用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否要為小一選校鋪路
go

是否要為小一選校鋪路 [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

何謂鋪路?
是為了準備參加小一派位遊戲而了解遊戲規則,準備搬屋參加大抽獎及開始該一私立/直資了解
如果是,是開始要行動了
如果所謂鋪路,是去領洗,租地址/借地址.那就不用了

原帖由 leung198182 於 10-12-6 16:12 發表
我個細仔讀九龍塘宣道幼稚園K.2,今年同班同學的媽咪,總是說:要為個仔/女鋪定路,報小一。請問是否需要?怎樣造?煩請過來人指點....或pm我

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 leung198182 於 10-12-6 16:12 發表
我個細仔讀九龍塘宣道幼稚園K.2,今年同班同學的媽咪,總是說:要為個仔/女鋪定路,報小一。請問是否需要?怎樣造?煩請過來人指點....或pm我

當務之急係諗定想幫你囝囝幫邊 d/間 小學. 直資/私校, 定係津校呢?

知道自己想報乜學校, 再睇返報該等學校有乜要求....

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 leung198182 於 10-12-8 14:50 發表
我個仔係細仔,大女在瑪利諾;老公期望又高,常常說喇沙小學,家住同區,是否完全無望?有無人試過類同個案?賜教

唔係舊生?

咁 rd 1 應該係無機會啦...

等 rd 2 抽獎 law, 話晒有 5成小一學位比你抽, 機會點都大過外區學生.

醒目開學勳章

目標是La Sa?
父親是否舊生,囝囝是否已經領洗,如果兩個條件都符合,那第1輪自行派位已經很大機會會收,有25分
如果只符合第1點,看你運氣
如果只符合第2點或2個都唔符合,第1輪預左不成功,但表示誠意都要入紙La Sa
在第2輪大抽獎甲一乙一都填佢看運氣吧
La Sa是不用預備什麼啦,除非第2輪都抽唔中(唔中都好大機會架),就要叩門,叩門要準備不外portfolio等
操佢不同的課外活動,參加比賽,還要拿獎
但值得嗎?是否只有La Sa才是好學校
如果你滿足了最初說的2點,等入La Sa,什麼都可以不用做,不用準備,不用研究小一入學辦法

原帖由 leung198182 於 10-12-8 14:50 發表
我個仔係細仔,大女在瑪利諾;老公期望又高,常常說喇沙小學,家住同區,是否完全無望?有無人試過類同個案?賜教

既是宣幼, 何不讀宣小?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

最實際是.......求神保佑~~
我見好多學校都係睇面試表現....

‹ 上一主題|下一主題