用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boy vs Ying Wa
go

St Paul Boy vs Ying Wa [複製鏈接]

各位前輩, 我係新國民, 想請教大家如何選擇這兩間學校(如果地區不是一個問題)? 謝謝.
   1    0    0    0

我也想聽聽,唔該!

Ying Wa for sure!

如果小朋友真係超級SMART當然選ST.PAUL BOY,因為我身邊朋友既仔女都有係ST.PAUL BOY插班及轉校,原因都係得一個[谷]字.其實選學校應該按自己小朋友既性格而選,其實間間都係好學校,本人覺得最緊要校風好就已足夠 .

醒目開學勳章

回復 4# icq123 的帖子

st. paul boy 谷成點

有邊間學校係唔"谷"咖??? 如果唔谷, 無好成績, 點吸引人去報名呀...特別係出名嘅學校...

My me
DBSPD>St Paul Boy>>YW

St Paul Boy
guarantee on language and academic

Ying wa - very Chinese school
famous only because of The Principal

唔好意思, 因為我唔係經常可以上到網, 所以而家先回覆大家. 多謝各位的寶貴意見.
我都知其實兩間都係好學校, 所以各有fans.
其實, St Paul Boy 收咗我仔仔, Ying Wa就等緊result, 所以想做定D research. 兩間我都好鍾意, 萬一Ying Wa ok咗, 真係好怕做錯決定

請問st. paul boy 喺邊區?!
原帖由 monkey05 於 10-12-10 14:48 發表
st. paul boy 谷成點

It's located in Sai Ying Poon.
原帖由 jezzyuen 於 10-12-20 17:00 發表
請問st. paul boy 喺邊區?!

We included Ying Wa in our list of applied schools not just because of Principal Lam, but also because of the curriculum, discipline of the boys as observed by us personally, and the way students are motivated so that they have a keen interest to learn.

A lot of people have addressed to St Paul's Boys in other threads.  Some of them even indicated that its academic results are deteriorating.  I have not done a thorough research on this issue, so I am just quoting what other people have said.  (Of course, some parents advocate St Paul's Boys as well.)
原帖由 tvnotallow 於 10-12-14 11:45 發表
St Paul Boy
guarantee on language and academic

Ying wa - very Chinese school
famous only because of The Principal

我做個一些research, 你試下click 2個網,睇一睇呢幾年2間學校學生的獎項,你會多的idea YW呢幾年收左的乜野學生。有時淨係聽校名唔作得準。我發現YW呢2年學生拎果的獎很有代表性。講真,學校質素主要計幾樣野-

1. 教學理念、方向: 係活動主導一些定係傳統一些; 我幾肯定YW的活動真係好多,除非你個仔真係好靜好靜,如果唔係,佢會好開心。好多唔同既posts, 差唔多人人有份,連班長都輪住做。SPC係比較傳統的,睇下你buy邊樣。我識有的朋友,佢地住HK, 堅決唔過海,咁就揀SPC啦! 另外,YW功課量好合理,但程度高,我問個friend借過的功課同作業睇。佢地小一果的同學依家以經用英文寫緊60-80字既journal。中文全PTH教授,的作業同LS對過黎睇,不相伯仲。不過,我的朋友話YW多活動,家長要投入的,用係學校的時間會多的。

2.就係間學校收緊咩學生,呢樣野好緊要。學生水準高,好自然間學校氣氛都唔同。要了解近年收生質素,一定要睇埋學生課外活動。我試過數過呢2年幾間學校校際朗誦節情況。YW今年的獎差唔多多過舊年40%,咁你就會知道佢地的學生大約係點。同DBS,LS的數量好接近,甚至超過。你都可以下數下,會有多的資料比你make decision。唔單止speech festival, 係音樂同埋其他aspects都係咁。

2間都好學校,真係要睇你想要乜,我自己住Kowloon,又buyYW果套,加上我做左好多資料搜集,我自己會揀YW。我自己覺得,是但一間都唔會錯得去邊,分析完睇下自己感覺邊間良好的,就揀果間啦。

P.S. 我覺得一定要睇埋校長,唔係好似Logo果個,咁就慘啦。呢2間校長都好OK。

原帖由 drpapa 於 10-12-8 19:33 發表
各位前輩, 我係新國民, 想請教大家如何選擇這兩間學校(如果地區不是一個問題)? 謝謝.

Fingers crossed...
原帖由 DaddyX 於 10-12-20 22:52 發表

Good work !! Your hard work will pay off.

我唔識人讀st paul,所以唔清楚,冇得比較。

ying wa英文好得架,我睇過朋友仔既英文試卷,p3卷裡其中一個item考寫作,都要寫成百零字,其他考文法、閱讀理解都好深下。

朋友仔被挑選為英文拔尖班,教寫作英詩,教材詳盡到你唔信,超掂!當然,朋友個仔既作品亦超掂!

而且,所挑選課堂用既reader,都好出色,呢方面,以我呢個outsider睇都評價咁高,我覺得完全唔洗擔心!

PS:我都係執朋友個仔口水尾,睇佢地的reader架!

Duplicated and deleted

Somebody told that the  principal of Ying Wa will retire in the coming years.  will it accept your choice in choosing Ying Wa??  

原帖由 4in1family 於 10-12-20 20:57 發表
我做個一些research, 你試下click 2個網,睇一睇呢幾年2間學校學生的獎項,你會多的idea YW呢幾年收左的乜野學生。有時淨係聽校名唔作得準。我發現YW呢2年學生拎果的獎很有代表性。講真,學校質素主要計幾樣野-

1. 教學 ...

咁其他學校p3作文應該係寫幾多字? 我記得我以前讀書好似中學至開始有作文.
原帖由 VKwan 於 10-12-21 00:20 發表
我唔識人讀st paul,所以唔清楚,冇得比較。

ying wa英文好得架,我睇過朋友仔既英文試卷,p3卷裡其中一個item考寫作,都要寫成百零字,其他考文法、閱讀理解都好深下。

朋友仔被挑選為英文拔尖班,教寫作英詩,教材詳盡到你唔信,超 ...
‹ 上一主題|下一主題