用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

報到!!

你好快手, hahaha~
原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:58 發表
大家入來討論下
我是一個比較緊張的父親,我已經開始留意周邊的事
如校車/ELA等
昨天打了電話去問Seven(Zeven)書包
店裡職員說已經out of stocks,下一批在出年4月份才到港,沒有得預定,沒有介紹書及網頁先看款
有興趣 ...

seven 對我女黎講太大喇 (even 係s size)~

之前係台灣買左一個 (我咪仲chi sin, 一早買左 haha), 有d 似日本果d, 但係輕身好多, 同埋大個d, 我諗都岩小一用既, 小一應該唔使拎好多野, rite?

yeah!!

welcome! i live in hk island, too. :)

原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:13 發表
Hi, please count me in as we had decided to give up RC and join HKUGA in the coming year, because my son loves HKUGA much than RC,  however, I'm not living in TKO, I live in HK Island, would you mind?

唔緊要啦, 傾住先 lor, 可能最終你都係揀港同呢

原帖由 ggoo 於 10-12-2 11:13 發表
ziyi:
我知你響呢間開著topic,但我唔是幾好意思過來報到,因為我仲未決定,又怕比人鬧.

咁真係好平~

我住北角, 過 2個月會搬, 而家諗緊搬去邊好, 想問下 island resort 可以養狗嗎?

原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:25 發表
loklik451,
Nice to meet you ar ..
你會唔會坐校車呀 ? 我諗住比佢坐單程. 雙程 $360, 單程 $240, 好抵坐呀 ~

thanks. 咁可以考慮下, haha~
原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:43 發表
可以,island resort 好多人養狗,放心.

me too.
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:52 發表
I am working mom ...

好呀, 希望大家可以做同學啦
原帖由 ggoo 於 10-12-2 12:04 發表
jdepp:
咁我就厚住面皮一齊傾啦
你女既例子我都有同老公傾,我話人地名校都唔讀wo,揀著港同,依家loklik451又放棄高主教去讀港同,我又可以攞來同老公傾.
...

ggoo,

hahaha..... 你老公真係好心儀傳統學校 wor, 真係要好費心先可以令人改變主意既~

原帖由 ggoo 於 10-12-2 12:24 發表
jdepp:
我同老公講有人放棄高主教入讀港同,我老公話咁不如我地去敲高主教門.(因為我地初時放高主教做第一志願,不過冇收到我女),真是比我老公激C.
...

loklik451,

我都同老公有左共識, 只要我地一家人覺得適合就得喇, 真係 "問心無愧"喇, haha....

之不過我仲未同屋企人講, 預左會好多說話聽, 始終老人家觀念都比較傳統呢~

原帖由 loklik451 於 10-12-2 12:25 發表
ggoo,
其實放棄RC我同老公都有struggle過,同jdepp一樣得唔到所有人既認同,但最後我同老公想通了,我地唔在乎學校是否名校或唔名校,只在乎阿仔是否讀得開心,是否有自信,這一點我相信HKUGA可以做到,正如老公所說,沒有其 ...

我又唔想買咁貴呢, 我想年年買新書包比個女, 新學年返學都精神d 丫ma~ heheh~

spi 好 重咁~

原帖由 ziyi 於 10-12-2 12:33 發表
係大一些的
但我貪佢夠耐用,Charlotte_mom囡囡都有用
用了4年都好新的,只不過她分享-說再唔買個新的怕囡閙佢6年都同一個書包
其他書包有人說SPI

Charlotte_mom, iwff,

你地要多d 入黎呀, 有好多野要你地指教架~

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 12:54 發表
我一路睇, 唔敢入黎踩場
既然你踩, 我又踩
今年D家長真係好好, 仲有咁耐至開學已經咁好傾

thanks for your info~
原帖由 loklik451 於 10-12-2 13:12 發表
無錯,藍灣是有post話唔可以養狗,但我係藍灣住左6年眼見好多狗係藍灣出入,機本上如果出入lobby時將狗隻有袋妝住係唔會有人complain既(當然如果你隻狗經常大叫,就另計),而藍灣後面有座山係放狗人士既好去處添.

穴 ...

我地都好驚會將個女變成坐定定呀~

原帖由 ziyi 於 10-12-2 13:32 發表
我都比你幸運
沒有壓力去找名校,我妻子的朋友都有這壓力
而我媽跟我姊都只要求找一間可以接受馬騮妹的學校
唔好將佢變成坐定定的

係啦, 好慢, 又成日將我 log-out, 一日要 log-in 好多次
原帖由 ggoo 於 10-12-3 13:53 發表
個bk咁傻我既出現率都咁高,我都服著自己,好似上著bk癮咁. (bk成日傻,搞到冇晒mood)

hihi,

我無改變主意呀, haha....其實係呢排好忙, 忙訂聖誕大餐, 忙搵屋, 跟住呢幾日阿女又病左, 今朝先得閒上下 bk.........一睇........wa....果個 topic, 我已經唔敢再回應喇, 好似我好唔岩咁去比較 2 間學校~

唉, 其實當初真係好煩惱, 唔知點揀, 先諗住問下人意見, 我都唔想搞到咁~~

一於係呢度傾好 lu, hehehe~

明天開始轉冷, 大家要小心身體呀!!

原帖由 iwff 於 10-12-12 17:16 發表
ziyi,
算啦! 我們無需再回應那個topic, 因為真係無謂比較的, 有家長可以不斷發言去講自己學校有幾好, 唔選擇會後悔, 我覺得最終都係留返比樓主自己去衡量決定吧!
都係在這裡發言開心好多。
iwff

...

我屋企都係得電子琴 jar, 囡囡岩岩上完2 年果個 tomlee jmc, sun 先考左試, 阿女話想學小提琴, 我諗住比佢試下啦, 如果有興趣咪繼續, 無既話先學返鋼琴~

你地知唔知邊度學小提琴好呀?

同阿女一齊學琴都係好提議 wor, 等我都諗諗佢先
但係你阿女實學得叻過你架 bor, 咁佢一定學得好有成功感~ hehe

老人家呢, 我決定唔講住, 拖得就拖, hahaha~

原帖由 ziyi 於 10-12-14 12:51 發表
我只想了兩首歌
一切隨風 及 沉默是金
選什麼有什麼問題,問下意見是非常好,唔通自己鑽牛角?
昨天囡囡學琴的功課要練快樂頌,是我喜歡的曲,看了是這首,飯都唔食(橫豎是冷飯)
我跟她一 ...

yes, 年尾好忙呀!! 我而家連 fb 都無日日上, 就黎無晒朋友喇, woowoowooo.....

咁你囡囡係出去學琴, 定係有老師上門呢?

原帖由 ziyi 於 10-12-14 13:09 發表
係啊,佢幾開心架,重話今晚再去,但睇下幾多點下班先
呢排都夜左,年尾
我又沒有專登去學,只是陪佢練是一起玩

點可以咁架呢?

咁係咪即係一齊學?  定係佢學完你自學?  

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-15 10:24 發表
我女呀.....我會認真建議家長就算唔識琴, 都去了解一下簡單樂理, 幫下小朋友(無理由佢幾歲學到, 我地幾廿歲學唔到架嘛), 其實佢地學完一個鐘, 如果有野唔記得, 又無人問, 父母又唔知佢彈得岩唔岩, 由得佢下星期至算, 小朋友都好無助架
我女細個, 我都係咁STRATEGY, 而家佢都考完4級了...
‹ 上一主題|下一主題