用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

第二個 !! 報到 !!
原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:01 發表
報到!!

你好快手, hahaha~

唔識 Seven 書包喎, 好好架 ? 我一早答應左我個女買公主書包比佢添 ..

原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:58 發表
大家入來討論下
我是一個比較緊張的父親,我已經開始留意周邊的事
如校車/ELA等
昨天打了電話去問Seven(Zeven)書包
店裡職員說已經out of stocks,下一批在出年4月份才到港,沒有得預定,沒有介紹書及網頁先看款
有興趣 ...

hi loklik451,
我都係住港島區, 我住小西灣.
原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:13 發表
Hi, please count me in as we had decided to give up RC and join HKUGA in the coming year, because my son loves HKUGA much than RC,  however, I'm not living in TKO, I live in HK Island, would you mind?

loklik451,
Nice to meet you ar ..
你會唔會坐校車呀 ? 我諗住比佢坐單程. 雙程 $360, 單程 $240, 好抵坐呀 ~

原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:20 發表
Hi, mimi1102,me too, Island Resort. nice to meet you.

我唔係住藍灣, 不過印象中成日都見到有人帶住d 狗出入 ..應該得掛 ~
原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:38 發表
咁真係好平~

我住北角, 過 2個月會搬, 而家諗緊搬去邊好, 想問下 island resort 可以養狗嗎?

我個係女呀, 我地都係諗住車佢返學, drop 低佢我地就返工.
放學諗住坐校車, 因為怕打風落雨要走出黎等巴士都幾麻煩. 成條路雖然好短, 但係全露天, 叫姐姐出黎接佢, 一個月都要100蚊啦, 所以如果單程 $240, 真係好抵.
原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:41 發表
mimi1102,
我未決定呀!因為老公返工時可以車阿仔, 請問你個小朋友係仔定女呀?

I am working mom ...
原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:50 發表
如果係既,我都俾阿仔坐校車算la, btw, i'm fulltime mum.

ziyi,
好呀, 請你 pm 我呀 ~ thx ~
原帖由 ziyi 於 10-12-2 12:27 發表
成仟1個,看了小一雜談有關書包及其他的討論
是最輕的護脊書包
在網上看了一些Blog,很colourful的,我囡囡看了其中一個是pink的很喜歡
如果你要地址電話,我再post上來,或PM/E-mail

...

thanks ar ~

原帖由 ziyi 於 10-12-2 13:41 發表
I PINCO PALLINO
圓方 - 水1102 Tel: 21968633 Open 11:00~22:00
海運 - G48 Tel: 23751137 Open: 10:30~20:00
利園2期 - 215-216 Open: 10:30~20:30

前兩晚我响 toilet 刷緊牙時, 聽到晚間新聞話 2015年有MTR可以去到黃竹坑, 我開心到响 toilet 走左出黎睇 ..真開心呀 ~  到時我地上書院時, 就緊加方便勒 ~ 不過就辛苦晒前輩同我地做開荒牛 ..
原帖由 savoy 於 10-12-2 13:54 發表
我同仔仔考港同時,我老公話駛唔駛過香港咁遠,九龍無學校咩。到考到佢又話讀6年喎,有什麼事要去到柴灣接話我傻。到而家佢周圍同人講個仔自己返學放學,黃竹坑啫好方便好近咋。
英文方面,我反而覺得學校教的是輔助(要真係識 ...

帶定幾支水, 我驚你唔夠口水呀 ..haha ..
原帖由 ggoo 於 10-12-2 17:31 發表
Charlotte_mum:
我知我女有幾個同學仔都入著播道,到時真是港同,播道兩邊講.

嘩 ~ 你地TKO 去黃竹坑又真係幾耐喎, 不過我諗已經好過依家, 果條香港仔 tunnel 痴線架, 我個朋友試過困住左响 tunnel 入面兩個鐘頭, 都未塞到出黎cwb 呀 ..
原帖由 ziyi 於 10-12-2 17:39 發表
係啊,金鐘去10分鐘,加上TKO出去金鐘30分鐘
都係40分鐘,再加去到,應該1個小時內

ggoo,
溫馨提示 ~ 如果你收到email, 就 remove 左你個email address, 如果唔係遲d 你收junk email, 炸個你暈呀 ~
[quote]原帖由 ggoo 於 10-12-7 09:26 發表
momohh:
我檢查過郵箱未收到相.或者我比第二個e-mail你試下:

回復 1# jgh 的帖子

每個月學費係 $2100, 雜費果d 我就唔係好清楚, 要等Charolotte_mum or iwff 回得你勒 ~

各位決定左讀港同的家長, 你地的心情, 唔知會唔會同我一樣, 好想快d 到下年九月呢 ? 我依家成日都會imagine 佢著左校服之後個樣 ..哈哈 ..

但係 ..另一方面, 當我開始話比人知我決定左港同之後, 開始要不斷解釋我點解要揀港同. 哎 ~ 真係覺得有d 累, 佢地唔去了解一下港同, 就單憑自己的想像, 就係咁插港同, 而且大家的教學理念都唔同, 我真係覺得好好笑.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-10 00:13 發表
我都真係唔明(唔係串, 真的)點解成日有人覺得港同d野好貴族, 其實真係平民到不得了
睇住張課外活動表黎答你: 成張紙最貴: 舞蹈進階班, $900一期, $1800一年, 有33堂, 當中仲有d係假期返去特訓半日, 點計都唔算貴吧 ...

其實十年已經唔可以叫做新, 好多野都上左軌道, 而且從你地前輩度聽番黎, 都覺得間學校係變得越來越好.
冇公開考試成績, 的而且確令到好多人都會對依間學校有懷疑, 但係自從我知道中學果邊依家做緊咩, 中學334, 個個都驚緊果課"通識" 的時候, 我就真係唔好擔心.
我同ggoo一樣, 越認識得多依間學校, 就越鍾意依間學校 ..
原帖由 iwff 於 10-12-10 10:55 發表
mimi1102,
我當初咪又係要解釋, 人人都問點解要去到咁遠呀?間學校好好架?..... 後來都唔講太多了, 只要我同老公都覺得適合仔仔讀已好足夠, 唔需要人去認同的。
d人成日話學校新, 5年又話新, 到現在差不多已10年都話 ...

回復 1# ziyi 的帖子

source : 星島日報

新高中學生修讀科目 文理並重佔優  -----

港 大 同 學 會 書 院 早 前 在 開 放 日 舉 辦 「 新 高 中 學 制 下 大 學 收 生 的 要 求 」 公 開 講 座 , 邀 請 三 所 本 地 著 名 大 學 講 解 新 高 中 學 制 下 , 大 學 的 收 生 要 求 。  
新高中學制推行已第二年,首屆學生現正就讀中五,在二○一二年,他們將與末代高考生一同升讀大學,不少家長都希望了解大學錄取新高中學制學生的準則。早前,港大同學會書院在開放日舉辦了一場「新高中學制下大學收生的要求」公開講座,邀請了香港大學、香港中文大學及香港科技大學的收生負責人,講解最新收生要求,當中包括選科混合性及數量、視野、溝通技巧等,相信首屆新高中同學要好好利用餘下一年多時間裝備自己。

當日,Elsie獲港大同學會書院邀請出席講座,是次活動吸引約四百名家長及學生出席,當中不乏準備升讀新高中學制的學生。聽校長陳錦偉講,這次「新高中學制下大學收生的要求——大學希望取錄甚麼質素的學生?」公開講座,是由香港大學畢業同學會教育基金及校方,為慶祝基金成立十周年及書院成立五周年而合辦的,是開放日內其中一項大型活動。「我們這年多來常接到家長求助,他們擔心大學的收生要求不明確,又不知道選科方法、數目等。有些問題連我們學界也不懂解答。因此,我們希望藉是次講座,讓家長認清大學要求,讓學生可有途徑準備。」

當日,港大教務長韋永庚、中大入學及學生資助處處長周陳文琬及科大本科生教務長譚嘉因,為現場家長講解了不少大學挑選學生的考慮。韋永庚不諱言,二?悾一二年,首屆新高中學生入讀大學,由於是第一次,所以這批學生不像高考學生那樣,可以參考過往的入學數據及各科的成績中位數;再加上新高中文憑試取消了高考沿用的「水平參照」,而是學生成績只要達到某一級別的標準,便可獲得該級別的成績,這種新的評分方法令大學難以評定考生對比全港的水平。

雖然早前八所大學共同制定了最低的大學入學門檻,為四個核心科目取得『三、三、二、二』的成績,但科大及港大均表示,由於同分的人會有很多,同學須有心理準備,各大學還會從多方面觀察考生。

根據當日港大及科大所講,他們會重學生選科的混合性。港大教務長韋永庚說,「現時大學傾向取錄一些『文中有理、理中有文』的學生,其中港大醫學院的院長尤其喜愛這些背景的同學。」而部分學生也對選修科數量有疑問,不知道選修三科會否比兩科的同學獲得額外分數,而韋永庚及科大本科生教務長譚嘉因均表示,在兩者同分的情況下,修讀三科選修科目的同學會有較優先的排名,但並不會獲得加分。至於中大則有不同的處理方法,中大入學及學生資助處處長周陳文琬表示,中大會因應第三選修科的成績加額外分數。

除了選修科,視野及溝通技巧亦是大學取決收生的其中一些指標,譚嘉因表示,科大會較重視學生的交流及實習,相信此舉對同學入學有一定幫助,「過往科大曾做過研究,發現交換生及實習生的經驗,明顯對同學找第一份工作有幫助。」他表示,在面試期間,學院會留意同學的人際技巧及國際視野,他們未必一定要到海外遊學,但在這個青少年只愛流連虛擬世界的年代,豐富的學習經驗及清晰的表達技巧,會有助同學從眾多同分同學中突圍而出。周陳文琬及韋永庚也表示,社工系等社會科學類別的科目,會較其他學系重視同學的「其他學習經歷」,同學如能參與多些公益事務,並具有質素的反思,會有助同學增加入學機會。

雖然大學公布了「三三二二」的最低入學門檻,但其實部分學院仍會根據過往成績定出額外的入學要求,其中以港大的門檻最高,想修讀法律的同學必須有優異的中英文成績,而有意修讀工科的同學則須注意數學的成績。

最後,Elsie得提醒同學,千萬別想只在公開試才發力,因為部分大學已表明,會參考同學的校內成績,作為其中一個收生考慮;有大學更表示,現時更多學院正研究增設面試的可能性,故首屆新高中文憑試的學生,應趁還有一年時間,好好為升讀大學做好充足準備。

若有任何家長關心的話題,歡迎報料。傳真:2798 2688。

回到最上

我之前買左個電子琴比小女响屋企練習, 但係練左一年, 老師話隻手指唔夠力, 但係屋企又搵唔到個位比佢放鋼琴, 所以依家要落樓下租琴, 好煩 ~

原帖由 ziyi 於 10-12-13 10:20 發表
係,其實原先無想咁早買琴的
囡囡才學了1個多月,但星期六打電話去琴行book琴室,點知跟我說7時下班(正常架),吓,我呢排起碼7時半才回到家,想帶佢練琴都練唔到啦
無辦法,唯有買琴,TKO-陳經理幾好,我什麼都不懂,他逐個琴 ...

佢地講黎講去港同的缺點, 我都識背 ...哈哈 ~

原帖由 momohh 於 10-12-13 11:43 發表
算吧啦 ! 講嚟講去都是這些名校優點.....我都識背喇 !

今日無意中睇左中學交流個邊一個關於書院的thread, 睇完之後, 令我有d 心緒不靈, 唔知大家睇完之後會點睇呢 ?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 6887&extra=page%3D1

‹ 上一主題|下一主題