用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Delete
go

Delete [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 fattykitty 於 10-12-4 16:13 發表
我囡囡(10歲)同班同學成日請病假、早退
(1個月至少1-2次)
次次都叫我個囡幫佢交功課、功課
仲要送埋去佢屋企(佢屋企有工人)
有次佢又早退, 叫我小朋友功課
點知我囡囡返到屋企沖埋涼(我都沖埋)
先記起得佢d功 ...

唔好咁唔開心啦 如果佢真係因為呢件事嬲左你都無辦法。你夠可以因為佢唔叫自己個工人攞而次次叫你攞嬲佢,但你無咁做,所以你無做錯,你已經好好。

梗係你錯啦,應該幫佢做完的功課先,然後送埋上門比佢,跟住請埋佢成家人食飯,再去埋卡拉ok,消夜直落,每日都要咁做,直到永恆,咁你就冇錯啦。

不如調返轉黎諗, 而家咪唔駛煩囉, 會唔會開心d??

原帖由 IRON 於 10-12-4 21:57 發表
不如調返轉黎諗, 而家咪唔駛煩囉, 會唔會開心d??

話時話佢都駛人唔駛本喎!

我想問下,你們還會再替他們抄功課和送功課嗎 ?

哩啲人唔駛為佢唔開心!
你已經做得好好啦!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 fattykitty 於 10-12-4 16:13 發表
(1個月至少1-2次)
先記起得佢d功 ...

當然係你錯啦, 教到個囡囡咁好人, 送埋功課上門...

講真 ge, 教到個囡囡咁好人, 比個 你 & 你囡囡...

以後咪幫呢 d 咁 ge 人啦, 唔好話 送埋功課上門, 係應該直情唔好幫佢攞功課返黎, 咪由佢地自己搵人去學校攞 law...

+3金熱血 貢獻勳章

(1個月至少1-2次)
...
點知過左兩日撞到佢媽咪, 我咪同佢打招呼,
佢竟然唔采我
...

不過會唔會係佢見唔到你同佢打招呼? 講緊 電話, 聽緊歌 etc?

原帖由 lauerica 於 10-12-4 19:36 發表
梗係你錯啦,應該幫佢做完的功課先,然後送埋上門比佢,跟住請埋佢成家人食飯,再去埋卡拉ok,消夜直落,每日都要咁做,直到永恆,咁你就冇錯啦。 ...

好想同你做朋友

(1個月至少1-2次)
先記起得佢d功 ...

佢未必有心
可能正在思考中

阿仔今年小四, 佢聖經考試金句係:"Love your enemies and do good things to people who are not nice to you, Do this because God is kind to everyone", 我叫佢有"情況"時就諗下呢句, 不過, 我亦好驚佢問我......我又唔係God, 點解.......請有宗教信仰既媽咪指導一下, tks.

原帖由 strongboymama 於 10-12-10 13:31 發表
師長從小就教導我們: 助人為快樂本。
我們很多時質疑:
助人為什麼自己不快樂?
助人本善心, 時常有共同弊端:
1) 不好意思拒絕他人請求,
2) 別人的責任當作自己的責任,
3) 有什麼不愉快的結果.歸咎自己,令自己不快樂.. ...

原帖由 IRON 於 10-12-15 16:40 發表
阿仔今年小四, 佢聖經考試金句係:"Love your enemies and do good things to people who are not nice to you, Do this because God is kind to everyone", 我叫佢有"情況"時就諗下呢句, 不過, 我亦好驚佢問我...... ...

如果可以做到呢句聖經金句, 咁我相信呢個世界會冇咁多怨氣,係宽恕人既同時自己都會舒服d.

Because you are creation of God and you are similar to God.
原帖由 IRON 於 10-12-15 16:40 發表
阿仔今年小四, 佢聖經考試金句係:"Love your enemies and do good things to people who are not nice to you, Do this because God is kind to everyone", 我叫佢有"情況"時就諗下呢句, 不過, 我亦好驚佢問我...... ...
‹ 上一主題|下一主題