用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黄芴南中學 交流區
go

黄芴南中學 交流區   [複製鏈接]

我唔係WFN家長,不過上次OPEN DAY欣賞過樂團演出,真係聽出耳油:-D

HI LAUFFJ:

我想請問你小朋友上年係咩成績入到WFN架?同埋知唔知INTERVIEW係咩形式架?THX!

原帖由 lauffj 於 10-12-4 21:59 發表
My son got in through lucky draw 1st choice, so he didn't attend any interview, I don't know whether Bon can help u or not.

Thank you lauffj,希望我囡都可以沾下你D旺氣啦!

回復 10# Claudiawty 的帖子

HEHE~~公道自在人心,唔駛激心,佢連咩校網咁基本既資料都唔知就話人唔好,咁可想而知佢有幾清楚WFN吖,插人前請先做做功課啦!
最好全世界都唔識欣賞,唔好同我爭呀

回復 12# Bon 的帖子

thank you Bon!!!
唔駛group discussion?咁都無咁驚,之前學校有個interview training,我囡唔識爭取發言機會,失左好多分呀!
另外英文in得多唔多?除左朗讀文章之外,有無邊part仲需要用英文?thanks

回復 15# Claudiawty 的帖子

Ok,thanks claudiawty,
咁我都要做好兩手準備,到時去曬佢冷先!

原帖由 lauffj 於 10-12-16 13:15 發表
L.S. teacher forced my son rang me yesterday, because he never remember filing his test paper into the file, and I also never know he have to so that I can remind him, my son always forgets this and t ...

小學階段你係咪負責幫佢執書包?所以佢咩都依賴你?係唔係都好,不如試下大家一齊執啦,慢慢~慢慢就放晒手佢自己執,唔知咁樣O唔OK呢

今日收到中學概覽,想請問WFN係咪無家政?咁生活教育係乜東東黎架?THANKS

今日去左交表喇,而加個人輕鬆晒,原來係太子道落車行上去唔係好遠咋喎,好彩男拔門口雪糕哥哥指點行小路咋!
見WFN隔離個間明愛XXX(唔記得個名)係咪中學黎架?大家放學/lunch時間撞唔撞架?我今日見到好多無著校服既青年係明愛XXX門口食煙呀!
另外WFN附近都好似無乜食店,平時小朋友LUNCH去邊度食架?
THANKS

原帖由 lauffj 於 11-1-20 22:33 發表
I have no idea abt 明愛XXX but I can tell u abt their lunch, there's a alley next to school, some of the restaurants prepared some lunch boxes and they sell it there, it's about $20 per lunch box incl ...

haha~~我知喇,原來明愛XXX係讀副學士架!唔係一間普通中學黎架!
我見學校方圓十里都好似無咩餐廳,而加聽你講先知有咁多選擇

好開心呀~今朝一打開信箱就見到封面試信喇!

原帖由 一家的太陽 於 11-2-28 13:47 發表
恭喜呀!!
離入讀心儀中學又邁進一步.
抽多點時間同囡囡練下學校提供的面試題目.
加油!!

多謝~不過都好多人爭呀,我見最last個no.去到320,仲未計考生編號係a/b/c/d果D呀,而加好緊張呀

原帖由 monkeybaba 於 11-3-6 17:27 發表
本人亦有興趣計劃同小兒選讀WFN,請問各位前輩家長學校係咪將會搬去沙田呀?係暫時性定係永久嫁?
會唔會影響學校本身,同埋老師們會否一起搬呀?

對不起,太多野問啦,因本人對此校十分有興趣... ...

呢樣我答到你,如無記錯好似下年年頭搬到沙祟校舍,約2014年中搬回牛津道

黃笏南半世紀校舍拆卸重建
(星島)2011年5月13日 星期五 06:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)創校五十年的東華三院黃笏南中學,是東華三院轄下首所開辦的中學,位於九龍塘牛津    道的校舍將於明年清拆,耗資二億二千萬元重建為現代化校舍。不少師生不捨該校挑高四層樓底、容納一千人的禮堂,原來該校禮堂的設計規劃,正是可放映電影的大型戲院。

東華三院黃笏南中學原名「東華三院第一中學」,在一九六一年創立,翌年遷入牛津道校舍。校友會主席莊建忠當年入讀該校中三,當時情景仍記憶猶新,「學校那時還未完工,沒有電鈴,校工只好定時敲打水喉鐵作為上下課鐘聲」。莊建忠中五畢業後返校任職實驗室助理員,一做四十三年,前年退休後參與管理校友會。

莊建忠透露,該校禮堂規模之大,在官津學校相當罕見,更設有放映室,可放置兩台電影放映機,媲美商業戲院,「東華三院當年有意利用禮堂放映電影,作為籌款或文娛用途,但經費所限沒成事,放映室最終改作黑房與童軍房」。

今次學校重建費用為二億二千萬元,計畫明年二月向立法會    通申請撥款,學校在二○一二學年將遷入沙田    大圍的臨時校舍,重建工程預計一四年完成。校長梁志堅指,新校舍將提供三十個課室,並設立演奏室、排練室、健身室及樓高兩層的圖書館暨語言學習中心等,而天台更設立籃球場與緩跑徑,務求提供更多空間,鼓勵學生全人發展。另外,校方正考慮把現時禮堂兩側的對聯石刻拆卸保留,作為歷史傳承。
.

有關校舍重建資訊http://www.twghwfns.edu.hk/CustomPage/22/compass_2008-10_5-15.pdf

純粹問下,想知道暑假時學校係咪有D預備班俾中一新生?大概邊段日子?

回復 50# lauffj 的帖子

thank you lauffi,另外想問下你知唔知WFN有幾多叩門位?叩門有咩準備?thanks

原帖由 BB.Mummy 於 11-6-13 17:44 發表
呀女話上年好似有8個叩門位.

THX!!!
囡囡讀得開心嗎?容易適應嗎?

2011 S1報到
‹ 上一主題|下一主題