用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 有無2011年9月讀基真P1的同學仔
樓主: carris
go

有無2011年9月讀基真P1的同學仔 [複製鏈接]

呢度又有少少..
http://www.uncledos.hk/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5922&forum=3&post_id=12781

學生升中派位統一派位階段是以呈分試的成績, 要加上學兄/學姊在中一編班試成績作微調, 然後將全區學生按成績高低分banding, 之後每個banding便由幸運隨機號碼作先後派位分配了.

唔該晒你呀, 你之前提過怕統一嘅number 唔靚. 查實呢個咩number黎架..

係教育署編比每一個參加統一派位嘅學生嘅number (我哋係唔會知),因為統一派位,唔係計分制.

即係舉個例..如果你揀基真係首選...咁當有70個位係統一學額...咁會跟教育署編比學生嘅number,首70名(跟志願& assign number 嘅前後)去取錄.. 我嗰陣唔排基真做第三位..就係驚錯過埋呢間學校...所以先排第二...

即係在我個case..我囡囡 number 唔夠人地前..所以第一志願我哋入唔到..

但係注意..因為你垮區...只能填甲部(3 個志願) 甲部只得10%學額..即係如果下年基真得70個位係統一學額..你要係首7個 number 先獲取錄..

所以如果你好想入..你自行階段要揀定佢..

明白啦..如果決定入基真我都會放係自行既第一志願因為我睇d forum葵涌個邊d人都爭仁立/仁紀, 因為自行選仁立15分跟本就係將個機會掉去鹹水海, 博個統一10% 7個位又係渺茫, 倒不如選d15分有機會入到個d..

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 15:17 發表
係教育署編比每一個參加統一派位嘅學生嘅number (我哋係唔會知),因為統一派位,唔係計分制.

即係舉個例..如果你揀基真係首選...咁當有70個位係統一學額...咁會跟教育署編比學生嘅number,首70名(跟志願& assign numb ...

無錯..我嘅意思就係咁...祝你好運!

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 17:25 發表
無錯..我嘅意思就係咁...祝你好運!

謝謝你

原帖由 jojoplanet 於 11-7-23 14:30 發表
15分有無機會第一輪入呢?我係跨區架..

15分是有機會入基真的, 但不是一定....我原本以為15分是必入, 但在買校服當日重遇一位家長, 佢第一輪都是15分, 但入唔到, 統一派位時填基真為第一志願就入咗, 我推想是我住得近過佢(我住荔景山, 佢住葵芳), 或是其他原因, 所以收咗我個女而無收佢個仔....

成日聽講座話第一輪收晒高分的, 如果有同分的人多於自行分配的位會交比教育局抽籤, 我就聽係小學做過的人講係學校自己決定的, 試想間間學校都比教育局抽籤, 你估教育局咁得閑咩....至於點爭取同分人地都簡你優先, 我估除了住得近的因素, 就是誠意, 我第一輪交表是第一日頭果幾個人交表, 係校長親自收表, 我地仲係兩公婆一齊去, 比學校知道你好有誠意.....另外我有做定阿女的簡歷, 但最後無交, 因為直覺覺得個校長唔受呢套....

第一輪可以做的其實是這些.....

開放日, 你可以留意:
http://chsc.hk/fpta/KWT/show_content.php?section_id=0&section_menu_id=1&lang_id=2&c_id=255
可以一次過睇晒葵青的學校

oh~~~原來今年小一巡禮無得睇基真...可惜...

基真的open day亦會在9月中進行, 可留意學校的網頁..

carris

謝謝你...我都以為第一輪會係教育局按排抽籤..咁我都學你咁早d去交表啦...我打去學校問過佢地暫時未有時間表幾時安排開放日...我好想去睇下..

我囡囡編咗 1C..你哋編咗咩班?!

我個囝同幾個同學仔一齊,編左去1D班,多多指教,大家一齊交流下,因為我相信家長齊心,學校都會進步得快d。
[quote] -------------------------------------

我地係1E

reb1228 : 我之前响 Uncle Dos forum 見過你回我d post o架啦... 多多指教!

我囡囡同佢一個以前幼稚園同學同班..學校話會特別咁編o架喎!

咁編班都唔錯,等d小朋友容易適應。
[quote] -------------------------------------

醒目開學勳章

原帖由 carris 於 11-8-4 11:12 發表
我地係1E

你好! 我仔都係1E呀,

原帖由 mylunar 於 11-8-14 20:55 發表

你好! 我仔都係1E呀,

hello, 同學仔, 27號見!!

原帖由 jojoplanet 於 11-7-29 14:14 發表
carris

謝謝你...我都以為第一輪會係教育局按排抽籤..咁我都學你咁早d去交表啦...我打去學校問過佢地暫時未有時間表幾時安排開放日...我好想去睇下.. ...

基真9月10日, 1200-1600有開放日
http://www.keichun.edu.hk/kcps.htm

原帖由 jojoplanet 於 11-7-26 20:31 發表

謝謝你

Open Day on 10 Sep 2011, pls refer below linkage.
http://www.keichun.edu.hk/kcps.htm

謝謝你呀..
原帖由 poohbb_hk 於 11-8-16 15:48 發表

Open Day on 10 Sep 2011, pls refer below linkage.

我個仔都係今年9 月讀 P1, 不過註冊果日我老公唔記得報校車, 而家開學初期可能要自己送, 煩...
各位家長, 請多多指教
‹ 上一主題|下一主題