用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

醒目開學勳章

ggoo唔好玩我啦
你的問題問Charlotte Mom咪得啦
我記得Charlotte Mom答過, 在簡介會聽過副校長說,一年大概有10幾個沒有直升
但8成都升英中
詳細真的要問Charlotte Mom

原帖由 ggoo 於 10-12-7 17:39 發表
ziyi:
我改唔到其他會員d資料.如果引用都可以跟住改就好.
你搵料咁叻,你可唔可以搵下往年港同d小學生除著升上去港同中學,有冇其他學生升去其他中學呢?
...

請問你地d小朋友讀邊間幼稚園嫁? 唔知收生同幼稚園有冇關係?

醒目開學勳章

應該沒有關係是那間幼稚園的

原帖由 evaken 於 10-12-7 21:58 發表
請問你地d小朋友讀邊間幼稚園嫁? 唔知收生同幼稚園有冇關係?

ziyi:
我點會玩你wo,想C咩. 只是之前對港同了解得唔夠,依家想了解多D者.我見佢響東區校網,東區有好多名英中,睇下多唔多人入者.
原帖由 ziyi 於 10-12-7 21:10 發表
ggoo唔好玩我啦
我記得Charlotte Mom答過, 在簡介會聽過副校長說,一年大概有10幾個沒有直升
但8成都升英中

...

Hello 各位, 可以加入嗎? 將會做同學仔呢!
working mom
囝囝

醒目開學勳章 王國長老

哈, 你好彩, 我數口好差, 唔知點解呢幾粒數咁記得
校長話, 126人入面, 106直升, 其他20個, 只有4個(定6個)去左中中, 其他都係英中

原帖由 ziyi 於 10-12-7 09:10 PM 發表
ggoo唔好玩我啦
但8成都升英中

...

醒目開學勳章 王國長老

hi~!
我都係working mom ^^
原帖由 jgh 於 10-12-8 03:15 PM 發表
working mom
囝囝

Charlotte_mom:
唔該晒,你是我地既港同百科字典,問物都解答到.(仲有iwff都是)

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-8 16:52 發表
哈, 你好彩, 我數口好差, 唔知點解呢幾粒數咁記得
校長話, 126人入面, 106直升, 其他20個, 只有4個(定6個)去左中中, 其他都係英中

醒目開學勳章

Welcome
I'm working daddy
girl
including your boy
now the 2011/12 P1 is 5 boys vs 6 girls (not count ggoo)
if count is 5 boys vs 7 girls
that means 10% of new parent in here

原帖由 jgh 於 10-12-8 15:15 發表
working mom
囝囝

回復 128# ggoo 的帖子

我只係答下咀架咋, 我一定唔夠Charlotte_mom答得咁咩盡。可以解答的一定答。

iwff

Charlotte_mom:
唔該晒,你是我地既港同百科字典,問物都解答到.(仲有iwff都是)

咁我想問, 每月/學期既雜費多唔多? 大約幾錢呢?

回復 1# jgh 的帖子

每個月學費係 $2100, 雜費果d 我就唔係好清楚, 要等Charolotte_mum or iwff 回得你勒 ~

仲有飯盒錢,每日好似17.5元,你乘返上課日子,大概 200-300 幾百元不等。另外校車錢,過海就會費d過千元。其他雜費唔多,書部費每年唔同,小一大概千多元一年包哂。仲有學校課外活動都係幾十至百多元1個學期。
主要都係學費,飯錢,校車及書部費,雜費一年真的唔多。
iwff

原帖由 mimi1102 於 10-12-9 16:09 發表
每個月學費係 $2100, 雜費果d 我就唔係好清楚, 要等Charolotte_mum or iwff 回得你勒 ~

iwff,
咁都OK喎! thanks a lot!
我聽聞課外活動貴咋, 所以問下:D

醒目開學勳章 王國長老

我都真係唔明(唔係串, 真的)點解成日有人覺得港同d野好貴族, 其實真係平民到不得了
睇住張課外活動表黎答你: 成張紙最貴: 舞蹈進階班, $900一期, $1800一年, 有33堂, 當中仲有d係假期返去特訓半日, 點計都唔算貴吧
管弦樂團, 每次練習2小時, 費用$50, 抵到爛tim啦講真
之前有答過雜費問題, 等我搵下先
原帖由 jgh 於 10-12-9 06:05 PM 發表
iwff,
咁都OK喎! thanks a lot!
我聽聞課外活動貴咋, 所以問下:D

醒目開學勳章 王國長老

搵到喇, 之前個post (搵到我頭暈, bookmark左佢先 ), 順便加d新野
等我數下先:
學費$2100/月
校服幾百, 買鞋襪又幾百
家教會年費$100
全年簿冊及用品$430(包手冊, 學生相, folder美勞費等)
校車, 睇邊區啦, 東區約300幾-400幾
ela(課外活動), 音樂班, 自由參與: 由免費-$900一期不等(嘩原來我女果組係最貴........一般都係幾十蚊一堂(學校無強迫一體一藝果d的, 你咩都唔學又得)
全年買書$613.9 (遲d應該有d每人夾2,3百蚊買圖書輪流睇果d, 學科有時又會訂1,2本書咁), 亦有好幾本書會另外買(都係市面現成教科書, 幾十蚊本)
學期頭交$2000雜費deposit, 咩雜費都o係果度扣 eg比賽報名, 買簿, 牙科保健等
訂lunch約$17一餐, 你可以送飯或者買飯或者帶飯
基本上係咁多喇

有時有d單元可能要另外交錢, 不過真係好有限錢, 多數幾十or幾百蚊例如share返場租, 去游水要叫架車要夾返旅遊巴錢呀咁
今年小5旅行, 去保良局大棠渡假村, $90, 包車費午膳營費, 算唔算貴?

真係講"大洗費", 就要去到高年班有d交流, 有去四川探訪, 有去barcelona home stay交流, 有去世博, 呢d就會千千聲(不過so far我一個都無去 ), 出年啦, 可能俾個女試下去barcelona

睇完其實真係好平實架咋! 我女小4去good sister訓練營, 都係去烏溪沙果d, 班中自己攪活動都係好簡單既野, 燒下野食去下沙灘咁, 我地唔會約埋去滑雪果d架, 唔好太擔心了:)

各位決定左讀港同的家長, 你地的心情, 唔知會唔會同我一樣, 好想快d 到下年九月呢 ? 我依家成日都會imagine 佢著左校服之後個樣 ..哈哈 ..

但係 ..另一方面, 當我開始話比人知我決定左港同之後, 開始要不斷解釋我點解要揀港同. 哎 ~ 真係覺得有d 累, 佢地唔去了解一下港同, 就單憑自己的想像, 就係咁插港同, 而且大家的教學理念都唔同, 我真係覺得好好笑.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-10 00:13 發表
我都真係唔明(唔係串, 真的)點解成日有人覺得港同d野好貴族, 其實真係平民到不得了
睇住張課外活動表黎答你: 成張紙最貴: 舞蹈進階班, $900一期, $1800一年, 有33堂, 當中仲有d係假期返去特訓半日, 點計都唔算貴吧 ...

Charlotte_mum:
你d資料真是好詳盡,好有用,唯一擔心既是學校耐唔耐加一次學費,計埋中學既話,讀晒十二年d錢真是唔少,多過讀大學既錢. 我依家了解得港同越多就越喜歡港同.

mimi1102,
我當初咪又係要解釋, 人人都問點解要去到咁遠呀?間學校好好架?..... 後來都唔講太多了, 只要我同老公都覺得適合仔仔讀已好足夠, 唔需要人去認同的。
d人成日話學校新, 5年又話新, 到現在差不多已10年都話係新, 同老牌學校永遠比較唔到的。
iwff
原帖由 mimi1102 於 10-12-10 09:31 發表
各位決定左讀港同的家長, 你地的心情, 唔知會唔會同我一樣, 好想快d 到下年九月呢 ? 我依家成日都會imagine 佢著左校服之後個樣 ..哈哈 ..

但係 ..另一方面, 當我開始話比人知我決定左港同之後, 開始要不斷 ...

其實十年已經唔可以叫做新, 好多野都上左軌道, 而且從你地前輩度聽番黎, 都覺得間學校係變得越來越好.
冇公開考試成績, 的而且確令到好多人都會對依間學校有懷疑, 但係自從我知道中學果邊依家做緊咩, 中學334, 個個都驚緊果課"通識" 的時候, 我就真係唔好擔心.
我同ggoo一樣, 越認識得多依間學校, 就越鍾意依間學校 ..
原帖由 iwff 於 10-12-10 10:55 發表
mimi1102,
我當初咪又係要解釋, 人人都問點解要去到咁遠呀?間學校好好架?..... 後來都唔講太多了, 只要我同老公都覺得適合仔仔讀已好足夠, 唔需要人去認同的。
d人成日話學校新, 5年又話新, 到現在差不多已10年都話 ...
‹ 上一主題|下一主題