用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 請問有無Phonics 學呀
go

請問有無Phonics 學呀 [複製鏈接]

請問學校內有無Phonics 學呀?如果有是那一種Phonics? 謝謝
   0    0    0    0

我女今年升了上小一,上星期我帶女兒回又一村探校長同老師,同校長傾左一輪,我都有提及又一村無教Phnoics,如果可以教就更好。不過Phonics呢樣野,係外面好多地方有得學,家長可以自己去搵心意既課程。

原帖由 CAFECAFE28 於 10-12-5 14:44 發表
請問學校內有無Phonics 學呀?如果有是那一種Phonics? 謝謝

原帖由 hcshiu 於 10-12-8 03:18 發表
我女今年升了上小一,上星期我帶女兒回又一村探校長同老師,同校長傾左一輪,我都有提及又一村無教Phnoics,如果可以教就更好。不過Phonics呢樣野,係外面好多地方有得學,家長可以自己去搵心意既課程。

...

多謝你回覆, 你女女派左去邊間小學?

請問你女兒派哪間小學, 銜接有困難嗎? 你對於又一村的整體評價如何? (如德育,學術,老師質素...)

我女兒考入了英文私校,銜接方面,我覺得問題不算大,但我可以咁講,如果在幼稚園期間讀了Phonics,佢會跟得更好。

又一村德育同老師質素都好,至於學術方面,因為學券所限,所以只能教本地化課程,尤指英文方面,但我就會覺得,如果覺得學術唔夠深,其實好容易係外面搵課程讀,所以只要家長有心,都唔係一個解決唔到既問題。

原帖由 加菲 於 10-12-10 11:42 發表
請問你女兒派哪間小學, 銜接有困難嗎? 你對於又一村的整體評價如何? (如德育,學術,老師質素...)

回復 1# hcshiu 的帖子

我都同意,我大女今年二年班(一間私校),也是又一村畢業。上小學銜接完全無問題,成績都算中上。當然父母也要助她們一把,學英文/phonic 是有一定的幫助。

hcshiu n J.mama 兩位媽媽

請問還在又一村時你哋有冇俾囡囡課外時間學英文?邊一種類型?
謝謝

同意, 我的小朋友也是又一村畢業, 今年小一, 完全銜接無問題, 仲非常適應, 又一村教得好, 還取得自律獎, 上台領獎.
原帖由 J.mama 於 10-12-11 09:22 發表
我都同意,我大女今年二年班(一間私校),也是又一村畢業。上小學銜接完全無問題,成績都算中上。當然父母也要助她們一把,學英文/phonic 是有一定的幫助。 ...

回覆 2# momopanpan 的文章

我比我大女初學"Letterland" phonic and then之後在其他center學英文(四人一班,由外藉老師教oral, reading, grammar 等,樣樣都有D,好似playgroup咁)

請問是哪間英文中心? 可否pm?
‹ 上一主題|下一主題