用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

佢地講黎講去港同的缺點, 我都識背 ...哈哈 ~

原帖由 momohh 於 10-12-13 11:43 發表
算吧啦 ! 講嚟講去都是這些名校優點.....我都識背喇 !

醒目開學勳章

我都要左搬右搬先搵到個位剛好放得下
放了琴後成間屋無晒空間
要等以後囡囡可以返入佢房用佢的書桌做功課時,掉了廳那張書桌才有返少少位
現金價買了H&K 的U118M國內組裝琴,TKO-T&L說夠她玩了,呢keyboard又硬身一些,沒有Y or  K那些琴軟

原帖由 mimi1102 於 10-12-13 11:35 發表
我之前買左個電子琴比小女响屋企練習, 但係練左一年, 老師話隻手指唔夠力, 但係屋企又搵唔到個位比佢放鋼琴, 所以依家要落樓下租琴, 好煩 ~

醒目開學勳章

其實我都唔識琴,不過,我建議你可以去"課外活動BK"
同Ming2吹兩咀,她好好人架
好幫人,好多東西都是她教我的
1萬,我就真的不知道
如果20,000左右,有我買那個牌子 H&K
U118 - 中國 CASH/CREDIT CARD 16,800/  24, INSTALMENT 18500
U120 - 中國 INSTALMENT 26700 /36
U121 - 印尼 CASH 23,000, INSTALMENT 24500 /36
,也有T字頭Ming2介紹的
比K字頭的K3好
如果Y字頭,中國或印尼組裝,有些都要去到30,000左右

原帖由 momohh 於 10-12-13 11:40 發表
我都想了幾個月買琴比囡囡, 教琴老師話頭這3年, 可買$10,000 下的二手琴比佢玩住先. 因現每星期只學30分鐘, 又無時間帶佢去練,所以老師話進度會學的比較慢.
請問有什麼牌子和MODEL NO 可作參考呀 ?
...

OK....THANKS !
原帖由 ziyi 於 10-12-13 13:32 發表
其實我都唔識琴,不過,我建議你可以去"課外活動BK"
同Ming2吹兩咀,她好好人架
好幫人,好多東西都是她教我的
1萬,我就真的不知道
如果20,000左右,有我買那個牌子 H&K
U118 - 中國 CASH/CREDIT CARD 16,800/  24, INSTA ...

醒目開學勳章 王國長老

睇下你咩心態, 始終y牌同k牌, 無話邊隻好d, 各有捧場客(我既比喻係男人玩相機, 鐘意nik??就唔會鐘意can??咁解), mainly係手感, 同聲音響亮vs厚既分別
如果當穩陣投資, 始終y牌同k牌係穩陣, 保養得好, 20,30年琴都有價有市, 呢樣係真既, 我隻u3買返黎都十幾年琴, 我又用左4年左右, 我依然好有信心將來可以decent地賣得出
不過買2手琴, 係要搵d行家去, 我果時係叫琴老師幫我搵, 始終2手琴行要靠佢地介紹客源, 唔敢呃佢地(你自己入去買就好難講喇), 2手u1屬初學級, 貨多易搵, 2手u3 or even更高一級u5就難d, 所以果時琴老師見難得有件好野, 就問我會唔會預多dd去買, 咁我就買左架u3
如果細牌子, resell value會跌得快d, 尢其是大陸做, 跌得更快, 不過如果心唸係想要架新琴自用, 短期內唔會打算換琴, 都ok既, 到小朋友彈到7,8級, 開始有要求, 再打算都唔遲
原帖由 momohh 於 10-12-13 02:24 PM 發表
OK....THANKS !

醒目開學勳章

係啊,買大牌子加上原裝,分分鍾到唔玩時還有賺
但我budget所限,加上囡囡唔玩,我自己玩,所以才沒有考慮保值問題,而自己又唔會考到什麼級,耳又沒有那麼靈,所以才買這款

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-13 20:48 發表
睇下你咩心態, 始終y牌同k牌, 無話邊隻好d, 各有捧場客(我既比喻係男人玩相機, 鐘意nik??就唔會鐘意can??咁解), mainly係手感, 同聲音響亮vs厚既分別
如果當穩陣投資, 始終y牌同k牌係穩陣, 保養得好, 20,30年琴都有 ...

今日無意中睇左中學交流個邊一個關於書院的thread, 睇完之後, 令我有d 心緒不靈, 唔知大家睇完之後會點睇呢 ?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 6887&extra=page%3D1

我都睇過, 其實書院部是真的有待發展, 我又不是太擔心, 有人讚書院好亦有人對它有不同的批評, 平常心吧!
iwff
原帖由 mimi1102 於 10-12-14 09:15 發表
今日無意中睇左中學交流個邊一個關於書院的thread, 睇完之後, 令我有d 心緒不靈, 唔知大家睇完之後會點睇呢 ?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 6887&extra=page%3D1 ...

我都明一間學校都一定有人話好, 有人話唔好, 好似小女依家讀緊的幼稚園, 當年响 BK 亦都比人鬧得好勁, 但係我自己一直有個信念, 所以有D "一意孤行" 比佢讀左依家間幼稚園, 到依家K3, 我覺得我的選擇係正確的, 而且我仲不斷推介比我的朋友.
到依家揀港同, 同樣地都有好多外來人的 "意見", 我自己亦都有一個信念, 覺得我冇揀錯, 感覺自已經成為左"港同人",  不過某程度上, 我係比佢的書院吸引 ..所以今朝睇左依個 thread 之後, 先至會有d 心緒不靈, 希望有書院的家長, 可以响依邊留下言, 講下依家書院的情況 ..
謝謝 ~

原帖由 iwff 於 10-12-14 09:21 發表
我都睇過, 其實書院部是真的有待發展, 我又不是太擔心, 有人讚書院好亦有人對它有不同的批評, 平常心吧!
iwff

mimi1102,
之前有個家長savoy 係書院家長, 佢仔仔由港同小學直升至現在中二的, 聽她的意見書院都是一直發展中, 她仔仔都讀得好開心。其實你女女將來升中時, 書院都已經有哂公開試成績及入大學比例, 發展一定比現在更成熟, 所以你到時再考慮是否升書院部都不是大問題。
iwff
原帖由 mimi1102 於 10-12-14 09:35 發表
我都明一間學校都一定有人話好, 有人話唔好, 好似小女依家讀緊的幼稚園, 當年响 BK 亦都比人鬧得好勁, 但係我自己一直有個信念, 所以有D "一意孤行" 比佢讀左依家間幼稚園, 到依家K3, 我覺得我的選擇係正確的, 而且 ...

醒目開學勳章

這個topic我在上星期看了,但我又沒有心緒不靈
每件事都用不同角度,就有不同的看法
如外人批評港同小換了3名校長,2006年老師流失
但我看的是走的人有她的理由,而學校的大方向卻沒有變.仍是我喜歡的活動教學
我的角度是換了2次人,學校的行政,卻沒有影響,這不是健全的表現嗎?
而一些人會說港同書院換校長,由IB轉行新高中
但試想想,這次直資的問題,為什麼矛頭對LOGOS?
其中一個是LOGOS唔聽話,連男拔都是一少部份行IB,其餘行新高中,而LOGOS就要全行2者,走教育局的灰色
如果唔係,新聞點會有咁多料爆
所以,唔行IB行返新高中,想一下,老師的要求,入職時的祈望完全不同了
而且,明知教育局或其他問題行唔成IB,唔通硬去
這是我的看法
我反而很想快些到2012,看一下書院的成績.
但以GSE的成績,應該不會太差.
最重要是學習的環境,我想囡囡多活用腦筋,少默背
放心一些啦

原帖由 mimi1102 於 10-12-14 09:15 發表

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 6887&extra=page%3D1 ...

好多謝 iwff & ziyi 的回應 ..心情好好多勒 ~
自問揀港同之前, 雖然唔及 ziyi 做左咁多 researh, 但係都真係問左好多人, 睇埋港同的教學報告先作出決定, 而且我真係認同攞到100分同考第一不代表一齊, 我唔想我個女變成 "高分低能", 我亦都好期待2012, 但係今朝見到果個人講d 野, 真係 ... 哎 ~
多謝晒你地 ~~ 我已經從拾信心 ..

原帖由 ziyi 於 10-12-14 10:59 發表
這個topic我在上星期看了,但我又沒有心緒不靈
每件事都用不同角度,就有不同的看法
如外人批評港同小換了3名校長,2006年老師流失
但我看的是走的人有她的理由,而學校的大方向卻沒有變.仍是我喜歡的活動教學
我的角度 ...

hihi,

我無改變主意呀, haha....其實係呢排好忙, 忙訂聖誕大餐, 忙搵屋, 跟住呢幾日阿女又病左, 今朝先得閒上下 bk.........一睇........wa....果個 topic, 我已經唔敢再回應喇, 好似我好唔岩咁去比較 2 間學校~

唉, 其實當初真係好煩惱, 唔知點揀, 先諗住問下人意見, 我都唔想搞到咁~~

一於係呢度傾好 lu, hehehe~

明天開始轉冷, 大家要小心身體呀!!

原帖由 iwff 於 10-12-12 17:16 發表
ziyi,
算啦! 我們無需再回應那個topic, 因為真係無謂比較的, 有家長可以不斷發言去講自己學校有幾好, 唔選擇會後悔, 我覺得最終都係留返比樓主自己去衡量決定吧!
都係在這裡發言開心好多。
iwff

...

我屋企都係得電子琴 jar, 囡囡岩岩上完2 年果個 tomlee jmc, sun 先考左試, 阿女話想學小提琴, 我諗住比佢試下啦, 如果有興趣咪繼續, 無既話先學返鋼琴~

你地知唔知邊度學小提琴好呀?

醒目開學勳章

我只想了兩首歌
一切隨風 及 沉默是金
選什麼有什麼問題,問下意見是非常好,唔通自己鑽牛角?
昨天囡囡學琴的功課要練快樂頌,是我喜歡的曲,看了是這首,飯都唔食(橫豎是冷飯)
我跟她一起去琴室,彈下,成個人將日頭那些工作煩惱,委屈都因這曲隨風而去
返到家開心吃冷飯
所以唔好理佢地,最重要你點搞點老人家那關

原帖由 jdepp 於 10-12-14 12:31 發表
hihi,

我無改變主意呀, haha....其實係呢排好忙, 忙訂聖誕大餐, 忙搵屋, 跟住呢幾日阿女又病左, 今朝先得閒上下 bk.........一睇........wa....果個 topic, 我已經唔敢再回應喇, 好似我好唔岩咁去比較 2 間學校~

...

同阿女一齊學琴都係好提議 wor, 等我都諗諗佢先
但係你阿女實學得叻過你架 bor, 咁佢一定學得好有成功感~ hehe

老人家呢, 我決定唔講住, 拖得就拖, hahaha~

原帖由 ziyi 於 10-12-14 12:51 發表
我只想了兩首歌
一切隨風 及 沉默是金
選什麼有什麼問題,問下意見是非常好,唔通自己鑽牛角?
昨天囡囡學琴的功課要練快樂頌,是我喜歡的曲,看了是這首,飯都唔食(橫豎是冷飯)
我跟她一 ...

醒目開學勳章

係啊,佢幾開心架,重話今晚再去,但睇下幾多點下班先
呢排都夜左,年尾
我又沒有專登去學,只是陪佢練是一起玩

原帖由 jdepp 於 10-12-14 13:02 發表
同阿女一齊學琴都係好提議 wor, 等我都諗諗佢先
但係你阿女實學得叻過你架 bor, 咁佢一定學得好有成功感~ hehe

老人家呢, 我決定唔講住, 拖得就拖, hahaha~

...

yes, 年尾好忙呀!! 我而家連 fb 都無日日上, 就黎無晒朋友喇, woowoowooo.....

咁你囡囡係出去學琴, 定係有老師上門呢?

原帖由 ziyi 於 10-12-14 13:09 發表
係啊,佢幾開心架,重話今晚再去,但睇下幾多點下班先
呢排都夜左,年尾
我又沒有專登去學,只是陪佢練是一起玩

醒目開學勳章

去琴行jar
我只希望佢touch wood,唔開心,可以彈下琴發洩一下
可以訓練埋右腦,手仔
沒有要求特別去到什麼level,當然,佢有興趣咪花多一些時間
而她又八足咁多爪,又喜歡畫畫,dance,唱歌,溜冰,只要有得表演的她都喜歡,再大D時,我就睇下佢點選擇
原帖由 jdepp 於 10-12-14 13:13 發表
yes, 年尾好忙呀!! 我而家連 fb 都無日日上, 就黎無晒朋友喇, woowoowooo.....

咁你囡囡係出去學琴, 定係有老師上門呢?

醒目開學勳章 王國長老

HKUGAC係一間自由度比較大既學校....自由度....可以咁講, 男同學要留長頭髮, 老師校長會同佢傾下計, 真係FRIENDLY咁傾, 但唔會迫佢剪, 最緊要大家FEEL COMFORTABLE, 呢個不嬲係HKUGA精神, 我自己覺得AS LONG AS學生心態係仲聽話, 其他野我可以唔去介意
中產"港孩"嘛, 又係果句, 除左學校教學生, 家庭教育都有影響, 前排睇到小學版有個名校生, 話去OUTING, 俾大家樂STAFF鬧 (事實係幾百個客, 大家樂做唔黎, 個女仔仲覺得自己發惡無問題), 睇完我真係頂唔順佢D態度, 講左句: 我個女都係5年班, 如果我知佢咁唔專重人, 我實剷到佢上天花板(無兜口兜面講果句係: 我會一巴星埋去) 我自己OBSERVE到, HKUGA學生係受教既, 雖然有時豬豬地, 但起碼做人態度唔囂張, 識尊重人, 同大人有計傾, 呢D對我黎講更緊要

2012.....我都等緊, 不過我就唔可以睇埋成績至決定升唔升中了(呀....暫時未有其他打算)
原帖由 mimi1102 於 10-12-14 11:41 AM 發表
好多謝 iwff & ziyi 的回應 ..心情好好多勒 ~
自問揀港同之前, 雖然唔及 ziyi 做左咁多 researh, 但係都真係問左好多人, 睇埋港同的教學報告先作出決定, 而且我真係認同攞到100分同考第一不代表一齊, 我唔想我個女變 ...
‹ 上一主題|下一主題