用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Catherine vs Kentville
go

St. Catherine vs Kentville [複製鏈接]

無數過wor, 比例上應該差唔多la
其實KVSC每年每級都有成600幾人, 小學來來去去都係考果幾間, 來來去去都係果幾千對父母申請果幾間小學; 年年如是, 位就得咁多, 仲要每年越玩越少位出生率又係咁上升這是一個越來越難玩既音樂椅遊戲啊所以, 個人觀感好難比較的, 兩間都係好學校, 睇你buy邊間jei

原帖由 k.kung 於 10-12-2 13:46 發表
請問KV K3的學生共有多少?  男、女生的比例是否約50:50?

emm...都未必既... 我大囝o係kv讀k3.

報SFA時我o地無交porfolio, 因為當時recepton負責check文件既老師話唔收, 佢o地只係收o左學校既成績表副本, 但之後又有parents話當日佢o地有收porfolio... anyway, 之後我o地都無後補任何証書文件等等

最後都收到SFA既offer.  我想, 阿囝真係憑佢o係kv既訓練去完成SFA既interview

而且, 好多時聽番d小學既 interview內容, 阿囝都有o係學校做過或試過, 所以我本人覺得其實kv 教小朋友既野都好貼近現時小學既要求同基本, 而且仲好有系統同一手tim.

我仲好慶幸我細囝都o係kv讀緊k1 tim
原帖由 Step_C 於 10-12-3 13:06 發表

Just share. My colleague's daughter, a K3 student of SOKA, has been accepted by both SFA and GH!!! The girl joins many PTH speech competitions. Perhaps this helps her perform well in the interviews. ...
‹ 上一主題|下一主題