用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論]借地扯嘅道德觀及價值觀
樓主: onl02142010
go

[討論]借地扯嘅道德觀及價值觀 [複製鏈接]

原帖由 Zata 於 10-12-13 10:12 發表
哈哈~講得好
搞了半天,樓主不如就直接舉報那“明知故犯、不知悔改”的友人,不用在此碎碎唸!

Zata
請你唔好咁憎人富貴厭人窮啦!
你有錢嘅都可以搬去名校網嘅……

我都有幾間出名嘅Offer

所以我抽唔抽都無問題……

我深信“人在做,天在看”

原帖由 crystalwsm 於 10-12-12 23:39 發表
樓主其實我真係好想知道你講緊邊個 "明知行為錯,但仍然去做"?

請問你又點知 "佢" 做咗又唔認?

如果你係認定佢有做嘅話,點解你又唔舉報 "佢",剩係識晌度發嗡風??? ...

留言有人講過,有人知有人做緊="明知行為錯,但仍然去做"
亦都講過唔會有人認="做咗又唔認"

舉報?
如果係舉報,宜家仲未到時機……

放心我亦都無咁嘅意途……
我只係戥人哋唔抵嗟……

我有幾“唔好咁憎人富貴厭人窮啦!”?

既然你有好offer在手,理應氣定神閒,悠然自得。何故還唸唸有詞、忿忿不平??

只是樓主好像知道誰家犯規作假,勵他早日"舉報打假"速戰速決嘛!免得費神代他人大抱不平。
好奇心想問樓主:作假的人是你朋友嗎?
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

上年係BK見過有個有錢人話佢有幾個物業,所以考慮緊報邊區,問大家攞意見.
即使個單位已租了給人依然可以照報?我已經認定係香港讀書係有錢人O既玩意....好無奈!

算把啦,D人鐘意特登開個新 account 撩交嗌,初時仲掛羊頭賣狗肉 "做一下統計先,今年小一攪珠又有幾多人攞咗人哋地扯呢?請留言表態投票…" 等人跌入呢個陷阱,但之後無人啋佢,佢就開始露出真面目係度亂咁吠 ,你都係由得佢啦

原帖由 Zata 於 10-12-13 21:44 發表

既然你有好offer在手,理應氣定神閒,悠然自得。何故還唸唸有詞、忿忿不平??

只是樓主好像知道誰家犯規作假,勵他早日"舉報打假"速戰速決嘛!免得費神代他人大抱不平。
好奇心想問樓主 ...

醒目開學勳章

我都懷疑有同學仔家長,吾知佢係個借地址,還是有物業,總之佢就吾係住係果度,噤算吾算係呢?(因為我成日都係屋企附近見到佢)
呢個家長個人好古惑,自行交表前一日問佢選邊間,佢話未選好,仲就不停sell佢母校(在本區),完全無提過會報九龍名校,可能佢知我有20分,怕我同佢爭,所以帶我遊下花園,我就蠢蠢地話比佢聽我報邊間。
佢應該一早都諗住報名校,所以一早就(買/租)個九龍區(地址/物業),真係當我傻架。
當自行停止收表後,佢又話如果小學比佢讀到九龍名校,到升中學都會報返荃灣區,佢又再次當我傻架,佢報果間係一條龍名校小學,如果入到去讀,中學又點會想走呀。
不過佢round 1抽吾中,希望佢"回頭是岸"。

原帖由 Zata 於 10-12-13 21:44 發表

好奇心想問樓主 ...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2249875&page=5#pid33318657

留言84-86
咪睇到你“憎人富貴厭人窮”囉

我都無話我識有人咁做,係你話我知道邊個咋喎!
自已有好Offer就唔可以討論?
乜道理?

原帖由 crystalwsm 於 10-12-14 13:12 發表
算把啦,D人鐘意特登開個新 account 撩交嗌,初時仲掛羊頭賣狗肉 "做一下統計先,今年小一攪珠又有幾多人攞咗人哋地扯呢?請留言表態投票…" 等人跌入呢個陷阱,但之後無人啋佢,佢就開始露出真面目係度亂咁吠 ,你都係 ...

原帖由 Chole 於 10-12-5 09:46 發表
我都覺樓主淨係想閙人,冇討論道德etc.
BTW, 周圍係其他人嘅 Posts 加你條 link 都令我覺得樓主 .........

所以我先改咗個標題嗟,
我有鬧過邊個?
亦都無迫過你入嚟睇,同埋迫你留言!
請你自重一下,唔好再話我精神分裂、亂咁吠之類。

亦都好好彩,我無揀KTS,如果唔係接放學見到你就慘啦,我怕見到你猛係度亂話人“精神分裂、亂咁吠”……

哈哈哈……

隨便你點講,睇你呢個 account 剩係回覆呢個topic,就知你特登開新 account 撩交嗌,呢個係事實,不只我一人認同~~

小女入到 KTS真係好開心,亦十分高興知道你無揀到KTS,唔想同一D橫蠻無理嘅人打交道,好多謝你咁早話比我聽,令我如釋重負,而令我更加放心比囡囡入讀KTS

樓主,請你諗清楚自己想講D乜同表達D乜,呢道大部份嘅媽媽都好肯分享及互相支持,我自己都得益不少,唔好一開始就諗衰人哋,唔好係又鬧唔係又鬧,如果你覺得你自己啱晒,又咁有道理嘅話咪光明正大討論囉,洗乜特登開新 account發表,乜個題目唔見得光咩?定係你一心諗住插人?睇怕你咁嘅價值觀都好難教好小朋友,樓主,回頭是岸未為晚也!

這個題目我已回應了多次,唔再作無謂嘅爭論啦,反正你講D乜或者做D乜都影響唔到我,你鐘意點講隨便你,我情願留番多D時間陪吓阿囡,好過晌呢個討論中浪費時間,唔再回應啦,祝你好運

#85-86都贊成#84"不如一次過全港都抽."
無人講過樓價$!懶醒

原帖由 onl02142010 於 10-12-15 19:07 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2249875&page=5#pid33318657

留言84-86
咪睇到你“憎人富貴厭人窮”囉

我都無話我識有人咁做,係你話我知道邊個咋喎!
自已有好Offer就唔可以討論?
乜道理? ...
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

借地扯 = 偷竊 , 欺詐

原帖由 crystalwsm 於 10-12-15 20:04 發表

隨便你點講,睇你呢個 account 剩係回覆呢個topic,就知你特登開新 account 撩交嗌,呢個係事實,不只我一人認同~~

我入到 KTS真係好開心,亦十分高興知道你無揀到KTS,唔想同一D橫蠻無理嘅人打交道,好 ...

算把啦,我都唔想同D咁無禮貌嘅人講,
唔通要五年前BB仲係媽咪個肚度就要申請定 BK 嘅 account?預備定五年後問小學入學嘅嘢?
一開始就諗衰人哋果個!係你嗟!

我的親人是中學教師, 佢自己個仔抽學校, 都係問佢大學時要好同學借地址抽。

現我都想問 : 什麼是道德 ?  

連一位得高望重的老師都是如此做法 ! 唉 ~~~~~  你地唔借, 你地好蝕底。

似乎己是人所共知的合法走後門。

既然你對他/她的行為反感,為甚麼不舉報他/她呢?你放生了他/她,等於縱容他/她。
原帖由 Lily2003 於 10-12-16 23:51 發表
我的親人是中學教師, 佢自己個仔抽學校, 都係問佢大學時要好同學借地址抽。

現我都想問 : 什麼是道德 ?  

連一位得高望重的老師都是如此做法 ! 唉 ~~~~~  你地唔借, 你地好蝕底。

似乎己是人所共知的合法走後門。 ...

借地址既道德觀及價值觀我就唔討論了,不過呢度就睇到好多人既道德觀,講咩野又折福又精神分裂,唔知你地知唔知,其實你地罵人,都係罪黎!

其實做好自己本份就夠,我諗你地都唔想自己細路仔,成日唔抵得呢個唔抵得果個,怨呢個怨果個,搞到做人都唔開心吧!

醒目開學勳章 王國長老

版主按:
這個極據爭議性的題目是很值得給人反思. 但同時亦請各位能理性討論, 切勿演變成為罵戰, 否則此帖便會關閉. 敬請留意!

要舉報, 可以舉報幾多, 識得身邊超過十幾位家長都是如此, 小學, 中學, 個個都是咁做, 唉 ~~~ 佢地個個家長都話報婆婆麻麻地址, 但係小朋友同我講平日少見婆婆麻麻。
過多四年, 我都打算係名網區舊樓租間板間房住, 話晒都有租約在身, 唔怕比人插。

原帖由 thomasha 於 10-12-17 09:46 發表
既然你對他/她的行為反感,為甚麼不舉報他/她呢?你放生了他/她,等於縱容他/她。

"要舉報, 可以舉報幾多"

As many as you can lor!  

Many people have the guts to complain in words but not in action, even if they have sufficient information to lodge complaints to EDB.  Don't you think it's a bit hypocritical?

If you see a thief stealing someone's purse and you don't report it to the police, you are in a way collaborating with the thief, because you tolerate such action.  The principle is the same.
原帖由 Lily2003 於 10-12-20 17:04 發表
要舉報, 可以舉報幾多, 識得身邊超過十幾位家長都是如此, 小學, 中學, 個個都是咁做, 唉 ~~~ 佢地個個家長都話報婆婆麻麻地址, 但係小朋友同我講平日少見婆婆麻麻。
過多四年, 我都打算係名網區舊樓租間板間房住, 話 ...

道德觀及價值觀,各人看法不同.為子女升小,而勞心勞力的家長可敬.有人有錢買樓租樓.有人
借地址.但借地址有可能犯法,大家要留意後果.
‹ 上一主題|下一主題