用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

Hi, please count me in as we had decided to give up RC and join HKUGA in the coming year, because my son loves HKUGA much than RC,  however, I'm not living in TKO, I live in HK Island, would you mind?

Hi, mimi1102,me too, Island Resort. nice to meet you.
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:15 發表
hi loklik451,
我都係住港島區, 我住小西灣.

mimi1102,
我未決定呀!因為老公返工時可以車阿仔, 請問你個小朋友係仔定女呀?
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:25 發表
loklik451,
Nice to meet you ar ..
你會唔會坐校車呀 ? 我諗住比佢坐單程. 雙程 $360, 單程 $240, 好抵坐呀 ~

可以,island resort 好多人養狗,放心.
原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:38 發表
咁真係好平~

我住北角, 過 2個月會搬, 而家諗緊搬去邊好, 想問下 island resort 可以養狗嗎?

如果係既,我都俾阿仔坐校車算la, btw, i'm fulltime mum.

原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:45 發表
我個係女呀, 我地都係諗住車佢返學, drop 低佢我地就返工.
放學諗住坐校車, 因為怕打風落雨要走出黎等巴士都幾麻煩. 成條路雖然好短, 但係全露天, 叫姐姐出黎接佢, 一個月都要100蚊啦, 所以如果單程 $240, 真係好抵 ...

I have not regret to choose island resort, it's a nice place to live and more HKUGA students here.
原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:52 發表
thanks. 咁可以考慮下, haha~

ggoo,
其實放棄RC我同老公都有struggle過,同jdepp一樣得唔到所有人既認同,但最後我同老公想通了,我地唔在乎學校是否名校或唔名校,只在乎阿仔是否讀得開心,是否有自信,這一點我相信HKUGA可以做到,正如老公所說,沒有其他人比自己更清楚自己既小朋友個性及需要,我地只做我地認為對小朋友好既嘢,問心無愧.

原帖由 ggoo 於 10-12-2 :04 發表
jdepp:
咁我就厚住面皮一齊傾啦
你女既例子我都有同老公傾,我話人地名校都唔讀wo,揀著港同,依家loklik451又放棄高主教去讀港同,我又可以攞來同老公傾.
...

jdepp
我比較好彩,相方家長都好開通,反而支持選一間近屋企既學校而唔想小朋友日日周車勞動去返學.

原帖由 jdepp 於 10-12-2 12:41 發表
loklik451,

我都同老公有左共識, 只要我地一家人覺得適合就得喇, 真係 "問心無愧"喇, haha....

之不過我仲未同屋企人講, 預左會好多說話聽, 始終老人家觀念都比較傳統呢~

...

ziyi,
我都想耍ELA既澬料,可否Send比我呀!tank you so much.
原帖由 ziyi 於 10-12-2 12:57 發表
我來回要1540(今年價錢),錢其實都唔係問題
而係我馬騮囡聽我讀了ELA的活動後,好想參加,所以要看她決定參加什麼,有多少天參加才可以考慮怎樣處理返學放學的問題
因為,上ELA,放學就一定要找姐姐接,只停大站
但又要說, ...

無錯,藍灣是有post話唔可以養狗,但我係藍灣住左6年眼見好多狗係藍灣出入,機本上如果出入lobby時將狗隻有袋妝住係唔會有人complain既(當然如果你隻狗經常大叫,就另計),而藍灣後面有座山係放狗人士既好去處添.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 12:58 發表
以我所知係唔得WOR, 我朋友住藍灣, 有次佢仲話, 明明隔離又係居屋唔養得, 唔知D狗O係邊度黎
問清楚先好WOR

i had pm my e-mail to you already.  thanks.
原帖由 ziyi 於 10-12-2 13:20 發表
PM你的E-mail給我啦,其實都係Chalotte Mom俾我的
要多謝,多謝她
但睇咁耐有些失落
呢度淨係得我一個是爸爸

哎!正所謂"道不同不相為謀"講多無謂.
‹ 上一主題|下一主題