用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價收信討論
go

創價收信討論 [複製鏈接]

好失望, 仲未有信收, 一定係reject

原帖由 咕怪媽媽 於 10-12-8 09:21 發表
Bingo! am!

心頭大石下了地。

恭喜晒~~咕怪媽媽

我仲未有信收, 已有心裡準備, 應該係reject, 好唔開心!

原帖由 Smartterrence 於 10-12-8 10:11 發表
我都係尋日收唔到信o個一群既媽媽...我經過一晚的唔開心之後...今日稍為回復心情...好似放底了心結...可能自己都終於面對現實...今日或之後收信都只係一封失望既信...無所謂啦...又不是好大件事...我同自己講只要囝 ...

其實唔開心一定有, 不過得失與否唔好睇得咁重, 我相信神會有所既安排, 會有最好既安排俾我地既小朋友, 大家一齊努力, 互勉!

原帖由 Smartterrence 於 10-12-8 10:56 發表

一齊努力加油^_^

其實我都等緊另一間心義既waiting, 要明年一月再2nd interview, 但創價係我首選,但我老公就較鍾意waiting果間。

可能呢個係我第二個仔既關係,我比以前睇得無咁重,明白小朋友叻唔叻唔係單睇interview果幾分鐘便判斷到,當年大仔in 8間幼稚園,8間都收晒, 包括一D出名,好多人掙既學校,相反弟弟就只有一間迦南offer(無交留位), 一間waiting,但實質上弟弟係聰明,係叻過哥哥細個時,只係弟弟唔講野,所以好多都reject。 

我想講,其實小朋友reject並唔代表小朋友唔得,唔叻,大家唔好睇得咁重,小朋友人生剛剛才起步,努力呀!

原帖由 kelly_ng 於 10-12-8 12:04 發表
各位唔使擔心呀,我頭先打電話去問,果位樓小姐話唔系祿取就能收到信,未被祿取就遲收信.
即系話我們大家都有機會呀!

原帖由 yutaka 於 10-12-8 15:15 發表
I just called the school asking about the interview letter.  She was very nice.  and answered me it is perfectly normal not receiving yet, try checking tomorrow.  And then i asked again, if it means r ...

個職員是否只係安慰我地 , 到目前為至只有offer及waiting, 而waiting要今fax回條, offer要今個星期六註冊, 無理由收信後2日就要註冊...

Anyway, 平常心, 已經當係reject算吧!

原帖由 Smartterrence 於 10-12-8 16:27 發表

我都啱啱打去學校問...有一位女士回覆我, 話佢地係分批寄出, 另外有一批是今日寄出, 可以睇吓聽日收到未...如果10號當日仍收到, 可以打電話去學校,佢地會幫我Check...

另外,我仲問: "因為我知道有部份家長已經收到 ...

唔知究竟學校係講真, 定係安慰家長, 其實如真係第二批寄出係reject既, 學校唔應該俾家長以為有希望, 或者我諗多左......希望明日收到大家既好消息!

原帖由 Smartterrence 於 10-12-8 16:50 發表

所以我較早前已經講過...我認為創價今年係無reject letter...waiting已經包括reject在內....如果唔係...駛咩waiting都要重新fax去申請呀~~~

我反而覺得會有reject letter, 因為如只係offer及waiting, 會變成好多既waiting, 如家長收到waiting大多會fax回覆, 有咁多waiting學校點安排收後補生呢?

原帖由 alicialee1210 於 10-12-8 17:07 發表
但直到現在都冇家長話收到 reject letter, 咁可能真係冇reject letter. 可能只有粉紅色(offer letter) & 藍色(waiting letter)  

我就係驚明日收果D係reject letter

原帖由 yktso 於 10-12-8 17:14 發表
我就覺得應該有Reject信.如全是Waiting,那便有數千個人會fax去學校(4000人申請-240(Offer)=3760. 如這3760人有1000人唔fax,都有2760人.這麼多Waiting,學校怎選呢? 點分Waiting 1-Waiting2760?那學校不是做多了工作.所以應該 ...

Agree!

原帖由 Cindyjasper 於 10-12-8 23:55 發表

咪唔開心啦, 我陪緊你等信架, 到依家我都未收到信, 六座有個妹妹係五月出世都未收到信, 呢個妹妹同jasper講野一樣好叻, 但我哋依家都係等囉, 我覺得係唔收多....唉....叠埋心水落樓下報算啦, 因到依家一間offer都無 ...

我仲以為你已收到信添!

你唔係in左好多間咩? 應該係未出晒result啫, 之前聽你講Jasper既表現都好好, 佢又識講咁多野, 你唔晒咁擔心喎, 我對Jasper有相心呢, 相反Innis唔講野,所以好多都reject。 

其實我都等緊另一間心義既waiting, 要明年一月再2nd interview, 昨日寫左封信俾校長, 希望有幫助. 創價係我首選,但我老公就較鍾意waiting果間, 而家只有一間迦南有offer, 不過我無交留位。

原帖由 Smartterrence 於 10-12-9 10:06 發表

或者可能真係以考生姓氏(英文字母)按次序排列分批先後寄出掛....我囝姓氏排 LAU..或然者真係最後o個批寄啦....(p.s.呢個諗法係我老公估計)..
所以未收信既家長...你地小朋友是什麼姓氏呢?...睇吓我老公估得有無錯?? ...

我仔仔姓LEE, 都係未收到信, 你老公咁到諗到...哈哈哈!

唔知你老公有無估中!

大家唔洗估啦, 今日應該有信收喇! ......個人猜測  he...

原帖由 Smartterrence 於 10-12-9 10:26 發表

到呢個地步...我都唔再心急等呢封信喇..因為我都視為reject了...只不過我都未見過一間學校發信通知都要攪到噤...好奇估吓係咩原因吧!~

x 2 ......

原帖由 Cindyjasper 於 10-12-9 10:40 發表

我同jasper 考咗9間, 佢其實間間都in得好好, 除咗培正, 基督教中心好早就收咗佢, 但我無交留位費
自從St. Cat同KV 收到waiting 後, 我就覺得就算答晒做晒都未必收, 所以依家都無期望, 就算果日in 鑽石山靈糧當個校 ...

你in左咁多間, 應該係未出晒result, 你淡定喎! 學你話齋, 大不了咪讀樓下果間! 大家努力呀!

原帖由 Joeff 於 10-12-9 14:09 發表
哈,我以為得我一個到今日郵差叔叔走咗都未收到信添!

本來都無期望,因為嗰日我個囡答哂做哂所有嘢,但係太眼瞓,所以係木無表情零笑容,走嗰陣仲唔俾老師攬,唉!

不過我諗大家都只係想快快趣趣close file,家長打去問嗰陣,咪索性禮 ...唔通咁「客氣」係大和文化

俾你笑C

睇離今日後收到既都應該全係reject letter.
一早有心裡準備. 不過覺得創價唔應該俾家長有希望, 其實禮貌地答家長, 由於考生仲多, 所以之後收既都係reject letter就得啦, 為何攪到大家個個忐忑不安!

大家既心情我好明白, 因我都仲未收到信!
大家以平常心當呢個只不過係一場遊戲吧!

岩岩放工番離check左信箱, 都係無信收.

原帖由 Cindyjasper 於 10-12-9 18:31 發表

你今日有無收到信呀 ?????
我未呀, 住6座果個都未喎......係唔係唔會收我哋呢個屋苑嘅小朋友呢 ?????

同你地一樣, 都係無信收, Innis in咁多間, 呢間係表現最好既 ......個腦有千個問號?????
‹ 上一主題|下一主題