用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ggoo,
睇黎今個星期六, 你要同momohh好好研究下升小問題喇
原帖由 ggoo 於 10-12-2 04:21 PM 發表
iwff:
其實我本身好怕同人地相認,因為我女好反斗,好失禮人.
momohh:
佢地有冇同一組我唔知,我只知佢成日講你囡囡個名.

Charlotte_mum:
我知我女有幾個同學仔都入著播道,到時真是港同,播道兩邊講.
原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 16:54 發表
ggoo,

帶定幾支水, 我驚你唔夠口水呀 ..haha ..
原帖由 ggoo 於 10-12-2 17:31 發表
Charlotte_mum:
我知我女有幾個同學仔都入著播道,到時真是港同,播道兩邊講.

醒目開學勳章

係啊,金鐘去10分鐘,加上TKO出去金鐘30分鐘
都係40分鐘,再加去到,應該1個小時內

原帖由 mimi1102 於 10-12-2 14:21 發表
前兩晚我响 toilet 刷緊牙時, 聽到晚間新聞話 2015年有MTR可以去到黃竹坑, 我開心到响 toilet 走左出黎睇 ..真開心呀 ~  到時我地上書院時, 就緊加方便勒 ~ 不過就辛苦晒前輩同我地做開荒牛 ..
...

醒目開學勳章

係啦,你們兩個先互相相認,下次真的搞得成準小一聚會時,就大家再吹水過
我都唔明,我囡那間,很多到有申請DSS/Private,但很少的選擇跟我相同,面試都未見過她的同學仔
反而撞到下午學興趣班的同學

原帖由 ggoo 於 10-12-2 16:21 發表
iwff:
其實我本身好怕同人地相認,因為我女好反斗,好失禮人.
momohh:
佢地有冇同一組我唔知,我只知佢成日講你囡囡個名.

嘩 ~ 你地TKO 去黃竹坑又真係幾耐喎, 不過我諗已經好過依家, 果條香港仔 tunnel 痴線架, 我個朋友試過困住左响 tunnel 入面兩個鐘頭, 都未塞到出黎cwb 呀 ..
原帖由 ziyi 於 10-12-2 17:39 發表

我又要搭下咀先。TKO經北角到CWB約20mins,再轉巴士10mins(巴士好多條線入香港仔)到黃竹坑,踏出屋企門口全程不用50分鐘。寶琳上車加多幾分鐘分分鐘快過去太子呢。
原帖由 ziyi 於 10-12-2 17:39 發表

醒目開學勳章 王國長老

應該返學時間就唔塞既(未返工嘛)
savoy可唔可以confirm一下?
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 05:44 PM 發表
嘩 ~ 你地TKO 去黃竹坑又真係幾耐喎, 不過我諗已經好過依家, 果條香港仔 tunnel 痴線架, 我個朋友試過困住左响 tunnel 入面兩個鐘頭, 都未塞到出黎cwb 呀 ..
...

你心水清我係計返學的時間,但間中都會係香港仔隧道口塞下,興利中心上車計車程真係10~15分鐘到再步行幾分鐘回校學。而放學就真係試過勁塞,尤其過左5點走。
原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 21:12 發表
應該返學時間就唔塞既(未返工嘛)
savoy可唔可以confirm一下?

savoy:
你又是住將軍澳?將軍澳真是好多人跨區返學,將軍澳去港島區方便過去九龍區,因為將軍澳去到北角都是十分鐘,所以我唔覺得返港島遠.
原帖由 savoy 於 10-12-2 23:53 發表
你心水清我係計返學的時間,但間中都會係香港仔隧道口塞下,興利中心上車計車程真係10~15分鐘到再步行幾分鐘回校學。而放學就真係試過勁塞,尤其過左5點走。
...

醒目開學勳章

到時我個囡年代,有MTR,咪塞車轉MTR
不過,話是話,究竟MTR站會唔會迎學校

原帖由 savoy 於 10-12-2 23:53 發表
...

肯定傾到會雞啄唔斷啦 !
原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 16:54 發表
ggoo,

原帖由 ziyi 於 10-12-2 17:43 發表
係啦,你們兩個先互相相認,下次真的搞得成準小一聚會時,就大家再吹水過
我都唔明,我囡那間,很多到有申請DSS/Private,但很少的選擇跟我相同,面試都未見過她的同學仔
反而撞到下午學興趣班的同學

...

個bk咁傻我既出現率都咁高,我都服著自己,好似上著bk癮咁. (bk成日傻,搞到冇晒mood)

係啦, 好慢, 又成日將我 log-out, 一日要 log-in 好多次
原帖由 ggoo 於 10-12-3 13:53 發表
個bk咁傻我既出現率都咁高,我都服著自己,好似上著bk癮咁. (bk成日傻,搞到冇晒mood)

我簡直好似仲咗毒一樣啦 ! 成日都要上嚟睇睇 !
原帖由 ggoo 於 10-12-3 13:53 發表

哈, 我係跨區陣營。所有課外活動﹑kinder到小學中學(包括我小時)全部都係跨區。跨區好處係好快學識搵路,我老公揀直當我係GPS。還有一個好處係放學無得借道二話去邊個邊個度溫書(其實可能去左麥記/公園商場周街走)。呢一點係個教琴老師話我知,佢話如果學生住和讀書都同一區,就大把借口唔鍊琴。

其實我諗學校初初都估唔到咁多住將軍澳的學生會入讀。同我仔一齊由小一升上有3﹑4個同學(男仔)住TKO. 到小五佢地約埋一齊搭MTR返學好熱鬧架。不過女仔同學就照舊坐校車,可能家長唔放心。
原帖由 ggoo 於 10-12-3 11:19 發表
savoy:
你又是住將軍澳?將軍澳真是好多人跨區返學,將軍澳去港島區方便過去九龍區,因為將軍澳去到北角都是十分鐘,所以我唔覺得返港島遠.

momohh:
我都中著bk毒幾年,由大肚開始,直到永遠...
savoy:
幼稚園我都想跨區,不過全家反對,結果讀返將軍澳幼稚園.好彩依家小一跨區冇人再反對者.

醒目開學勳章 王國長老

嘩今日返左大陸, 無得上bk, 幾辛苦呀.......
原帖由 ggoo 於 10-12-3 05:40 PM 發表
momohh:
我都中著bk毒幾年,由大肚開始,直到永遠...
savoy:
幼稚園我都想跨區,不過全家反對,結果讀返將軍澳幼稚園.好彩依家小一跨區冇人再反對者. ...

原帖由 loklik451 於 10-12-2 12:55 發表
jdepp
我比較好彩,相方家長都好開通,反而支持選一間近屋企既學校而唔想小朋友日日周車勞動去返學.

loklik451,
我好認同, 如果能每天省一小時的坐車時間和精神, 把它用在其他事上, 都應該都幾好用.
‹ 上一主題|下一主題