-Ma    時間: 11-7-11 14:56

原帖由 kokomum 於 11-7-8 14:57 發表
啱啱同阿仔註冊咗。見到有好多師兄師姐喺度幫手,佢哋斯文有禮兼熱心,阿仔喺咁嘅環境中成長我都擔心少 D!噚日有同學話用咗個半鐘頭填表格,心想有無咁誇!?點知今日真喺要攪咁耐,填表填到頭都暈mouth:" /> 走時順便帶阿仔認吓路, ...

知唔知系唔系F1就出街食 ?? 7/7同阿仔注完冊, 諗住帶佢出去覓食, 都幾麻煩, 方原十里都無咪食 !! 真的要去九龍城, lunch time 唔知幾耐, 一來一回唔知夠唔夠時間 ?? 夏天行去來回,都成身濕哂, 都無胃口食囉. 所以我諗住叫佢訂一個月反先, 等識到飯腳先考慮出去食.
作者: AS-Ma-Ma    時間: 11-7-11 15:04

原帖由 kokomum 於 11-7-9 18:47 發表
想請問 8/8 - 19/8 嘅樂理班喺嘜東東?因為我攪完註冊同訂校服後 D 人已經走清去食午飯,份樂器班表格我唯有交去校務處,但校務處 D 職員又好似唔太清楚,佢話會幫我轉交份嘢比負責人,話會覆電話比我,不過到宜家都未覆,攪到個心 ...

樂器同樂理都唔一定嚮學校學, 只是多個平台比你選擇.
如果你出面有學開而又OK, 咁你不一定要在學校學.
因我仔未學樂理, 而佢話開學會由4級教起, 暑期班會學1-3級, 所以我會報樂理班
作者: AS-Ma-Ma    時間: 11-7-11 15:15

原帖由 minijelly 於 11-7-7 10:23 發表
出左暑期銜接班通告,有無人去?
http://www.twghwfns.edu.hk/download/notice/237.pdf

乜唔系一定要報咩 ?? 不過要$$我就有D差意 !! 我未有時間八其他學校的銜接班要唔要$$.
注冊時問老師系唔係一定要報, 老師話雖然唔系一定, 但佢地強烈建議去讀, 所以我都報左.
作者: kokomum    時間: 11-7-11 17:43     標題: 回復 92# AS-Ma-Ma 的帖子

我仲以為學校無得訂飯!?

咁我都會要仔仔先訂一個月再作決定,費事佢論論盡盡食到過咗時間都唔知!

請問各位家長有無幫小朋友訂 locker用?
作者: 快樂鳥    時間: 11-7-11 18:58

我試下以過來人身份答, locker $140 要租, 因中一課本比較重。

下午lunch 第一個月訂好些, 因為他們還未懂得搵食, 但個仔話難吃。

樂理班, bridging 
course 我上年也有報。

WFN 要求 F3前要考五級樂理, 因一開學教4級, 暑期教1-3級。

資料希望幫到手。
作者: AS-Ma-Ma    時間: 11-7-11 23:06

唔知你地比幾錢仔女食飯?? 我大仔返何文田, 比$30佢都OK,仲有錢儲, 唔知尼頭夠唔夠?? 
作者: minijelly    時間: 11-7-11 23:32     標題: 回復 94# AS-Ma-Ma 的帖子

我都報左呀,我8左華英淨係返3日,但好多暑期功課做,上智要俾$400,返完可refund$300,銀禧好似大約$1200
(純粹8掛,唔知有無收錯風架)
作者: HappyEE    時間: 11-7-12 11:38

係yahoo有人寫以下資料, 請問現在是否都一樣, 中一已有精英班? 中四三文兩理? 如要選理科, 是否一定要係初中入精英班? 新三三四會唔會文理比例有變?

黃笏南中學中一係有精英班, 不過每班都有人好出色, 有人好差!

中二開始就精英班
2A:精英班(全級名次單數)
2B:精英班(全級名次雙數)
2C:普通班(中文成績最好)
2D:普通班(數學成績最好)
2E:普通班(英文成績最好)

中三(與中二一樣)

中四:
4A1:文科班(精英分子)
4A2:文科班(普通人)
4A3:文科班(普通人)
4S1:理科班(唔洗讀AMATH)
4S2:理科班(要讀A MATH)

中五(與中四一樣)

中六:
6A:文商班
6S:理科班

中7(與中六一樣)
作者: minijelly    時間: 11-7-12 17:16

今日分班試衰左,亞囡話中文作文睇錯題目

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5