用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 真的好辛苦, 每天都哭..........
go

真的好辛苦, 每天都哭.......... [複製鏈接]

每次教小朋友做功課又好, 吃飯又好, 都會哭.... 真的好無奈...............
   0    0    0    0

醒目開學勳章

小朋友幾大呀? 有無問老師响學校嘅情况?

遇到什麼困難, 不妨講出來, 睇下大家可否幫忙

what happened? you know crying cannot solve the problem. See if we could give you some advice?

回復 5# mikeb 的帖子

我嘅理解係樓主辛苦到喊.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我都係咁理解喎~
原帖由 kikiboy 於 10-12-9 13:41 發表
我嘅理解係樓主辛苦到喊.

雖然喊真係解決唔到問題, 但起碼可以發洩下.
喊完就要抺乾眼淚, 重新面對.
呢家野我地好有經驗........雖然冇人想有呢D經驗

回復 1# owl_2046 的帖子

是呀, 是我哭.  只怪自己的EQ愈來愈差, 讚佢...罵佢...打下手板都有試過.... 仔仔小二, 佢的情況學校和老師已知道的. 老師方面已有協助. 仔仔是自傾, 還有讀障, 遠視(四百多), 由於佢太自我, 社交, 讀書方面都好差(好彩現在還有同學同佢一齊玩或幫佢), 之前老公唔同意這個說法仔仔的問題(還給予我壓力,現在都有少少認同仔仔的問題,但有時老公會說是我的問題, 不認同仔仔的行為是不當,老公只會講, 他從未陪仔仔去做訓練或看精神科醫生, 有時我覺得得不到老公的支持或認同, 所以有時我好失望),認為仔仔是賴, 只僱玩, 唔想寫字讀書. 仔仔學什麼都比較慢(可能他不太理別人的說話,太自我).

回復 1# ltdcorp 的帖子

你講d case 同我個女有d似,而家老師建議我個女去做評估,我而家好驚,驚check到有問題,唔知自己接唔接受到

回復 2# ltdcorp 的帖子

其實就算小孩已經小二, 過左黃金期, 但都會有進步的 (個腦係不斷地發展的).

與其經常沮喪, 不如以較低的要求同較多的支持為起步點, 等孩子儲多一點成功感.

回復 3# ltdcorp 的帖子

如果30年前,所有人都會好像你老公的看法,已經好out了,你 in佢好多,你是個很好的媽媽啊!但好人成日都要涯,因為明天一定有收獲的。

如果你兩公婆有時間傾傾你老公細個時的事情,說不定你們會發覺你老公都是自傾的,你可請教他家人如何解決這些情形,讓他可以參與。

仔仔有自傾, 有讀障, 有遠視,有沒有什麼支援呢?相信小學是很缺乏這方面資源啊。

其實我之前都好似你咁, 日日都 cry , 無人幫到我...其實可能主要是你照顧個小朋友, 老公又分擔唔到, 所以會覺得好辛苦。小朋友的問題短期內是無法解決的, 不妨降低下下要求, 不要太緊張, 因為緊張都無用, 另外其實同 EQ 無乜關係, 似乎是有抑屈, 後尾我去左睇醫生就好返好多, 同個仔關係都好左, 如你要醫生資料就 pm 我。

回復 2# pattsui11@yahoo 的帖子

哈哈, 你呢個問題, 我確實想過幾十次, 得出以下結論.

1. 我的童年確實唔係咁光彩, 三歲時才懂說話, 原因係自小跟外婆住, 整天聽着潮州話. 外婆家中好多老鼠, 親眼目睹外婆將老鼠籠連老鼠放進我沖完涼的水中活生生溺死, 個盤明天又係我沖涼.

2. 小學時發音唔正比老師捉左去何文田巴富街做言語治療.

3. 我個大細佬都要做言語治療, 至今講野都係一舊舊.

4. 小學年年都考第一.

5. 小時侯試過幾次高買, 但升中時將錢還給店主同街邊亞婆.

6. 讀 band 4 中學, 但照樣可以讀 U, 後來讀埋 Master.

我唔知自己以前有無自傾, 好似佛洛伊德所說, 如果你令自閉兒的超我(道德同社會規範)能夠戰勝本我(無意識本能), 表現出的自我可能會比較合理.

回復 1# kelvin_hmlau 的帖子

哈哈...我也相信遺傳學的....以前只會話你頑皮,吾乖。而家就變成多種名稱。我曾經都問過奶奶,佢話吾乖就打到乖。

deleted

ltdcorp,
我們支持你、祝福你,
一齊   ,一齊

回復 1# pattsui11@yahoo 的帖子

是呀!記得 完要

關於怎樣教能力較差的人, 我都可以分享一下:

我讀中學時私人補習教過個中三女生, 當時教她數學, 其中三角形內角和係180度. 即係一隻角係30度, 另一隻角係60度, 第三隻角就係90度. 我做左幾個 examples, 跟住叫佢做一絛. 結果令我O晒嘴: 佢好似沒聽過似的. 每一絛都坐左係度.

結果跟住d數學測驗都係肥晒, 聽說她媽媽係攞單親綜援, 我都唔好意思再教. 中五再遇見佢, 見到佢穿短裙化晒妝, 隔離有件金毛仔, 可能都學壞了, 心裡想, 如果我有能力教好一點, 令她可以升班, 她可能不會變壞.

現在的我, 可能會再仔細調查一下基礎, 佢識唔識: 加減數, 代數, 三角形內角等等, 才教她其他, 雖然佢係中三.

回復 1# kelvin_hmlau 的帖子

我廿多年前幫人補習, 是很有耐性的, 所有的學生和家長都很欣賞和喜歡我. 還有一個是最特別的, 他們的兒子是弱聽的(需要帶助聽器), 他媽媽找了我幫他, 我可以用唔同的方法和教法, 結果是教到他, 在學術上還有很大的進步, 後來他們移民了.  有時我會問自己, 為什麼以前我對其他小朋友都有很大的耐性, 現在好像差些.  有時我都提自己, 我要再給多些耐性仔仔, 每一次都要, 每次都要再多些些.....

另多謝您們的提點, 幾句已很足夠了.
‹ 上一主題|下一主題