用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
go

deleted [複製鏈接]

原帖由 RUVSY 於 10-12-3 12:15 發表
很想各家長給予意見, 本人很想用幾年時間努力讀書, 取得一定的資格, 能對工作有幫助, 亦能對得起自己, 和對小兒找小學有些少影響 (家長的學歷), 可是如果我放時間讀書, 就沒有時間教仔女, 亦會影響他面試的能力, 我c ...

個個家庭既情況都唔同
好難比到客觀意見
不過希望盡量係兩者之間取得平衡就最好啦
小朋友係叻既係邊間學校都會有出色既

有時要取捨
時不時有agent call我 叫我跳糟
錢係多好多...不過時間都一定要付出更多
家庭同事業2 者我選了家庭
錢搵唔哂 夠用就好了
上2星期舊老闆..病...走了...佢女女只係 p2
生前努力工作搵錢...到最後....
所以我看化了. 多d時間陪小朋友
畢竟好彩佢2x年後都會離開我地自己生活...

原帖由 RUVSY 於 10-12-3 14:23 發表
我其實讀緊香港那邊, 欠一科可考QP (四科), QP唔知難不難?

放工返屋企已經是8點, 陪阿仔食飯和玩已是11點, 之後很累又溫不入腦, 星期六日又要與阿仔一起上Playgroup和出街, 湊著他也讀不到書, 如果自己出去温, 就要 ...

同行..
其實我想講(我唔知你咩年紀) 我地呢行 入唔到big 4..始終都係原地x步. 考到同考唔到牌如果係local firm做分別不太大.
考到牌人工會係高d 不過做既野 可以講係一樣.
如果仲有5科我都覺得要考埋既 不過就唔洗太心急囉

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 15:10 發表
原來是同行。給你一個意見,你都知道這行通常working hour很長,不過越向上爬,便越可以係收入不俗既情況下準時收工,這是我們的bargaing power,亦是我繼續進修的原因,因為不進則退。

...

兩睇啦..係唔係愈高愈準時收工. ..眼見高層人士好大壓力, 回到家半夜仲要開電話會議....
我之前講個舊上司就係咁..............真係"做死人"囉
前公司有同事輪住生"癌"..好彩既好番..唔好彩既..
出事既偏偏都係會計部.....
可能係咁岩得咁"橋" 不過我都好彩自己走得快.

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 15:28 發表
好在我啲conference call通常係早上者。

我都同意,呢行真係做c好多人,所以我成日講笑話阿囝如果第日揀我呢行,就自己搵錢讀大學。其實行行都有壓力,睇吓自己識唔識say no,當然越向上爬,political issue越多,不過都係睇自己 ...

我好衰 我叫我仔做獸醫, 因為好搵之餘.動物永不懂投訴

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 15:56 發表
呵呵,acca我都停咗好多年冇交會費,俾人踢咗出會(因為我個個舊同事都冇交,同埋初時以為自己考到cfa,俾咁多個會費好溶嘛)。不過我上年見啲磅開始跌,有心郁想入番個會,就打去問,原來俾個penality fee,交番晒咁多年既會費就得(即係 ...

其實我都想問下..而家我年年交2個會費..可唔可以唔交acca 果個 (我係fellow member了)

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 16:08 發表
如果做緊既公司肯幫係俾一個,你又唔嫌肉赤既,其實交兩個都okay既。
不過係我地呢個階段,acca真係冇咩function,不管我之前做既uk公司定係宜家既us公司,都唔mind我冇acca(cv我淨寫邊年entitle冇寫自己係member),同埋我做過幾份 ...

而家公司幫我比一個 不過我都肉赤比多個
留番d錢買野比個仔好過嘛

原帖由 gcleung 於 10-12-3 16:25 發表
係呀, 我都唔知呀, 之前怕麻煩, 所以冇攪晒, 睇嚟都要做吓嘢先得, Thank you!
希望以後用唔着啦, 我打算做呢份工, 做到退休o架, 好多人恨做我個位, 做會計可以準時放工喎
...

我都係 佢唔炒我 我打c 都唔會自己走

原帖由 CHP 於 10-12-3 16:58 發表
嘩! 突然好多行家....又係交會費的時候啦! 其實, 有左小朋友是否無得搏?  可能真係, big4係加人工快, 但果段日子真係後生仔先頂得住, 離開big4之後, 人工就停滯不前, 我都係等退休中.  
...

我算好彩早年 (可能我年紀大) 係big 4 出來人工仲跳左好多. 不過呢10年就停左喇
而家呢間公司係攪地產都叫完左project就有花紅分
拉上補下 好過唔小同時期既舊big 4 同事
留係big 4既都升左做partner啦.
‹ 上一主題|下一主題