用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 耀中及金巴倫邊間好?
樓主: adeline923
go

耀中及金巴倫邊間好? [複製鏈接]

原帖由 moominfloren 於 10-12-4 00:35 發表
唔好客氣!  上年自己咩都唔知, 都上o黎 bk 睇唔少, 所以而家答到未答囉......
學校 website 有今年第一輪小學收生結果, 請參考.
http://www.stnicholas.edu.hk/php/news/img/2010120214381.pdf
佢係小班教學, 每班唔 ...

Hello! thanks for sharing...
How many students in total at K3? cause the record only showed 25 students.....

My daughter classmate have 25 students

我好唔熟小學 以下的派位是好的嗎?
聖若瑟英文小學
2. 培基小學
3. 聖若瑟英文小學
4. 華德學校
中華基督教會基華小學(九龍塘)、
5.聖若瑟英文小學
大角咀天主教小學(海帆道)、
6.聖約瑟英文小學
7. 聖公會聖安德烈小學
8. 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)
9. 聖若瑟英文小學
聖若瑟英文小學、
10.九龍禮賢學校
11. 聖若瑟英文小學
12.  德望小學
油麻地天主教小學、
13.九龍禮賢學校
14. 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)
15. 國際基督教優質音樂中學暨小學
16. 播道書院、優才書院
17.  寶血小學
18. 馬灣基慧小學
19.  馬頭涌官立小學
20. 德雅小學
21. 大角咀天主教小學
22.聖若瑟英文小學
23.  喇沙小學
24. 聖若瑟英文小學
聖方濟各英文小學、
25. 聖類斯英文小學、
祟真英文小學

耀中和金巴倫〔卡士〕差好遠,耀中學費全港數一數二貴,入讀者非富則貴,有子女在耀中讀也是身份的象徵.耀中創校人曾婆婆是虔誠教徒,亦是幼兒教育先驅,她一生奉獻給教育.耀中本是一間平民化的學校(原校址在砵蘭街),但遷往九龍塘後,搖身一變為貴族化學校.曾婆婆女兒是幼兒教育博士,她接手耀中後,更將耀中發揚光大.擴充校舍,及開辦中,小學.其後更到大陸發展.將學校國際化.
因為陳校長是幼兒教育博士出身,對幼兒教育是有見地的.而且學校愈做愈大,因此學校質素是不用懷疑的.
不過你問我會否選耀中,我可答你不會,因為一來我負擔不起,二來有些收費便宜的學校也有差不多質素,只是沒有它豪華.就好像你坐豪華位和普通位,同樣同一時間抵達目的地,不過坐豪華位好像身份高些,而同倉的人沒有那麼雜而矣.
不過始終果句,如可負擔,我會選耀中.因為不是豪華位和普通位之分,而是客船和貨船之分.

嘩 BK媽媽好勁

alowe
你的分析好強勁呀
唔讀都咁清楚
我都好認同你的比喻
小朋友教育重要
但都要留前鬥後
好啦
就選SN
‹ 上一主題|下一主題