用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

一齊搞啦, 首先諗下咩活動先, 再諗下咩地方~
仲有好多時間, 可以慢慢搞啦~

原帖由 ziyi 於 11-5-18 12:40 發表
未有搞手啊,邊個自動企出來做啊

係 lor, 不如睇下有幾多人會 join, 再諗下咩活動, 好嗎?
如果人少, 可以食餐飯, 如果人多, 可能去 bbq? (但會唔會太熱, haha)
iceskating 我怕有d 唔識玩既小朋友唔敢 join~~

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 14:05 發表
最好係可以集中一齊有集體遊戲玩的, 如果好似 playtown 果d 之類, 雖然係好玩, 但係d 小朋友實會自己各有各玩, 大人都叫唔停, 好難可以認識到對方.

...

good 呀!!

pm 左你喇, thanks!

原帖由 zzzlam 於 11-5-18 14:48 發表
唔識都唔緊要囉,有小企鵝嘛,同埋圓方好似少人d咁,如果大家都ok,可以約埋飲餐茶,再去溜冰呢,當然,有其他idea都可以提出呀!!
大家有冇facebook架? 如有,可以pm,方便約出黎,費事係forum度約~~ ...

我地學校有家長搞過包左個 mini cinema 睇戲, 係太古城既;
又搞過卡拉 ok; hehe~

原帖由 Ching_Mammy 於 11-5-18 15:07 發表

我會join ar, 不過唔好bbq, 好熱呀!

我淨係搵左 swim jar, 其他都未正式報, 諗住會加d 普通話, 因為我個女普通話真係超唔掂 (而家幼稚園一堂都無)~

ocean park 好似好吸引, 等我睇下先~

咩係 inline skating?

原帖由 zzzlam 於 11-5-18 15:18 發表
你地同小朋友報左咩野SUMMER ACTIVITIES 咁呀?
我會報:
1. OCEAN PARK 暑期學堂
2. YMCA DAY CAMP
3. SWIMMING
4. INLINE SKATING
5. ART WORKSHOP

另外,就會上番平時上開果D REGULAR COURSE
已經排得滿滿地~~
如 ...

icic
我女學左 roller skating 差不多一年喇, 都見到有d 人學單排, 但女仔多數會玩花式所以學雙排~

原帖由 zzzlam 於 11-5-18 15:26 發表

inline skating 中文好似叫直排輪? 類似ROLLER,但對鞋得一排輪

wa 你就好啦, 我女個普通話老師係上門的, 因為之前出去上堂學左好耐都無進展, 而家諗住 summer 要上多幾堂~

上次老師話想知佢小一用咩中文書, 想同佢預先講下有關課文既故事之類, 又可以開始著手教下拼音, 話怕佢一返小學中文堂就全普通話怕佢驚呀~ 講到我都有d 擔心呢!

原帖由 ziyi 於 11-5-18 15:32 發表
駛唔駛找我老婆出馬
我老婆有國家2級証書,可以教學生的
她打算今年正式教囡囡併音,之前只跟她口語,怕她跟英文混亂了

我比你個仔笑c", hahahahaaaaaaaa

原帖由 zzzlam 於 11-5-18 15:42 發表

嘩~~好勁啊~
我個仔PTH都好唔掂架,我試過請人上門教,SIDE我心機,我個仔唔理個MISS,人地同佢講PTH,佢叫人唔好同佢講英文,真係OH MY GOD!!

same 呀, 我老公都係啦, 你問佢幾時出 iphone 就知, 問佢阿女summer 上咩好, 佢一定唔知 lor~ 唉~

原帖由 zzzlam 於 11-5-18 15:58 發表

直情啦,非一般DADDY~
我老公只會SEARCH咩呢,就係上網買佢自己D 衫囉,講起就有少少火喇

乜唔係架咩?? 唔通我收錯料?
有無人可以confirm 下??
如果唔係就好喇!!

原帖由 zzzlam 於 11-5-18 16:00 發表

UM......MUG小一既中文堂係用煲冬瓜既咩??? 唔好嚇我,我完全冇左件事

最衰住得遠, 唔係真係去你度上次堂就好喇~

原帖由 ziyi 於 11-5-18 16:08 發表
係普教的
書單上都寫明是普通話版
如果有需要,我跟我老婆說一下,可能跟我囡囡一起學,有伴會好一些吧

咪係~
指令我都成日下架, 又答應你架 bor, 叫佢 check 下咩, 實 ok 架, 但永遠check 唔到架, 一係就唔記得 lor~

ziyi mami 真係幸福!!

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 16:23 發表
有人下指令, 咁都要有人肯做先得架 ~~

我下比我老公d 指令, 成日都做唔到 ...haha

都好 wor, 安排下先~~

8月我工人放假, 我要請 2 個 weeks 係屋企做阿四, 到時搵日去打搞你啦, hahaha~

thanks ar!!

原帖由 ziyi 於 11-5-18 16:35 發表
可以過來當玩都可以的

咁 5/28 你要介紹你老婆我識先啦, haha

原帖由 ziyi 於 11-5-18 16:41 發表
無問題
都是我老婆的問題

好似未必係 net 教架~

原帖由 mimi1102 於 11-5-18 16:48 發表
各位唔好意思, 突然叉開話題一陣...

你地記唔記得港同英文堂, 係唔係net 教呀 ?

Charlotte_mom, 收到喇, 真係唔該晒!!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-18 18:39 發表
嘩, 追到我氣咳呀
ee? 咁快約埋fb聯絡咁好? 好羨慕啊, 我淨係識jdepp咋
小一已經全部煲冬瓜啦, 我記得之前send左一次小一煲冬瓜教材出黎, 未有既請pm我 ^^ ...

我 add 左 charlotte_mom 去我地個 facebook 個group 喇 :)

原帖由 ziyi 於 11-5-19 10:23 發表
按你E-mail在facebook找不到
唔知係咪我問題?

個 group 係 zzzlam 開架, 佢好快手, haha
你 pm email 同埋你 fb 個名我丫

原帖由 mimi1102 於 11-5-19 10:44 發表
你地開左group 勒 ? 你可唔可以add 埋我呀 ? 我唔記得左點add 人 ...

我依家 pm 你呀 ~

唔使客氣, 因為我都係屬於 C 線丫ma, 會留意下 lor, hehe~

多謝你同學校講就真

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-19 10:52 發表
真係要寫個服字俾你地......
JDEPP, 多謝你報料(校巴少左一版), 如果唔係真係無人發現, 報錯晒線就煩喇

add 左喇~

原帖由 momohh 於 11-5-19 11:18 發表
Ziyi,
你要add我pm比你那個email address.
‹ 上一主題|下一主題