用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 真的好辛苦, 每天都哭..........
樓主: ltdcorp
go

真的好辛苦, 每天都哭.......... [複製鏈接]

回復 20# ltdcorp 的帖子

睇完你個POST

就好似在看我自已的心理歷程......心情時高時低....就來頂唔住...我OFFICE 16樓三面環窗..有時好有沖動跳落下就算......

又時又EQ好高....
真系

Maybe you could seek assistance from Heep Hong? I think professional help is very important. They can really do miracles (from some examples I've seen).
Add oil, don't give up! Your kid still needs you!

回復 1# Isaacmommy 的帖子

Thanks for your message.  Hong Kong Government can not support us. Keep Hong also.  They only give me many question and ask me many question, the doctoc also said that they don't know how to solve our kid's problem.

我會明白由始至終都要我們(媽媽)去面對所有的問題, 是需要正面面對. 就算我有八成的時候EQ高或極高地去而面對能夠克服, 但此終都有兩成時候沒有EQ的我, 向仔仔發脾氣時(罵又好, 打下又好)都發生過, 雨過天x後,我會記得KISS MY KID OR BIG HUG HIM.

ANYWAY, WE NEED SUPPORT AND ADD OIL.

Itdcorp and 豬兜兜媽,
原來你們的經歷和自己的如同翻版,曾幾何時我都好像豬兜兜媽咁想跳下去,因為實在太無助,學校老師不停向你投訴個小朋友有幾頗皮,記得小兒幼稚園時每天放學我都要留後因要聽老師的報告,聽到我開始害怕接他放學。到了小學,情況更嚴重,他連在家都開始作反,又極度討厭做功課和默書,每晚我要和他作戰。上了小二,老師要求我帶他看精神科,懷疑他有過度活躍,學校亦有心理學家評估他有學障,但智商正常。打從他開始執筆寫字,我的噩夢就開始了。

回覆 1# MOTHERTO 的文章

真的好多問題和壓力, 無論如何, 我們都努力面對, 完又再努力去做, 每之我不高興時, 都會想想仔仔的優點, 每個小朋友都有獨特的優點的. 我仔仔的優點是有些情況是主動去關心小朋友, 如有次有個6,7歲的小朋友在商場哭, 仔仔主動拿紙巾給她. 他在玩溜冰時, 如看有小朋友跌倒, 他會主動走去問佢有無事(現場大部份小朋友都不會主動做這樣的), 由於他太熱心好多沒有問沒有講, 就行動去做左, 有時都會引致其他問題, 有時還很有禮貌的.  如果我們的小朋友不用上課做功課, 不用定時定候吃飯, 等這些規律. 我會給我仔仔99分, 扣了一分是因為這是我的幻想, 想像, (是不可能的).

其實我都好有同感, 呢幾年來都過得好不開心, 我細囝 global delay over 1 year, 當我知道後, 不知道哭了 多少次, 但拭乾淚後, 還是要再努力.....不管明天會如何

看完了你們的分享, 突然之間覺得好大壓大, 我仔仔而家先兩歲,  已經覺得佢好頑皮, 好難教, 原來我辛苦的路現在才正式開始, 不肯想像他上了小學之後會變成點, 唯有現在好好的教好他 & 好好enjoy 與他相處的時間!

… “打從他開始執筆寫字,我的噩夢就開始了
這也是我的擔心;早前囡囡明明會在長方格內畫橫線,点對点連線,圖手畫圈,近來K1寫前練習要跟着虛線畫圈/線她卻連鉛筆也不想握穩。重覆提示沒反應;催她就伸手打我;捉她手能做不等於她學會了,不做又怕她以為放軟手就可以甩身。

已經訓練了一年:上過3T3個月、讀了半年私人S+感统+ST3個月I+感统+ST;但仍然講外星話、遊魂、咬手;已經攪不清最根本的是感统問題/行為問題/遺傳性語障(C63歲半才說話的)/智能問題。跟同班落後太多,又要轉排S位,去到會比私人S位好得多嗎?很難講。只知道I位學校已做得很足還是沒把握幫她追近大隊,只有再投入密集訓練。

原帖由 MOTHERTO 於 10-12-14 01:22 發表
Itdcorp and 豬兜兜媽,
原來你們的經歷和自己的如同翻版,曾幾何時我都好像豬兜兜媽咁想跳下去,因為實在太無助,學校老師不停向你投訴個小朋友有幾頗皮,記得小兒幼稚園時每天放學我都要留後因要聽老師的報告,聽到我開始害怕 ...

回覆 1# muimui5 的文章

其實點解要佢跟上大隊!?

佢語言、認知、社交、溝通能力都跟年齡落後很多,唔知有冇兩歲,唔止mount車邊,到K2要寫字加數,唔可以back log太多,惟有試吓入S位惡補。其實即使一年前我同佢排S位,依家都係未輪到既啦,今年有I位都是權宜之計。

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-12-14 14:44 發表
其實點解要佢跟上大隊!?

回覆 1# muimui5 的文章

其實你係好叻啦, 見個女跟不上, 即刻幫個女轉排S位打底.

我每日搭村巴都會見到一個住客, 他的鞋爭係長短的, 即係天生長短腳. 一步步拖着走.

個個都走晒, 佢就慢慢行. 其實佢都無可能追得上大隊, 一樣返到工.

其實想講係每個孩子都有唔同的資質同發展步伐, 作為家長都係幫佢搵合適的土壤拙壯生長.

看不到有需要加入一所倒模式學校工廠吧, 比自己同孩子沉重壓力.

睇完你哋寫的, 我開始好怕仔仔都喺咁, 但自覺得, 仔仔又未到好似老師講的咁大問題, 唔知喺因為自己往好方面諗, 定喺真喺小問題呢?
仔仔自從返N1開始, 已成日被老師話佢遊雲, 上堂唔集中, 佢體能又差, 可能因為佢SKIP咗爬的階段啦, 一直以來, 我同老公都以為只是小問題, 但到今年K2啦, 學校要佢哋執筆學寫字啦, 先話我仔喺大問題, 要轉去學校參加的職業治療, 做咗4堂的治療, 我都唔知佢喺咩問題, 只喺知道治療師話佢呢樣唔得, 個樣差, 但全部都喺體能上的問題, 於是我自己去同健康院講(襯住我仔返去CHECK眼時講), 結果可以轉介去CAC, 依家做咗初步登記, 要等6-9個月先可以通知做評估, 依家只能等.....
不過我上網揾過好多資料, 自己估計仔仔應該喺感統出問題, 因為之前學校的治療師教做的運動都喺感統運動, 所以我依家每天都同佢踩單車, 去公園攀爬, 希望可以幫到佢...

醒目開學勳章

看不到有需要加入一所倒模式學校工廠吧, 比自己同孩子沉重壓力.,<------想請問你是否指s位? 為什麼說成倒模式學校? s位是不是很差的? 你小朋友是讀那一間s位? 情況好像很可怕似的

我小朋友排緊s位 不知應否入讀 如果讀i位或e位 對於一個言語差, 社交差, 行為差的小朋友幫助大不大?  

眼見有個朋友的小朋友讀普通位+私人st, 小組等等 雖然進步很多 但實際跟同齡小孩仍然差距比較大 老師都擔心他上小學的情況

另一個朋友 仔仔讀了2年s位 已經追番同齡小朋友 下年出番主流讀k3 已經有學校收了他 看到這個case 我還很樂觀地諗入s位是較理想的選擇 但有時聽到些負面事又令我卻步 令我佷擔心 好煩呢
很多問題 因為想再知多些?

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-12-14 17:49 發表
其實你係好叻啦, 見個女跟不上, 即刻幫個女轉排S位打底.

我每日搭村巴都會見到一個住客, 他的鞋爭係長短的, 即係天生長短腳. 一步步拖着走.

個個都走晒, 佢就慢慢行. 其實佢都無可能追得上大隊, 一樣返到工.

其 ...

其實乜野位都好, 都係講你搵唔搵到一間好學校 & 好老師, 小朋友需唔需要讀S位, 係睇佢有無需要三T訓練, 跟唔跟得上大班, 幼稚園係學前班, 係同佢打好個底上小學, 如果都跟唔上, 咁點攪,? 我們學習都要有基本底子, 上堂先要學識自我控制留心, 寫字要先學執筆, 唔明要學識舉手發問, .........等等, 這一切都係要教育
我小朋友去年轉左S位, 明年出去重讀K3, 再下一年上小學, 你問我S位好唔好, 我只可講我呢間就好好, 其他學校亦有媽咪話唔好, 所以都係睇你好唔好彩, 我亞仔去年真係差, 由DELAY2年到現在DELAY9個月, 都有好大進步, 希望你認真考慮
原帖由 pinkdoll 於 10-12-14 20:29 發表
看不到有需要加入一所倒模式學校工廠吧, 比自己同孩子沉重壓力.,

回覆 2# pinkdoll 的文章

倒模式學校係指一些要求高的學校. 家長帶着學障兒追趕, 好像老鼠在鐵籠內繞圈跑. 永遠追不到食物.

原帖由 pocoyo123 於 10-12-15 00:56 發表
其實乜野位都好, 都係講你搵唔搵到一間好學校 & 好老師, 小朋友需唔需要讀S位, 係睇佢有無需要三T訓練, 跟唔跟得上大班, 幼稚園係學前班, 係同佢打好個底上小學, 如果都跟唔上, 咁點攪,? 我們學習都要有基本底子, 上 ...

我想問0下,我見你之前留言係轉讀s位
0甘你那時轉排s位要幾耐,先有位??
仲有你係邊區s位
我仔仔原本排e位巳一年未排到位,番主流幼稚園(不是名校)
進步係有,不過唔多同3age都有距離
所以有同社工反映情況,社工回覆巳安排醫生再評估
其實我都巳經盡晒自己能力幫助小朋友
現在早上係s位中心番暫托,下午番主流幼稚園
星期6就有導師上門個別訓練,再加上自己努力教導
真的身心很累,好似追來追去都仲係遲緩真的好累
身邊朋友小朋友無這些問題,只係煩考什麼名校幼稚園,生日會都唔敢同仔仔出席
出街有個小女孩主動走過來同我仔仔玩
之後大大聲聲講"你唔識講0野嫁"
出街食0野有些情緒係度叫,平時就無好定的
都比坐附近媽媽講"嘩個細路唔識講0野嫁"
個心真係好難受,哭也哭乾了眼淚
又自責自己點解生到個仔0甘.......無言

回覆 2# kelvin_hmlau 的文章

Remediation  vs Compensation

Definition of remediation: Correcting a deficit to the point where it no longer constitutes and obstacle.

By definition they are struggling in many areas: socialization, communication, thinking flexibly, and the list goes on depending on the person. What approach do we usually take to these deficits? By and large, we take a compensation approach. We find ways to work around these problems so that the students fit into the mold of what we do at home and in school everyday. Our main motivation becomes applying strategies that help them exhibit what we consider to be “typical” behaviors —sit appropriately in the classroom or at church, learn academic skills, play on the playground equipment, wait in line without becoming upset, greet others when we see them, etc.

While we may also look for ways to support their communication and to improve their relationships with others, we do this on a very surface level without really understanding the obstacles that create those problems in the first place. And, because we don’t really understand the root issues that create these problems, we resort to compensation techniques rather than remediating the root causes.

回覆 2# apple~y 的文章

Apple~Y
我好明白你的感受,無疑我們都比其他家長努力,但都只是要求他基本能力,見到人家又學這又練那,自己心內都有一陣酸。
好彩就是身邊人支持你,否則就換來什麼不要咁緊張,不要要求高的批評。總之有苦自己知。

回覆 1# MOTHERTO 的文章

我們的小朋友, 帶他們去街, 或多或少都會給其他人(唔識的人)批評或說一些難聽的說話, 最初時, 我會覺得好欖介, 現在我以平常心去看, 如我的小朋友沒有傷害或撞倒其他人, 而對方只用佢自己的觀點或價值觀去說話. 我就不會再理彩對方, 或對話. 其實對方真可悲, 他因一些對佢沒有影響的事來說佢自己想說的話去影響別人. 那麼他日日都會有說不完的話, 因每天都會發生不同的時情和接觸不同的人 佢比我們更辛苦呢...!!!!

我用舊NUMBER去排, 我係九龍東,所以係排最前果個, 一個月已有位, 本來要等一年, 因我開始排係8月底, 點知有個小朋友移民, 咁就比左我, 呢個係神的恩賜.
唔好唔開心, 每人都有長處, 所謂天生我材必有用, 成功的人唔一定係起步快果個, 講話唔叻的人又唔一定讀唔到書, 只係佢未遇到一個伯樂
舊年, 當我評估完知亞仔要去S位, 我有一個星期係好唔想見亞仔, 每次想起朋友的小孩比他年齡細, 已學懂很多野, 但佢連最基本講話都唔得, 其他更加差到無影, 直到去左S位, 我依然唔想同佢返學, 怕比人見到, 怕亞仔有日會變成一個低B小孩, 直到有日我C6話如果連你都唔接受個仔, 咁其他人又點會接受佢, 佢係你親生, 就算佢係點, 你都要接受佢, 我果日哭左一晚, 第二日我同自己講, 有心唔怕遲, 就算佢讀到30歲先大學畢業, 我都咁開心,到今年, 我叫守得雲開, 佢可出返去, 所以, 不要灰心, 你今日的所有, 我以前都經歷過, 事情總會過去
原帖由 apple~y 於 10-12-15 12:39 發表

我想問0下,我見你之前留言係轉讀s位
0甘你那時轉排s位要幾耐,先有位??
仲有你係邊區s位
我仔仔原本排e位巳一年未排到位,番主流幼稚園(不是名校)
進步係有,不過唔多同3age都有距離
所以有同社工反映情況,社工回覆巳 ...
‹ 上一主題|下一主題