用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Catherine vs Kentville
go

St. Catherine vs Kentville [複製鏈接]

原帖由 Starfish1027 於 10-12-2 11:01 發表
我個仔讀KV,感覺上KV的課程較其他幼稚園深小小。SC未讀過,所以不太清楚,但其他家長的意見就話兩間D程度都差不多。但今年我問咗好多K3學生家長,不論個學生醒唔醒,校內成績好唔好,暫時都未搵到個DBS有得2nd IN,都唔知點解?:cry ...

早陣子, 主任有向每班小朋友詢問考小學情况, 做左一個小統計, 單是阿囡果班, 英華 / DBS / DGJS 每間都各有幾個入了 2ND INTERVIEW, 而以我所知, 很多班都有類似成績。而單是SPCC, 我自巳認識的都有3位小朋友有OFFER了, 成績很不錯呢! 恭喜哂!
當然認識的小朋友當中, 亦有少數人 (只有數位) 暫時仍然"零"OFFER, 但相信所有結果公佈後, 是有希望的, 希望他們不要灰心! 繼續加油!

原帖由 k.kung 於 10-12-2 13:46 發表
請問KV K3的學生共有多少?  男、女生的比例是否約50:50?

K3 約 600人, 整體應該係男生多於女生一點點, 阿囡果班就18男13女。

原帖由 Ricolas 於 10-12-2 14:03 發表

So, if they are from Kentville or St. Cath??

我指的全都是Kentville 學生。 當然, 我識的St. Catherine 小朋友, 成績都好好架, 兩間同樣是好學校。
選一間適合自已小朋友性格讀的便可!

‹ 上一主題|下一主題