用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 好苦惱,為呢件事同老公爭論不休! 大家給我寶貴意見。 ...
go

好苦惱,為呢件事同老公爭論不休! 大家給我寶貴意見。 [複製鏈接]

好好彩KV 同St. Cat都收o左我個仔,本來好開心,但 就為o左呢件事同老公不停爭論。到而家都唔知揀邊間。
其實我已經做了功課,知道兩間的特性‧
我個仔係超級活潑仔,外向唔怕醜,一點也不怕陌生人,非常喜歡和別人玩,很喜歡群體生活,容易適應新環境,總括來說受教。有點百厭手多多又多o野問!成日引人注意,在家從來坐唔定(但nursery[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=591]老師[/url]話佢都肯坐定定聽書),冇耐性,但對英文好有興趣,聽英文鍾意外過聽中文。
我知道KV可以train到小朋友自動自覺做功課又有紀錄學術方面冇得頂,上到[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=565]小學[/url]唔使咁辛苦,呢樣對我o黎講自問train唔到佢咁,所以我好鍾意KV!
另一方面又驚個仔咁活潑,KV[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=591]老師[/url]咁嚴可能成日鬧佢,佢會從此唔鍾意番學(佢而家好鍾意番學(nursery)),而且佢好鍾意聽英文KV冇NET又驚佢英文oral退步。KV冇雜費計埋平St.Cat $1600-1900一個月,老公話個仔咁鍾意英文自己出面俾$學都得!
而St. Cat 有好多NET出名英文好,又訓練到小朋友自信心,小朋友上學一定好開心。而且聽講近年派位俾KV好。
我o地都好希望個仔開心上學,又想佢個人定性d因為佢真係好活潑,但由又想佢保持開朗性格,又想佢英文好

我們好貪心又好矛盾!!!點算好??有"用家"可否給寶貴意見,萬分感激!
   0    0    0    0

St.Cat is best

Because I'm have two daughter in St.Cath.But she's want to GH P.2. I'm thank St.Cath Eng is bester than. But the other dauhter in St.Mary. St.Mary  Chinese is bester. If you're thank GH School. I'm think St.Cath is bester them.

回覆 3# Pertra 的文章

U12 (2008-2009) & UA (2009-2010)

U12 (2008-2009) & UA (2009-2010)

回復 1# parentslove2 的帖子

pw_113,

其實你的問題,我一年前也有過。也是爲了應該讀SC定KV跟老公很煩惱,也問過很多朋友老師(他們的子女都在這兩所學校),結果絕對是50/50。因爲兩所其實都是好學校,也各有優點,但方法完全不同,所以才煩惱。

根據我跟我朋友的經驗,提供一些資料,你再跟老公慢慢商量一下吧!

KV - 學費平,善於教導孩子自動自覺做功課,但是也有孩子是要用2-3個鐘才做好。不竟這是因人而異。學術方面,中數很好,英文其實也不差,只是沒有NET,也沒有普通話。所以一般KV家長也會另外到出面替孩子食"補品"。我的朋友的孩子一般都很喜歡在KV上課,雖然是比較多測驗功課,但我相信那裏的老師也能令孩子喜歡學習的。

SC - 有好多NET出名英文好,確實比多左機會小朋友同外國人説話。因爲有很多機會比孩子發言,確實訓練到小朋友自信心。而且SC是活動教學,一般孩子會比較容易接受。中文方面現在也改善了不少,中文程度應不會太低,但是功課跟測驗方面應該是不及KV多。

最後要看看你們喜歡怎樣的教學方法跟你們希望孩子將來讀什麽樣的小學。 如果你們target很傳統的小學,那麽可能KV可以一早幫孩子打好基礎,特別是做功課,很多傳統學校小一已經很多功課,聽説KV就是以此為目標,K3的學生已經要自己學手冊跟做比較多的功課來適應。

如果你打算考直資小學,需要小朋友獨自interview,那麽可能SC會是你那杯茶,因爲小朋友在K2&K3需要經常跟NET做一些討論,所以小朋友在這方面會比較自信。但是對於要考筆試的學校,KV就可能比較優勝。

不過要留意,其實兩所學校都是大班教學,人數那麽多,所以不論是P1升學或者是評語都可以各走極端。比如説某所學校上那一間小學比較容易,試想想,KV跟SC都有成600個學生,如果小學只收120人,但是收KVor SC可能已經30-40人,看起來比例很高,但是可能還有200-300人其實是沒有offer的。

當然,現在每個家長都很緊張自己子女上小一的問題,不論是哪所學校,可能每個小朋友都有好幾樣不同活動/訓練,而且單是小一派位也不會因你是讀什麽學校而有任何著數(計分跟計地區),只有在考直資的時候可能才有分別。你可以再跟你老公好好談談,看看你們將來的打算,再考慮吧!

以上只是我一些經驗之談,希望幫到你。
‹ 上一主題|下一主題