用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價收信討論
go

創價收信討論 [複製鏈接]

親子童讀樂

舊果個有問題, 希望家長可以係呢度繼續分享收信結果
   0    0    0    0

親子童讀樂

今日都好似唔係好多人收到offer咁

親子童讀樂

我27號in, 昨天收到信~~waiting

親子童讀樂

但直到現在都冇家長話收到 reject letter, 咁可能真係冇reject letter. 可能只有粉紅色(offer letter) & 藍色(waiting letter)
原帖由 loklok0104 於 10-12-8 17:00 發表

我反而覺得會有reject letter, 因為如只係offer及waiting, 會變成好多既waiting, 如家長收到waiting大多會fax回覆, 有咁多waiting學校點安排收後補生呢?

親子童讀樂

唔好傻啦, 我個仔仔Leung 已收到信 不過只係waiting不過你地亦都可以都再諗有offer 嘅 "L" 未出姐

親子童讀樂

有一個結論就係只係星期二先收會到waiting list,今日收到就係offer / reject

親子童讀樂

我覺得學校都唔係第一次收生 佢地咁樣出result 一定係有原因嘅

親子童讀樂

根據上面有家長話上年要到6月先俾offer 俾waiting, 如果佢今年真係有特別安排的話, 咁會唔會早d俾offer俾waiting list 家長呢

原帖由 vincenthkg 於 10-12-9 16:29 發表

原因就係驚收唔夠又唔想處理太多waiting, 所以等第一round waiting 嘅家長覆晒先處理剩餘的application....

親子童讀樂

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD讚!
原帖由 stevepoon 於 10-12-9 17:19 發表

既然你說到厭惡Soka, 若然你之後收到的是offer信,
你又會否不讀soka 呢?

親子童讀樂

the fact is you child has got another offer, right?

原帖由 yipbebe 於 10-12-9 17:23 發表
if i received the acceptance offer, i won't take it for sure... this is what my husband and I decided after the bad interview experience with soka.

親子童讀樂

人地咁客氣問, 何必咁激動呢

原帖由 Smartterrence 於 10-12-9 17:30 發表

我唔知你噤樣問我..是不是對我厭惡soka令到你反感...anyway...我唔知道你是否已經收到信...或許你唔知道等是什麼感覺...我只係想快d收到信close file....有無offer已經唔係我可以希望了....何罪之有?? ...

親子童讀樂

明白哂

原帖由 yipbebe 於 10-12-9 17:56 發表
我個仔依家讀緊N班,可以原校直升K1。不過,都有報考其他學校,Soka就是其中一間。起初諗住Soka係一間happy school,以兒童為本。點知interview當日遇著一位黑面兼全無愛心的老師,由我個仔不願意回答問題開始,就露出不屑既眼神 ...

親子童讀樂

我小朋友細仔sep08, say hi say bye,答哂問題, 玩哂所有野都係waiting, 有個朋友jul08大仔, 乜都冇講過, 淨係玩仔3次puzzle都有offer
原帖由 Cindyjasper 於 10-12-9 18:14 發表

其實你小朋友interview時嘅表現如何 ????
有無答晒問題 ???  有無做晒老師要求嘅野 ????
我發現原來答晒同做晒都未必收架, 不過只係想知下大家interview時嘅表現, 想就答, 唔想可以唔洗理我 ...

親子童讀樂

有個Jul 08大仔, 沒講過野, 只係話要玩puzzle 玩咗3次有offer

原帖由 smfwong555 於 10-12-10 11:17 發表
真係想問下呢間學校咩收生標準 : 我個仔SEP 08 -- 全部問題答哂...仲識同佢講 red car, butterfly等等..有番N & play group, 當日爸爸媽媽同佢一齊
interview (最後係reject…連waiting 都無)

收那些學生一定係 ...

親子童讀樂

到而家為止今日都冇家長打去係收到OFFER

親子童讀樂

我老公睇哂佢份幾十頁嘅視學報告, 答問題亦都提及返視學報告入面嘅野, 仔仔表現唔差--->WAITING

原帖由 loklok0104 於 10-12-10 12:04 發表
同你地一樣...呢間係仔仔in 得最好既一間, 入到課室小朋友主動同老師揮手say Hi, 有砌puzzle, 有做配對, 臨走仲拉番張椅, 仲好開心笑住同老師講bye bye. 我同老公一齊去in, 我老公都話仔仔今次in得好好, 應該機會好 ...

親子童讀樂

我覺得第一要係大仔大女(50%), 第二係小朋友(25%), 第三係家長(25%)

原帖由 heiparent 於 10-12-10 14:00 發表
我發現樓上啲媽咪話,佢小朋友表現好好但都rejected.我覺得in嘅時候,小朋友表現佔50,家長表現佔50,你哋同吾同意?

親子童讀樂

成幾千人in, 有1000個肯做哂的話, 咁都會有7佰幾個做到哂所有task嘅小朋友會被reject la 呢個就係rule!

原帖由 iluvchun 於 10-12-10 16:09 發表

起碼你都有miss好有禮貌地同你講野
而我全個interview既過程, 除左門口幾位miss係有少少笑容之外, 其他見到既人都係木口木面 (包括企0係禮堂外0個個miss都冇乜笑容)
或者係我地唔好彩遇唔到nice既miss, 不過反而令 ...

親子童讀樂

呢D就真係萬中無一的 "寄失咗"

原帖由 sharon26788 於 10-12-10 17:24 發表
我有個親戚今日打去問,結果話係收左喎,但係都無收到信,因為佢無諗過讀,祇係想知道結果,所以無再問落去.
‹ 上一主題|下一主題